Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 09:04

Μεσσηνία: Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στην διαμαρτυρία της εστίασης (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στην διαμαρτυρία της εστίασης (βίντεο-φωτογραφίες)

Κλειστά τα καφέ και τα εστιατόρια της Καλαμάτας, άδεια τα τραπεζοκαθίσματα στους κοινόχρηστους χώρους, νεκρή η πόλη χθες από τη συμμετοχή της εστίασης και της αναψυχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου.

Για πρώτη φορά σημειώθηκε τέτοια εικόνα στην πόλη, όπως τόνισαν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ), που σε συμβολική συγκέντρωσή τους στην κεντρική πλατεία επεσήμαναν την καθολική συμμετοχή και την ενότητα του κλάδου. Και ξεκαθάρισαν ότι αν η κυβέρνηση δεν βοηθήσει τον κλάδο και δεν δείξει διαφορετική αντιμετώπιση στα προβλήματά του, οι κινητοποιήσεις θα είναι πιο δυναμικές.

Ο β’ αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΚ Αντώνης Κούτρης επεσήμανε την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων του στην πόλη και σε όλη την Ελλάδα. Δήλωσε πως είναι συγκινητικό αυτό που γίνεται και σημείωσε την ενότητα του κλάδου και ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας, καθώς συμμετείχαν πολλοί Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας και 450.000 εργαζόμενοι της εστίασης, που δεν δούλεψαν κι έκαναν μια θυσία. Εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στη βοήθεια και στη διαφορετική αντιμετώπιση που ζητούν για τα προβλήματά τους κι εξήγησε πως, αν δεν ανταποκριθεί, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις πιο δυναμικά.

Ο Παναγιώτης Χρυσομάλλης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΚΕΑΚ, στάθηκε στην καθολική αντίδραση, παρατήρησε ότι δεν είναι επαίτες και διευκρίνισε πως θέλουν από την κυβέρνηση να τους βοηθήσει, να μειώσει τον ΦΠΑ στο 6% και να μην κάνουν τους αστυνόμους στα μαγαζιά τους.

Ο γ.γ. του ΣΚΕΑΚ Παναγιώτης Κομπογιαννίτης επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, στάθηκε στο μήνυμα της ενότητας του κλάδου και δήλωσε πως θέλουν να καθίσει η κυβέρνηση στο τραπέζι και να δουν ένα σχέδιο, να ληφθούν λογικά μέτρα και να βοηθήσουν κι αυτοί, αρκεί να έχουν τη βοήθεια που θέλουν.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μέλη του Δ.Σ. του ΣΚΕΑΚ επισκέφθηκαν αργότερα τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα και τους λόγους που έκλεισαν τα καταστήματά τους.

Ο ειδικός γραμματέας - υπεύθυνος Τύπου του ΣΚΕΑΚ Ανδρέας Ζαγάκος παρατήρησε ότι το κέρδος της κινητοποίησης είναι τεράστιο, γιατί ενώθηκε ο κλάδος και η συμμετοχή ήταν πάνω από 85%. Επεσήμανε ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό - εργασιακό πλαίσιο στήριξης του κλάδου της εστίασης και παρατήρησε πως η εστίαση δεν έχει “μπουκώσει” από λεφτά.

Ο δήμαρχος, αφού άκουσε με προσοχή την αντιπροσωπεία, είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά, αφού και ο ίδιος προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα, τόσο τα προβλήματα που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν όσο και το πόσο η πανδημία πλήγωσε την οικονομία.

Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι είναι κρίσιμο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, να υπάρξει βοήθεια από το κράτος, καθώς μόνο αν μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση στην εστίαση, κυρίως για τις ασφαλιστικές εισφορές.

ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Με βασικό αίτημα τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους, η εστίαση της Καλαμάτας κατέβασε ρολά για 24 ώρες. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης στις πλατείες και στους δρόμους όπου υπάρχουν καταστήματα εστίασης, το μόνο που αντίκριζε κανείς ήταν κλειστές πόρτες και άδεια τραπεζοκαθίσματα, ενώ στις τζαμαρίες ήταν κολλημένες οι αφίσες που ενημέρωναν για τη γενική απεργία, στην οποία όπως φάνηκε στην πράξη συμμετείχε η πλειοψηφία των καταστημάτων, φτάνοντας το 85%. Είναι ενδεικτικό πως σε σημεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας που συνδέονται κατά κόρον με τον καφέ και το φαγητό δεν υπήρχε δραστηριότητα στα μαγαζιά. Κεντρική πλατεία, Ιστορικό Κέντρο, Ιατροπούλου, “Ουζάκια”, Παραλία και Μαρίνα κινήθηκαν σε αυτό το κλίμα, όπως και κεντρικοί δρόμοι όπου βρίσκονται πολλές καφετέριες, όπως η Φαρών, η Ακρίτα, η Μακεδονίας και η Ψαρών.

ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ – ΟΥΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ

Στον αντίποδα, ορισμένες αλυσίδες εστίασης που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα εμφανίστηκαν απρόθυμες να κλείσουν τα καταστήματά τους, προσελκύοντας πελάτες που δεν θέλησαν να αποχωριστούν τον καφέ τους ή το γεύμα τους για μια μέρα. Παράλληλα, από νωρίς το πρωί της Τρίτης, σχηματίστηκαν ουρές σε λίγα καταστήματα take away στο κέντρο που επέλεξαν τελικά να δουλέψουν, όπως και στους φούρνους, η πλειοψηφία των οποίων έφτιαχνε κανονικά καφέ. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις αρτοποιεία επιστράτευσαν και delivery ακόμα και με Ι.Χ. για να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους πελάτες μπορούσαν. Δεν έλειψαν ωστόσο οι φούρνοι που «σφράγισαν» τις μηχανές του καφέ τους, πουλώντας μόνο τα υπόλοιπα προϊόντα τους, ως ένδειξη σεβασμού στην απεργιακή κινητοποίηση. Επιπλέον, κίνηση είχαν και κάποια ζαχαροπλαστεία, καθώς και εκείνα με τη σειρά τους προσέφεραν κανονικά ροφήματα.

ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Οσοι πάντως αγόρασαν τον καφέ τους μέσω take away εκμεταλλεύτηκαν την απεργία και κάθισαν στα τραπεζοκαθίσματα των κλειστών καταστημάτων που διαθέτουν εξωτερικό χώρο, έχοντας ουσιαστικά το… ελεύθερο από τα μέτρα κατά της πανδημίας, μιας και οι έλεγχοι για τα πιστοποιητικά και οι όποιοι περιορισμοί για μία μέρα μπήκαν στον «πάγο», ελέω απουσίας προσωπικού. Δεν έλειψαν μάλιστα οι περιπτώσεις ατόμων μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, που έφτιαξαν καφέ στο σπίτι τους, πηγαίνοντας στη συνέχεια με το φλιτζάνι τους σε κάποιο από τα κλειστά μαγαζιά για να τον απολαύσουν.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Από πλευράς παραγγελιών, φάνηκε πως είχαν την τιμητική τους μέσω διαδικτύου, μιας και όσοι ήθελαν απαραίτητα καφέ αλλά δεν γνώριζαν ποιο κατάστημα παρέμεινε ανοιχτό λόγω απεργίας, τα γνωστά site ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού ενημέρωναν για το ποιες επιχειρήσεις προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, σε όσα ήταν κλειστά, εμφανιζόταν το μήνυμα «Το κατάστημα είναι κλειστό και δεν εξυπηρετεί παραγγελίες αυτή τη στιγμή».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

 

Εξω από το Δημαρχείο Μεσσήνης συγκεντρώθηκαν χθες οι καταστηματάρχες εστίασης της πόλης, οι οποίοι συμμετείχαν καθολικά στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). Αντιπροσωπεία της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Εστίασης Μεσσήνης επισκέφτηκε το δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο στο γραφείο του, παρουσία και του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Αθανασακόπουλου, και του επέδωσε το σχετικό ψήφισμα της ΠΟΕΣΕ με τα αιτήματα του κλάδου. Κατά τη συνάντησή τους, μετέφεραν επίσης στο δήμαρχο τα αιτήματα των καταστηματαρχών της Μεσσήνης.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην αγωνία των επαγγελματιών να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες, κατανοώντας ότι η αυστηροποίηση των μέτρων επιφέρει τεράστια μείωση του τζίρου τους, ενώ ο έλεγχος των πιστοποιητικών των πελατών είναι ένα μέτρο που δεν πρέπει να βαρύνει τους επαγγελματίες. Δήλωσε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει τους καταστηματάρχες της εστίασης με όλες της τις δυνάμεις, διότι αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας της πόλης και πρέπει να διατηρηθεί υγιής. Πρόσθεσε ακόμα ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα θέσει το ψήφισμά τους στη διάθεση του Σώματος, προκειμένου να ληφθεί ομόφωνη απόφαση στήριξης που θα σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία.   

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Καθολική ήταν η συμμετοχή των καταστημάτων εστίασης της Τριφυλίας στη χθεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου. Πουθενά κανείς δεν έβρισκε ανοιχτή επιχείρηση εστίασης, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και οι φούρνοι που είχαν την δυνατότητα χθες δεν πωλούσαν καφέ στο χέρι.

Στις κεντρικές πλατείες και των τριών μεγάλων πόλεων της Τριφυλίας υπήρχαν μόνο άδειες καρέκλες.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας που είχε καλέσει και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης σε τρίωρη αποχή και κλείσιμο. Χαρακτηριστικά σε αυτή αναφέρεται:

«Καθολική η συμμετοχή των καταστημάτων της εστίασης στην πόλη μας στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. Λέμε όχι στην αστυνόμευση των πελατών.

Αιτήματα του κλάδου: Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα. Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα: Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, Σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές».


NEWSLETTER