Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 09:01

Πρόστιμο 2.000 ευρώ για χύμα ελαιόλαδο σε καταστήματα εστίασης

Γράφτηκε από την
Πρόστιμο 2.000 ευρώ για χύμα ελαιόλαδο σε καταστήματα εστίασης

 

Με πρόστιμο 2.000 ευρώ κινδυνεύουν να τιμωρηθούν τα καταστήματα εστίασης που προσφέρουν στους πελάτες τους χύμα ελαιόλαδο για επιτραπέζια χρήση.

Συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου ισχύει η απόφαση που προβλέπει ότι στα καταστήματα εστίασης θα χρησιμοποιείται για επιτραπέζια χρήση μόνο έξτρα παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο "αποκλειστικά μέσω μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών χωρητικότητας έως και 500 ml ή/και μέσω σφραγισμένων συσκευασιών μιας χρήσης χωρητικότητας έως και 100 ml (προοριζόμενο αποκλειστικά για ατομική χρήση)".

Η υπουργική απόφαση 16040 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 527/ Β΄/2019 προβλέπει μεταξύ άλλων: "Από 1-3-2020, η διάθεση του ελαιολάδου (παρθένου ή έξτρα παρθένου) στο σημείο παρασκευής - σερβιρίσματος στην περίπτωση αυτοπαρασκευαζόμενων και αυτοσερβιριζόμενων γευμάτων (μπουφέ, σελφ-σέρβις,

κέτερινγκ, κ.λπ.) κατόπιν του σταδίου προετοιμασίας των υλικών στην κουζίνα της επιχείρησης, είναι υποχρεωτική από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης. Το εν λόγω προϊόν θα διατίθεται αποκλειστικά μέσω μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών χωρητικότητας έως και 500 ml ή/και μέσω σφραγισμένων συσκευασιών μιας χρήσης χωρητικότητας έως και 100 ml (προοριζόμενο αποκλειστικά για ατομική χρήση). Οι ως άνω συσκευασίες πρέπει να φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η χύμα προσφορά ελαίου για επιτραπέζια χρήση. Η παρ. 5 του ιδίου άρθρου τροποποιείται και επαναριθμείται ως 7 και το σημείο Β. αντικαθίσταται ως εξής: Για παράβαση των παραγράφων 2 και 6,  2.000 € αντίστοιχα ανά παράβαση".


NEWSLETTER