Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 09:45

Επιμένουν στο χύμα λάδι τα εστιατόρια αντί να βάζουν στο τραπέζι τυποποιημένο

Γράφτηκε από τον
Επιμένουν στο χύμα λάδι τα εστιατόρια αντί να βάζουν στο τραπέζι τυποποιημένο

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει η υπουργική απόφαση με την οποία τα καταστήματα εστίασης είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν ελαιόλαδο σε σφραγισμένες συσκευασίες μιας χρήσης, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να έχουν πάνω στα τραπέζια τους τα συνηθισμένα μπουκάλια με χύμα λάδι και ξίδι.

Χύμα ελαιόλαδο και όχι συσκευασμένο διαθέτουν και τα περισσότερα καταστήματα της Μεσσηνίας, παρόλο που οι ελαιοπαραγωγοί του νομού είχαν βασίσει πολλές ελπίδες για αύξηση της τυποποίησης μετά την υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση 91354/2017 για

"Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών", που υπέγραψε στις  24 Αυγούστου 2017 ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου, αναφέρει:

«Από την 1-1-2018, το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων του άρθρου 69 της παρούσας, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης, που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Σαράντα ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης, μια βόλτα στα καταστήματα εστίασης θα πείσει και τον πιο καλόπιστο πολίτη ότι για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα η βούληση του νομοθέτη παραμένει στα χαρτιά και δεν εφαρμόζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της απόφασης εκτιμάται ότι θα  δημιουργούσε μια νέα αγορά προϊόντων τυποποιημένου ελαιόλαδου κοντά στους 10.000-12.000 τόνους. Ετσι θεωρείται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1/3 η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου, που σήμερα υπολογίζεται στους 35.000-40.000 τόνους το χρόνο.

Οπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργος Καββαθάς, «το μέγεθος της νέας αγοράς που ανοίγεται με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια ξεπερνά τους 10.000 τόνους ελαιόλαδου -ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4%-5% της εγχώριας παραγωγής».

Δυστυχώς όμως, όλοι λογάριαζαν χωρίς τον... εστιάτορα.

Θ.Λ.


NEWSLETTER