Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019 16:10

Ιστορικά υψηλά παρά τα εμπόδια το 2019 για την "Καρέλια" με παροχές και δωρεές άνω των 3,85 εκατ. ευρώ (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Ιστορικά υψηλά παρά τα εμπόδια το 2019 για την "Καρέλια" με παροχές και δωρεές άνω των 3,85 εκατ. ευρώ (βίντεο-φωτογραφίες)

Χρονιά με δυσκολίες και... έξωθεν εμπόδια, αλλά τελικά με θετικό πρόσημο και επιτυχίες το 2019 για την καπνοβιομηχανία “Καρέλια”, που είναι πλέον επί της ουσίας η μοναδική καθαρά ελληνικών συμφερόντων εταιρεία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας κατά τον χθεσινό ετήσιο απολογισμό και την πρωτοχρονιάτική γιορτή των εργαζομένων παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, τα οποία επέτρεψαν και φέτος να γίνουν οι σημαντικές οικειοθελείς παροχές προς το προσωπικό και δωρεές προς κοινωφελείς φορείς ύψους 3,85 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας για το 2019 ήταν η πλήρης ετοιμότητα και και η προσαρμογή στο σύστημα ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων, που επεβλήθη από την Ε.Ε. Και αυτό “κερδήθηκε” εμπρόθεσμα χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες διαφόρων τμημάτων της “Καρέλια” υπό τον συντονισμό της “ομάδας ιχνηλασιμότητας” στην οποία ο κ. Καρέλιας έκανε ειδική μνεία.

Την χρονιά που φεύγει η “Καρέλια” πέτυχε τον μεγαλύτερο μικτό κύκλο εργασιών στην ιστορία της και έναν από τους μεγαλύτερους προ φόρων στα 130 χρόνια λειτουργίας της.

Στην ελληνική αγορά σημείωσε αύξηση πωλήσεων 6% σε σχέση με το 2018, ενώ στον καπνό σημειώθηκε αύξηση 11%. Όσον αφορά το μερίδιο στην αγορά της Ελλάδας έκλεισε με το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς άγγιξε το 18% στα τσιγάρα και το 26% στον καπνό (ιστορικό υψηλό).

Εκτός συνόρων η εταιρεία πέτυχε αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα κατά 3%, ενώ στον καπνό οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 11,5%.

Ο Ανδρέας Καρέλιας έκανε ειδική αναφορά στις επιδόσεις των θυγατρικών της εταιρείας σε Βουλγαρία (το μερίδιο αγοράς έφθασε το 21%), Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία. Παράλληλα ιδιαιτέρως θετική ήταν η πορεία των πωλήσεων σε Ισπανία, Σλοβακία, Αίγυπτο (εσωτερική και αφορολόγητη αγορά), Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία και Κατάρ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις σε Βαλκάνια και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μέσα στο 2019 η “Καρέλια” αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 10% περίπου, καθώς το προσωπικό αυξήθηκε κατά περίπου 50 άτομα σε διάφορα τμήματα, ενώ επενδύθηκε ποσό άνω των 7,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, αλλά και για να επιτευχθεί η προσαρμογή στις νέες οδηγίες.

Επιστέγασμα τη θετικής πορείας της εταιρείας ήταν και το γεγονός ότι συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ κ.α.) πάνω από 532 εκατ. ευρώ, που είναι το το ιστορικά μεγαλύτερο. Παράλληλα αποδόθηκαν πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Το επενδυτικό πρόγραμμα της “Καρέλια” συνεχίζεται και τη νέα χρονιά και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πλάνο αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας σε διάφορα σήματα της εταιρείας με έμφαση στον καπνό. Πρόκειται για πρόγραμμα της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και επιπλέον επενδύσεις, που θα “κλειδώσουν” τους επόμενους μήνες.

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις συνεχίζονται και ήδη το αργότερο μέχρι το Μάιο θα χρειαστεί να αποσυρθούν τα προϊόντα μέντας ,αλλά λόγω των προοπτικών που βλέπει η διοίκηση της εταιρείας επιμένει στις επενδύσεις.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Ως “δύσκολη ερώτηση” χαρακτήρισε αυτή για τον αντικαπνιστικό νόμο ο κ. Καρέλιας διευκρινίζοντας ότι προτίθεται να απαντήσει με “ειλικρίνεια και ευθύτητα”.

“Περίπου το 30% των ενηλίκων στην Ελλάδα καπνίζουν. Είναι λίγο περίεργο να βγαίνουν νομοθετήματα, που να απαγορεύουν το 30% του πληθυσμού. Συνήθως οι νόμοι απαγορεύουν πράξεις (π.χ. κλοπή κ.α.), που κάνουν πολύ λιγότεροι, άρα καταλαβαίνετε ότι είναι κάπως περίεργο. Από την άλλη βεβαίως νόμος είναι και είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβαστούμε” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και συνέχισε: “Δεν καταλαβαίνω την τόσο μεγάλη σπουδή και το αίσθημα προτεραιότητας, που δόθηκε σε αυτό το νόμο, λες και η Ελλάδα δεν είχε άλλα προβλήματα. Γνώμη μας είναι, ότι αφού ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καπνίζει έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για αυτούς. Εμείς φυσικά σεβόμαστε απόλυτα τους μη καπνιστές και τα δικαιώματά τους, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί λύση και για τους καπνιστές χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι”.

Σε αυτό το σημείο ο αντιπρόεδρος της μεσσηνιακής καπνοβιομηχανίας Στάθης Καρέλιας επεσήμανε, ότι έως τώρα η πρόσφατη εφαρμογή του νέου μέτρου δεν έχει δείξει μία σαφή τάση, μένει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα προχωρώντας στο χειμώνα”.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

Ο Ανδρέας Καρέλιας τόνισε, ότι διεθνώς διαφαίνεται μία τάση περιορισμού της αύξησης της φορολόγησης. Σημείωσε μάλιστα, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή έως τώρα αυξήσεις στη φορολογία αναπόφευκτά έφερναν αύξηση των τιμών και συνεπώς μείωση της νόμιμης κατανάλωσης. Παράλληλα όμως και αύξηση του λαθρεμπορίου, για την αντιμετώπιση του οποίου σταδιακά γίνονται βήματα προόδου.

“Το λαθρεμπόριο δυστυχώς είναι δύσκολο να μετρηθεί, διότι μιλάμε για δράση αρκετών κυκλωμάτων που λειτουργούν στο σκοτάδι. Φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση, αλλά το ποσοστό στην αγορά είναι ακόμα πολύ υψηλό αγγίζοντας το 25%.

Ο Στάθης Καρέλιας τόνισε ότι παράνομη παραγωγή καπνικών προϊόντων γίνεται και στην Ελλάδα αναφερόμενος σε τουλάχιστον 6 παράνομα “εργοστάσια”, που έχουν “χτυπηθεί” κατά την τελευταία 2ετία.

ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Περνώντας στο γενικότερο επενδυτικό τοπίο στη χώρα, ο Ανδ. Καρέλιας ανέφερε, ότι οι συνεχείς αλλαγές δεδομένων λειτουργούν άκρως αποτρεπτικά για την προσέλκυση νέων επενδυτών. Δυσκολίες επίσης, όπως είπε, δημιουργεί η γλώσσα, αλλά και η μικρή αγορά.

Όλα αυτά μπορεί μία χώρα να τα ξεπεράσει αρκεί να δείξει σταθερότητα και υπευθυνότητα και μία πολιτική, που όμως δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση έχει κάθε λόγο και επιθυμία να πετύχει, αρκεί να διατηρήσει μία πολιτική και να μην έχουμε συνεχείς οικονομικές αλλαγές και να μην επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες”

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

“Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια έχει, όχι άδικα, απολαύσει ία πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Κι αυτό διότι έχουν γίνει επενδύσεις στην περιοχή, διότι ο αυτοκινητόδρομος την έκανε πιο προσιτή, αλλά και λόγω της συνεχούς αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας. Εάν συνεχίσει και δεν απογοητεύσει τις προσδοκίες των ανθρώπων, που θα έρθουν να δουλέψουν, αλλά και ως επισκέπτες και μονίμως δίνει μία ευχάριστη έκπληξη, πιστεύω το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό” ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ανδ. Καρέλιας.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

“Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο” ανέφερε ο κ. Καρέλιας απαντώντας σε ερώτηση για τα συναισθήματα, που του γεννά το γεγονός ότι πλέον η εταιρεία του είναι η μοναδική καθαρά ελληνικών συμφερόντων καπνοβιομηχανία. Θυμήθηκε μάλιστα παλαιότερες εποχές, όπου υπήρχαν συναντήσεις των τότε 5-6 ελληνικών καπνοβιομηχανιών, τόνισε όμως ότι όλο αυτό πέραν από την θλίψη, δημιουργεί και ένα “τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πελάτες μας, τους εργαζόμενους και όλους τους συνεργάτες μας, αλλά και απέναντι στην κοινωνία από την οποία έχουμε εισπράξει πάρα πολλά και προσπαθούμε να επιστρέφουμε κάθε χρόνο, ότι μπορούμε να προσφέρουμε”.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Απαντώντας σε ερώτηση της “Ε” για πιθανά πλάνα αξιοποίησης του χώρου του παλιού εργοστασίου της “Καρέλια” η απάντηση ήταν: “Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο προς το παρόν”.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3,85 ΕΚΑΤ. ΣΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ

Πολύ μεγάλο ήταν και εφέτος το ποσό των οικειοθελών παροχών, αλλά και των δωρεών σε κοινωφελείς φορείς από την εταιρεία και ξεπέρασε τα 3,85 εκατ. ευρώ.

Από αυτά πάνω από 600.000 ευρώ θα δοθούν ως δωρεές στους ακόλουθους φορείς: Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας 50.000 ευρώ, Σύλλογος Γονέων Ατόμων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό 100.000 ευρώ (για δημιουργία κέντρου ημερήσιας φιλοξενίας), ΣΥΦΑΜΕΑ 80.000 ευρώ, Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας 75.000 ευρώ, Νοσοκομείο Καλαμάτας 100.000 ευρώ για την λειτουργική αναβάθμιση της Ψυχιατρικής Κλινικής και για την μονάδας μεσογειακής αναιμίας, Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου “Το Περιβόλι της Γιαγιάς” 60.000 ευρώ και στο “Χαμόγελο του Παιδιού” 150.000 ευρώ.

Όσον αφορά τις παροχές προς το προσωπικό αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο για το εορταστικό τραπέζι 220 ευρώ

  • Επίδομα παρουσίας, για όποιον δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από το πόστο του 1.000 ευρώ (πέρυσι το έλαβε το 87% των εργαζομένων)

  • Ενίσχυση 1.500 ευρώ για παιδιά εργαζομένων, που σπουδάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

  • Επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ για κάθε παιδί, που φέτος πέρασε σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μαζί με έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple

  • Ενίσχυση 700 ευρώ σε κάθε εργαζόμενου

  • Κάθε εργαζόμενος με αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ επιπλέον ενίσχυση 400 ευρώ.

  • Επιπλέον του παραπάνω, κάθε εργαζόμενος με αποδοχές κάτω των 1.700 ευρώ ενίσχυση 300 ευρώ

  • Επιπλέον των παραπάνω, κάθε εργαζόμενος με μισθό κάτω των 1.200 ευρώ περαιτέρω ενίσχυση 250 ευρώ (ήτοι συνολικά 1.650 ευρώ)

  • Όσοι εργαζόμενοι δούλεψαν πάνω από 15 Σάββατο εντός του 2019, πέραν των νόμιμων ημερομισθίων και υπερωριών θα λάβουν 20 ευρώ για κάθε ακέραιο Σάββατο πάνω από το 15ο.

  • Επίσης κάθε λαχνός αντιστοιχούσε στο ποσό των 850 ευρώ, ενώ ο “χρυσός” λαχνός φέτος αντιστοιχούσε στο ποσό των 10.000 ευρώ

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΧΝΩΝ

Τον “χρυσό” λαχνό κέρδισε ο Αντώνης Λυμπερόπουλος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος δήλωσε ότι είναι ότι μεγαλύτερο του έχει τύχει έως τώρα στη ζωή του ευχαριστώντας την διοίκηση και ευχόμενος σε όλους υγεία και δύναμη να συνεχίσουν.

Τους 40 λαχνούς των 850 ευρώ κέρδισαν οι: Κωνσταντίνος Τσούσης, Γιώργος Χειλάς, Γιώργος Φωτόπουλος, Θεόδωρος Βασιλογιάννης, Δημήτρης Ξενογιάννης. Χρήστος Χιουρέας, Βασίλης Φιλίππου, Παναγιώτης Στέφανος, Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, Παναγιώτης Δούσης, Χαράλαμπος Θεοδωρακόπουλος, Αδαμάντιος Εξαρχέας, Θεολόγος Θεολόγος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Καστρίτης, Ευαγγελία – Γεωργία Βασιλάκου, Ιωάννα Καμαρινοπούλου, Γιώργος Γεωργαντάς, Κωνσταντίνος Μηλιώνης, Γιώργος Ασημακόπουλος, Αστέριος Αθανασίου, Αικατερίνη Τσατά, Βασιλική Κατσαρού, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Ευσταθία Μπετιχαβά, Δημήτρης Λαγωνικάκος, Σταυρούλα Τζαβάρα, Παναγιώτης Κολυβάρης, Γιώργιος Αργυρόπουλος, Κωνσταντίνος Πουλακίδας, Αθανάσιος Γκούρος, Συμέλα Παπαγιαννίδου, Μιχαήλ Δανελάκης, Δήμητρα Τζιάβα, Γιώργος Σκλάβος, Ιωάννης Δρετάκης, Γιώργος Νικολόπουλος, Χριστίνα Σουκίου, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Μαρία Μήκα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα τα παραπάνω ποσά είναι καθαρά με την εταιρεία να καλύπτει όλους τους φόρους και τις κρατήσεις, ενώ σε ατομικό επίπεδο θα υπάρξουν και άλλα μπόνους επίτευξης στόχων.

ΟΜΑΔΑ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Ιδιαίτερη στιγμή στη φετινή γιορτή ήταν η ειδική αναφορά του Ανδρέα Καρέλια στην “ομάδα ιχνηλασιμότητας” η οποία όλο το χρόνο “έτρεξε” το σχετικό πρόγραμμα. Ο κ. Καρέλιας αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στους Βασίλη Σπυρόπουλο, Γιώργο Γραμματικόπουλο, Σταμάτη Γλύκα, Βασίλη Μπούρα, Ζώη Δάγκαρη, Γιώργο Καψαμπέλη και Γιώργο Αλετρά, αλλά και στην σημαντική συμβολή στην προσπάθεια αυτή των Δημήτρη Πουλόπουλου, Γιώργου Αλεβιζόπουλου, Βαγγέλη Γαϊτάνη, Γιάννη Κουρλέτη και Στέλιου Κουρή.

Στην γιορτή μάλιστα παρουσιάστηκε και το πρώτο κουτί, που παρήχθη με την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας, στο οποίο όσοι αποτελούν την “ομάδα” έχουν υπογράψει και προσεχώς θα λάβει ιδιαίτερη θέση στον εκθεσιακό χώρο που ετοιμάζεται εντός του εργοστασίου.


NEWSLETTER