Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 08:47

Η άρση των μέτρων ζωντάνεψε τη διασκέδαση - Στις Απόκριες τα βλέμματα των επαγγελματιών

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Πνοή έδωσε στη νυχτερινή διασκέδαση της Καλαμάτας η άρση του περιορισμού για τους καθήμενους, μέτρο που ήταν σε ισχύ σχεδόν δύο μήνες. Η εξέλιξη αυτή «έσπρωξε» όπως αποδείχτηκε πολλούς Καλαματιανούς στα μπαρ και τα κλαμπ της πόλης, τα οποία ύστερα και από την επαναφορά της μουσικής πριν από τρεις εβδομάδες πλέον μπορούν να αισιοδοξούν για μια άνοιξη που να θυμίζει την προ Covid εποχή, έστω και αν αυτή αφορά για την ώρα επιδείξεις πιστοποιητικών. Επαγγελματίες του κλάδου μιλώντας στην «Ε» έκαναν λόγο στην πλειοψηφία τους για ένα ελπιδοφόρο πρώτο Σαββατοκύριακο, τονίζοντας πως η αποκριάτικη περίοδος που έπεται μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το κλίμα, μέσα από καρναβαλικά πάρτι αλλά και άλλα μουσικά events. Ωστόσο, δεν έλειψε και η επιφυλακτικότητα μιας και η ανοιχτή διασκέδαση δεν προεξοφλεί την απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα.

 

Νίκος Νικολακέας - Δημήτρης Σκοκέας (Kyttaro Rock Bar)

«Η ανάκαμψη στην κίνηση φάνηκε όχι μόνο από το Σάββατο, αλλά από τη μέρα που ανακοινώθηκε η άρση του μέτρου των ορθίων, γεγονός που απέδειξε πως η ψυχολογία του κόσμου άλλαξε αμέσως. Στο μυαλό μας είχαμε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα το έπαιρναν πίσω το Πάσχα, ωστόσο βλέποντας πως τελικά έπαψε να ισχύει πριν τις Απόκριες, αναπτερώθηκε το ηθικό μας. Από πλευράς επαναφοράς μουσικής, είχαμε πιο ελαφριά ανάκαμψη. Ναι μεν βοήθησε αλλά δεν ήταν δυνατή από μόνη της να βγάλει τον κόσμο έξω. Ενας πελάτης άλλωστε που έχει μάθει να περνά καλά σπίτι του, δεν έχει λόγο να βγει έξω όταν δεν έχει όλες τις παροχές που επιθυμεί. Αυτό που θέλουμε και ελπίζουμε είναι να κάνουμε τον κόσμο να επιστρέψει στη διασκέδαση σύντομα, γιατί πραγματικά διψάει γι’ αυτή. Στο πλάνο μας αυτό σαφώς θα συντελέσουν τα αποκριάτικα events. Εμείς ήδη έχουμε ανακοινώσει κάποια σε συνεργασία με το Δήμο και την Καρναβαλική Επιτροπή, με τον κόσμο να δείχνει πως θα τα προτιμήσει, νιώθοντας ασφάλεια από τη στιγμή που θα γίνουν με επιδείξεις πιστοποιητικών. Αλλωστε, οι μάσκες που έχουν μπει στην καθημερινότητά μας τα δύο τελευταία χρόνια συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με αυτές των Αποκριών, οπότε είναι μια ιδανική περίοδος για να περάσουν οι θαμώνες καλά, συνδυάζοντας τη μάσκα της προστασίας με την καρναβαλική. Είναι λίγο οξύμωρο διαβάζοντάς το κάποιος, όμως έχει μια βάση».

 

Ηλίας Τσιαούσης (Route 66)

«Η κίνηση από το περασμένο Σαββατοκύριακο και έπειτα σίγουρα είναι καλύτερη. Ο κόσμος κινήθηκε περισσότερο γνωρίζοντας πως θα μπορέσει να διασκεδάσει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Τις προηγούμενες εβδομάδες ναι μεν επιστρέψαμε σε λειτουργία με μουσική και άνευ ωραρίου, όμως γνωρίζοντας κάποιος πως δεν κάνει να χορέψει και να σταθεί όρθιος ήταν λογικό να μην βγει έξω σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αναφορικά με τις Απόκριες που έπονται, θα γίνουν κάποια πάρτι στο χώρο μας, με την προσδοκία να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προσέλευση των θαμώνων, και λόγω του θέματος που θα έχει κάθε event αλλά και λόγω των εξεταστικών που τελειώνουν, οπότε αναμένουμε και τους φοιτητές να ενισχύσουν με τη σειρά τους τη νυχτερινή ζωή της πόλης».

