Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 09:22

Ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος στο Φόρουμ των Δελφών για τους στόχους του τουρισμού: «Εμφαση σε β’ κατοικία και επιμήκυνση σεζόν»

Γράφτηκε από την
Ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος στο Φόρουμ των Δελφών για τους στόχους του τουρισμού: «Εμφαση σε β’ κατοικία και επιμήκυνση σεζόν»

 

 

«Να δοθεί έμφαση στην αγορά β' κατοικίας και να θεσμοθετηθεί το νέο χωροταξικό, ώστε να εκμεταλλευτούμε την τεράστια ακτογραμμή μας», ζήτησε από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος - τονίζοντας παράλληλα ότι «η αύξηση του τουρισμού αποτελεί ευχάριστο πονοκέφαλο που ωθεί την τουριστική βιομηχανία να γίνει καλύτερη και να αναζητήσει νέες πηγές εσόδων».

Μιλώντας για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ο κ. Κωνσταντακόπουλος σημείωσε ότι η Costa Navarino, με τη δημιουργία των γηπέδων γκολφ, συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί ένα γήπεδο γκολφ για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε τα τουριστικά έσοδα, πρέπει να λύσουμε θέματα που αφορούν τις υποδομές και το overtourism» τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Η ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ

«Μιλώντας για το αύριο του Τουρισμού, το πρώτο ερώτημα που υπάρχει είναι αν η ίδια η χώρα είναι βιώσιμη» είπε ο πρόεδρος του ομίλου Sani, Ανδρέας Ανδρεάδης. «Γυαλίζουμε τη φλούδα του μήλου που μέσα είναι σάπιο» σημείωσε χαρακτηριστικά - και συνέχισε:

«Δύσκολα θα μπορέσει από μόνος του ο τουρισμός να στηρίξει τη χώρα, αν η ίδια δεν είναι βιώσιμη. Στον τουριστικό κλάδο, η βιωσιμότητα του τουρισμού ισοδυναμεί με ποιότητα». 

Οσον αφορά τις εισπράξεις, υπογράμμισε πως αν δούμε το μέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση, αυτό είναι σταθερό. «Αν η χώρα βελτίωνε την ποιότητά της, θα έπρεπε να είχε άνοδο 5% κάθε χρόνο. Αν αυτό είχε γίνει από το 2014, θα είχαμε 5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα» είπε ο κ. Ανδρεάδης.

Ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης συμφώνησε με τον κ. Ανδρεάδη, πως δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε στο θέμα της φορολογίας, της αύξησης του κόστους παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας. «Πρέπει να γίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να γίνουμε πιο δυναμικοί και να μην φορτώνουμε ήδη κορεσμένους προορισμούς την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι κρίσιμη η διαχείριση του προορισμού» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος προέταξε την ανάγκη να καταφέρει η χώρα να μοιράσει τους πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται ετησίως, σε πολλούς προορισμούς ολόκληρο το χρόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Astir Palace Vouliagmenis Στέλιος Κουτσιβίτης επεσήμανε ότι «η τουριστική βιομηχανία πρέπει να αγκαλιάσει την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να καταφέρει να κάνει πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν και να παρέχει πιο ποιοτικές υπηρεσίες».


NEWSLETTER