Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 09:05

Εργασίες από σήμερα  για το open mall στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον
Εργασίες από σήμερα  για το open mall στην Κυπαρισσία

 

 

Εγκαταστάθηκαν χθες τα μηχανήματα και ξεκινούν σήμερα οι εργασίες για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου-open mall στην Κυπαρισσία, που αφορά την ανάπλαση της κεντρικής αγοράς της πόλης.

Σχετική ανακοίνωση για την έναρξη των εργασιών εξέδωσε χθες και ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας σημειώνοντας: «Αγαπητοί συνάδελφοι, κάτοικοι της πόλης μας και επισκέπτες, την Τρίτη 18/1/2022 ξεκινούν οι εργασίες για ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα έργα ανάπλασης στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Ένα έργο το οποίο το πιστέψαμε σαν Εμπορικός Σύλλογος, το διεκδικήσαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες και εν τέλη το καταφέραμε. Γνωρίζουμε ότι για κάποιους μήνες όλοι μας θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας λόγω των εργασιών που θα πραγματοποιούνται. Ευελπιστούμε όμως ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει, τόσο λειτουργικά, αλλά και αισθητικά. Ζητούμε από όλους τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία υλοποίησης, τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και στήριξη, ώστε να επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα για το καλό όλων μας, του τόπου μας, αλλά και των επόμενων γενεών».

Να σημειωθεί ότι ανάδοχος είναι η εταιρεία «Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ» που είχε κάνει προσφορά με μέση έκπτωση 52,65% επί του προϋπολογισμού της μελέτης και τιμή προσφοράς 567.196,91 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.430.395,26 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Σε ό,τι αφορά το έργο, με βάση τη μελέτη, η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ένα δίκτυο των πλέον εμπορικών οδών της πόλης και συγκεκριμένα: 25ης Μαρτίου (από οδό Αναστασοπούλου έως οδό Μελίου) μήκους 235 μ. Ελ. Βενιζέλου (από οδό Πονηροπούλου έως οδό Μελίου) 145 μ. Πονηροπούλου (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξοπούλου) 115 μ. Χριστιανουπόλεως (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξοπούλου) 115 μ. Ν. Καλαντζάκου (από οδό 25ης Μαρτίου έως οδό Μελίου) 75 μ. Μελίου (από οδό Ελ. Βενιζέλου έως οδό Γ. Αλεξοπούλου) 125 μ. Γ. Γκρίτζαλη (από οδό Μελίου έως κεντρική πλατεία) 65 μ. Γ. Αλεξοπούλου (από οδό Πονηροπούλου έως οδό Μελίου) 145 μ. Οι οδοί 25ης Μαρτίου, Χριστιανουπόλεως, Ν. Καλαντζάκου και Πονηροπούλου, εντός της περιοχής παρέμβασης, θα αναδιαμορφωθούν πλήρως: Θα δημιουργηθεί δίκτυο οδών ήπιας κυκλοφορίας πλάτους 4 μ. Τόσο οι οδοί όσο και τα πεζοδρόμια θα επιστρωθούν με ψυχρούς κυβόλιθους. Στις συμβολές με τις υπόλοιπες οδούς θα κατασκευαστούν ζώνες προσαρμογής από χτυπητό σκυρόδεμα ενισχυμένου πλάτους 1 μ. Στα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια θα κατασκευαστούν ράμπες πρόσβασης και λωρίδες όδευσης ΑμεΑ και εσοχές στάθμευσης πλάτους 2,20 μ. για τις ανάγκες των ΑμεΑ και της τροφοδοσίας των καταστημάτων. Όλες οι παρεμβάσεις θα είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές των οδηγιών «Σχεδιάζοντας για όλους» του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη συμβολή των οδών Ν. Καλαντζάκου και 25ης Μαρτίου θα δημιουργηθεί χώρος πλατείας σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Θα συμπεριλαμβάνει διαμόρφωση με χλοοτάπητα και στο κέντρο του προτείνεται να φυτευτεί ένα λεμονοκυπάρισσο, καθώς και χώρους διέλευσης περιμετρικά με ειδικό φωτισμό. Ο κύριος στόχος της επέμβασης σε αυτόν τον χώρο είναι η περιβαλλοντική αναβάθμισή του και η ανάδειξή του σε έναν χώρο καλαίσθητο, ευχάριστο και χρηστικό για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.

Συμπληρωματικά, οι οδοί Μελίου, Ελ. Βενιζέλου και Αλεξοπούλου αναβαθμίζονται ως προς τους κοινόχρηστους χώρους τους (ανακατασκευή τμήματος πεζοδρομίων) με ψυχρούς κυβόλιθους στις ίδιες διαστάσεις. Όλοι οι κοινόχρηστοι και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι θα είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ μέσω ραμπών πρόσβασης, λωρίδων όδευσης και ειδικού εξοπλισμού.

Τέλος σε όλη την περιοχή παρέμβασης θα ανακατασκευαστούν ή θα επισκευαστούν τα δίκτυα υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων, οδοφωτισμού).

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER