Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 21:06

Συνολική ρύθμιση και στήριξη ζητούν οι Ξενοδόχοι της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Συνολική ρύθμιση και στήριξη ζητούν οι Ξενοδόχοι της Πελοποννήσου

 

“Η αντιμετώπιση του προβλήματος που βιώνουμε απαιτεί συνολική απόφαση για τη λειτουργία πάσης φύσεως καταλυμάτων, επιβολή καραντίνας στους σταθμούς εισόδου και λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του τομέα ώστε να διασφαλιστεί τόσο η δημόσια υγεία όσο και η μετέπειτα επιβίωση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό”.

Αυτό τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, στην οποία τονίζονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Η απόφαση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον κλάδο του τουρισμού αποδεικνύει δυστυχώς ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη διάσωση του τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Το μέτρο της μη λειτουργίας των εποχικών καταλυμάτων μέχρι τις 30 Απριλίου που ούτως ή άλλως δεν έχουν ανοίξει και η απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από όσα είναι ήδη κλειστά αποδεικνύουν προχειρότητα και έλλειψη διάθεσης συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Πολύ περισσότερο που την ίδια στιγμή που λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή συναθροίσεων σε σούπερ μάρκετ επιτρέπουν τη λειτουργία αεροδρομίων και ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας, οι χώροι υποδοχής των οποίων συγκεντρώνουν περισσότερο κόσμο από τα καταστήματα τροφίμων.

Ταυτόχρονα θεωρούμε αψυχολόγητο το μέτρο για τα συνεχούς λειτουργίας καταλύματα στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια με τη δικαιολογία του μη εποχικού τους χαρακτήρα την ώρα που και ελλείψεις στο προσωπικό έχουν λόγω ασθενειών και χαμηλές πληρότητες με σοβαρές επιβαρύνσεις στα λειτουργικά τους έξοδα. Εγκαιρα είχαμε αποστείλει τις θέσεις και τις προτάσεις μας στον κ. πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει ο κλάδος στην Πελοπόννησο μετά την εισβολή του κορονοϊού, χωρίς δυστυχώς να τύχουν της ανάλογης προσοχής και χωρίς να δούμε κάποια έμπρακτη ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς από την πλευρά μας πειθαρχήσαμε και υποστηρίξαμε τις επιταγές της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κινητοποιώντας τα μέλη μας με σχετικές ανακοινώσεις από τα ΜΜΕ της περιοχής μας. Αναλάβαμε μάλιστα πρωτοβουλία για τη δημιουργία παρατηρητηρίου, στο πλαίσιο του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ώστε όλες οι Ενώσεις να ενημερώνουν τα μέλη τους για τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο μετά την επέλαση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Κεντρική μας θέση είναι ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος που βιώνουμε απαιτεί συνολική απόφαση για τη λειτουργία πάσης φύσεως καταλυμάτων, επιβολή καραντίνας στους σταθμούς εισόδου και λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του τομέα ώστε να διασφαλιστεί τόσο η δημόσια υγεία όσο και η μετέπειτα επιβίωση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από την ηρωική προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Περιφέρειας προς τους οποίους εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και την αμέριστη συμπαράστασή μας, χρειάζεται από πλευράς Πολιτείας σοβαρός και αποτελεσματικός κεντρικός σχεδιασμός χωρίς επικοινωνιακές τακτικές που προκαλούν εύλογα ερωτηματικά ως προς το εάν οι έχοντες την εξουσία σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο παραμένουν αμήχανοι θεατές μιας επερχόμενης καταστροφής. Προσχωρούμε στη Συμμαχία της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος και προσυπογραφούμε τα προτεινόμενα μέτρα. Οι επισημάνσεις μας αυτές τις οποίες δημοσιοποιούμε δεν έχουν αντιπολιτευτικό χαρακτήρα -το αντίθετο μάλιστα-, αποτελούν όμως κραυγή αγωνίας για να ληφθούν μέτρα τώρα! Αύριο ίσως είναι αργά!”.

 


NEWSLETTER