 

Γιώργος Ροβολής (TheAtro, Lavo, Miraval)

«Κρίνοντας από τις πρώτες μέρες της επαναφοράς της διασκέδασης χωρίς περιορισμούς, ο κόσμος ένιωσε μια ελευθερία, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εβδομάδες που είχαμε μόνο τη μουσική, που ήταν πιο μαγκωμένος. Από την πλευρά μας ήμασταν αγχωμένοι το περασμένο διάστημα, μπαίνοντας στη διαδικασία να βάζουμε τον κόσμο να κάθεται, λόγω των περιορισμών. Η διασκέδαση πλέον δείχνει να παίρνει τη μορφή που πρέπει να έχει. Θέλω να πιστεύω πως από εδώ και πέρα θα βρούμε τους ρυθμούς μας. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Από το Σάββατο που μας πέρασε είδαμε μια μικρή αύξηση στη δουλειά, ωστόσο αυτό που φάνηκε ακόμα πιο πολύ ήταν η βελτιωμένη ψυχολογία στα πρόσωπα των πελατών. Ενιωθαν ουσιαστικά πως απελευθερώθηκαν και πάλι, κερδίζοντας την καθημερινότητα και τη ζωή τους πίσω. Οσον αφορά το καρναβάλι, έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε κάποιες θεματικές βραδιές, ιδίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Ό,τι γίνει βέβαια θα λάβει χώρα εντός των μαγαζιών και όχι εκτός, σεβόμενοι την κατάσταση και τα υγειονομικά δεδομένα. Άλλες χρονιές προ πανδημίας είχαμε κάνει τέτοια εξωτερικά events, όμως λόγω των μέτρων κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, τουλάχιστον φέτος. Μιλώντας και με άλλους επαγγελματίες της Καλαμάτας μπορώ να πω πως όλοι περιμένουμε τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα της Αποκριάς, ως μια τονωτική «ένεση» για να επουλωθούν οι “πληγές” που προέκυψαν από τις πρόσφατες γιορτές, με κύριο παράδειγμα αυτό της Πρωτοχρονιάς».

 

Γιάννης Κουτίβας (Ροδανθός)

«Δεν μπορώ να πω πως τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες εβδομάδες που δεν είχαμε όρθιους, ωστόσο η αποκλιμάκωση θα φέρει καλύτερες ημέρες και σιγά σιγά θέλω να πιστεύω πως θα αφήσουμε παντελώς πίσω μας ό,τι έγινε. Φυσικά ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί σε εσωτερικούς χώρους που φιλοξενούσαμε μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες έπρεπε να μην έχουμε μουσική, όρθιους, και να υπάρχει ωράριο λειτουργίας. Επίσης ποτέ δεν καταλάβαμε πώς τα τεστ μας κάνουν ασφαλείς για να δουλέψουμε αλλά όχι ασφαλείς για να διασκεδάσουμε. Στο κομμάτι της σίγασης της μουσικής, οι εβδομάδες εκείνες ήταν καταστροφικές για τα δικά μας μαγαζιά. Η πτώση του τζίρου ήταν κάθετη αλλά όλα τα έξοδα των μηνών καταβλήθηκαν στο ακέραιο. Οσο για τις Απόκριες, δεν νομίζω πως θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τα μαγαζιά. Ο δήμος δεν θα κάνει παρελάσεις ή συναυλίες οπότε η διάθεση του κόσμου ενδέχεται να είναι κάπως υποτονική. Ο κόσμος φοβάται και είναι ακόμα πολύ μουδιασμένος. Οι Απόκριες θέλουν διάθεση που ακόμα δεν δείχνει να έχει. Covid, ακρίβεια και αβεβαιότητα είναι δύσκολος συνδυασμός, και φυσικά ό,τι βιώνει η κοινωνία το βιώνουμε και εμείς. Είμαστε άμεσα αποτέλεσμα της κοινωνίας. Εμείς από την πλευρά μας σαν μαγαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όμορφα πράγματα, βοηθώντας τον κόσμο να ξεφύγει από την καθημερινότητα, διασκεδάζοντας και χαμογελώντας. Ελπίζουμε να είμαστε γι’ ακόμα μια φορά αντάξιοι των προσδοκιών των φίλων μας που μας εμπιστεύονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς».