Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 08:32

Famiglia di Pasta: «Αν ήξερα την κατάσταση, ειλικρινά δεν θα ερχόμουν στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά» καταγγέλλει ο επιχειρηματίας Γ. Γιαννόπουλος

Famiglia di Pasta: «Αν ήξερα την κατάσταση, ειλικρινά δεν θα ερχόμουν στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά» καταγγέλλει ο επιχειρηματίας Γ. Γιαννόπουλος

 

Σοβαρές ελλείψεις και ανοιχτά περιβαλλοντικά θέματα στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου, χθες το πρωί στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο “Rex”, ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας Γιώργος Γιαννόπουλος που δημιούργησε στη ΒΙΠΕ τη μονάδα παραγωγής προϊόντων ζύμης Famiglia di Pasta, οι εξαγωγές της οποίας δεν περιορίζονται μόνο σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ.

“Αν ήξερα την κατάσταση, ειλικρινά δεν θα ερχόμουν” σημείωσε ο Γ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι ως Μεσσήνιος θέλησε η επιχείρησή του, που λειτουργεί από το 1992, να εγκατασταθεί στην πατρίδα του. Γι' αυτόν το λόγο ξεκίνησε την επένδυσή του στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά το 2008 και την ολοκλήρωσε 6 χρόνια αργότερα, αρχίζοντας την παραγωγή των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων ζύμης - έχοντας προηγουμένως φροντίσει να εξασφαλίσει τις αυστηρότερες και πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Η μονάδα έχει συνολική έκταση 6.500 τετραγωνικών μέτρων, από τα οποία μέχρι τώρα αξιοποιούνται τα 1.500, απασχολεί δε 41 άτομα από την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας και τη Μεσσηνία γενικότερα, ενώ το συνολικό προσωπικό της επιχείρησης ανέρχεται σε 90 άτομα, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να απασχολούνται στην Αττική.

“Δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αυξάνονται κατά 20% κάθε χρόνο, ενώ ίδιο ποσοστό έχει και ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης της εταιρείας μας, η οποία διαθέτει τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Εξασφαλίσαμε κορυφαίες πιστοποιήσεις για την ποιότητα των προϊόντων μας, αλλά και για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, με πιο πρόσφατες τις πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα πρότυπα ISO14000 και ISO 22000 &IFS, από την TÜVHELLAS (TÜVNORD). Ακόμα και η FDA (Food and Drug Administration) από τις ΗΠΑ ήρθε και έλεγξε τη μονάδα μας, επειδή εξάγουμε στη χώρα αυτή” σημείωσε ο Γ. Γιαννόπουλος. Και πρόσθεσε ότι εξαγωγές γίνονται επίσης προς Αυστραλία, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Γαλλία, Κύπρο, Πολωνία και Ολλανδία.

“ΠΑΣΧΕΙ” Η ΒΙΠΕ ΜΕΛΙΓΑΛΑ

Ωστόσο, όπως τόνισε, η ΒΙΠΕ Μελιγαλά πάσχει από έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, καθώς δεν διαθέτει ούτε βιολογικό καθαρισμό -“στη μονάδα μας έχουμε φτιάξει δικό μας βιολογικό καθαρισμό” δήλωσε- ενώ καθημερινά είναι τα προβλήματα με τις βυθίσεις στην τάση ρεύματος, που ως συνέπεια έχουν ζημιές χιλιάδων ευρώ στα μηχανήματα της. 

Παράλληλα, συνέχισε, υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν και συστήματα καθαρισμού του νερού. Σε όλα αυτά πρόσθεσε την έλλειψη φωτισμού, όπως και την απουσία φύλαξης - αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι συχνό το φαινόμενο των... προβάτων που βόσκουν μέσα στο χώρο της ΒΙΠΕ. 

Ακόμα, ο Γ. Γιαννόπουλος στάθηκε στο γεγονός της όχλησης που προκαλείται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, με τη δημιουργία αποπνικτικής ατμόσφαιρας και την επικόλληση σωματιδίων σε οχήματα και κτήρια.

Ο ίδιος, ερωτώμενος σχετικά, υποστήριξε ότι οι επανειλημμένες οχλήσεις του προς τον διαχειριστή της ΒΙΠΕ δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς -όπως είπε- οι απαντήσεις περιορίζονται στα απολύτως τυπικά για να τον παραπέμψουν τελικά στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, “την στιγμή που το καταστατικό της ΒΙΠΕ προβλέπει άρση άδειας λειτουργίας σε περίπτωση περιβαλλοντικής όχλησης”, όπως υποστήριξε ο Γ. Γιαννόπουλος.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι “ο σκοπός δεν είναι να κλείσουν οι άλλες επιχειρήσεις, αλλά να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, να διορθωθεί η κατάσταση αυτή, έστω και με μικρά βήματα κάθε φορά, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσυμφωνημένων ενεργειών για την τήρηση εκ μέρους τους των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους”.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ”

Από την πλευρά του, ο περιβαλλοντικός σύμβουλος της εταιρείας Λάμπρος Μπούκλης δήλωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία, παρατηρώντας ότι πλέον -όσον αφορά τον επενδυτή Γ. Γιαννόπουλο- δεν γίνεται λόγος για επιχειρηματικό ρίσκο, αλλά για περιβαλλοντικό ρίσκο. Τόνισε δε ότι τα προϊόντα της μονάδας εξάγονται σε πολλές χώρες και θα πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητά τους σε μόνιμη βάση: “Για την ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα, οι εσωτερικοί χώροι της μονάδας είναι στην κυριολεξία σφραγισμένοι, αλλά η επιβάρυνση από τη ρύπανση λειτουργεί προσθετικά” σημείωσε ο Λ. Μπούκλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μετρήσεις των αέριων εκπομπών στη ΒΙΠΕ, που έκαναν διαπιστευμένα ειδικά εργαστήρια της Γερμανίας, επιβεβαίωσαν τις αντίστοιχες μετρήσεις από τον “Δημόκριτο”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ήδη οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας συμβουλεύουν τον επιχειρηματία να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τόνισε ωστόσο ότι θα συνιστά κορυφαία αποτυχία για την Ελλάδα αν το θέμα αυτό, αντί να επιλυθεί από τις αρχές της χώρας, διαχυθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ήδη έχουν επανειλημμένα τιμωρήσει την Ελλάδα για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά επισήμανε από την πλευρά του και ο υπεύθυνος της εταιρείας για την ποιότητα και την ασφάλεια, Ηλίας Αλμπανάκης.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Φορέα Πιστοποίησης TUV NORD / TUV HELLAS Σάββας Πελτέκης, σε γραπτό μήνυμά του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι “η επιτυχής έκβαση της επιθεώρησης από τον φορέα πιστοποίησης διασφαλίζει την επιθεωρούμενη εταιρεία και προσφέρει στον καταναλωτή τη διαβεβαίωση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων. Η ποιότητα αξίζει, δεν κοστίζει”.

Στην παρουσίαση της εταιρείας, παρόντες ήταν και ο εμπορικός της διευθυντής Λευτέρης Στρογγιόγλου, αλλά και ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος.

Β.Γ.Μ.