Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 12:38

Πώς η Τρίπολη έγινε hub παραγωγής φαρμάκων

Γράφτηκε από την
Πώς η Τρίπολη έγινε hub παραγωγής φαρμάκων

Η Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης εξελίσσεται σε hub παραγωγής φαρμάκων.

Ήδη δύο μεγάλες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν την αρκαδική πόλη για τις νέες τους επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ακόμη μια φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε αναζήτηση οικοπέδου, χωρίς όμως ακόμη να έχει βρεθεί η κατάλληλη έκταση.

Το έργο της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη υλοποιείται στο πλαίσιο του του πολυδιάστατου επενδυτικού πλάνου ύψους €356 εκατ. της εταιρείας που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2027. Πιο συγκεκριμένα, το παραγωγικό campus εκτείνεται σε συνολική έκταση 74.000τ.μ. και επιπλέον των τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων, περιλαμβάνει και τέσσερεις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων δυναμικότητας 324 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία της οικογένειας Δέμου, οι νέες μονάδες στην Τρίπολη αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας και να καλύψουν με τη δυναμική τους το 30% της Ε.Ε. σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% της Ε.Ε. σε ογκολογικά φάρμακα, προάγοντας την Ελλάδα σε φαρμακευτικό hub της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, WinMedica και Elpen προχωρούν στη δημιουργία νέας μονάδας για την παραγωγή ογκολογικών φαρμάκων στην Τρίπολη, μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ. Η φαρμακοβιομηχανία Elpen. Όπως λέει το ρεπορτάζ, οι διαδικασίες εκσκαφών θα ξεκινήσουν μέσα στο Μάρτιο.

Η φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στην τριετία. Το business plan περιλαμβάνει επίσης τη νέα παραγωγική μονάδα στην Κερατέα, η λειτουργία της οποίας έχει ήδη ξεκινήσει, την επέκταση των εγκαταστάσεων στο Πικέρμι, με νέο κέντρο logistics μεταξύ άλλων, ύψους 35 εκατ. ευρώ, και τέλος τη δημιουργία του Athens Life Tch Park στα Σπάτα, που θα αποτελέσει κόμβο καινοτομίας και έρευνας, ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Γιατί στην Τρίπολη
Όπως αναφέρουν πηγές από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, η Τρίπολη έχει επιλεγεί για μια σειρά από λόγους που εννοούν τις επενδύσεις. Καταρχάς, βρίσκεται σε κοντά στην Αθήνα, επιπλέον είναι μια ανεπτυγμένη πόλη- που αναμένεται να αναπτυχθεί κι άλλο όπως εκτιμούν-, γεγονός που επίσης βοηθά στις στελέχωση των εργοστασίων που ετοιμάζονται, αλλά και γενικά στην κατασκευαστική διαδικασία. Τρίτον γίνεται χρήση των αναπτυξιακών κινήτρων και των περιφερειακών ενισχύσεων (κανονισμός αριθ. 651/2014 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά).

Η Βιομηχανική περιοχή Τρίπολης οριοθετήθηκε και δημιουργήθηκε το 1989. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1990. Είναι η 12η θεσμοθετημένη ΒΙ.ΠΕ. της Ελλάδας. Απέχει 160 χλμ. από την Αθήνα και μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Τρίπολης. Είναι η πιο κοντινή στην Αθήνα βιομηχανική περιοχή της Ελλάδας και μια από τις πιο καλά οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές. Από τη συνολική έκταση της ΒΙ.ΠΕ. σήμερα είναι καλυμμένο περίπου το 52% με βιομηχανίες και βιοτεχνίες, διαφόρων και ανομοιογενών κλάδων.

Οι επενδύσεις
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου για την περίοδο 2019- 2026 θα φτάσει τα 1,469 δισ. (1,254 δισ. στα οποία θα προστεθούν ακόμη 215 εκατ. από την επέκταση και το 2026 του συμψηφισμού ανάμεσα σε επιστροφές και τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που υλοποιούν οι εταιρείες του φαρμάκου στη χώρα μας). Μάλιστα μόνο την διετία από 2024-2026 οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 645 εκατ.

Σημειώνεται πως στα τέλη του Αυγούστου ανακοινώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο επενδυτικός σχεδιασμός της εγχώριας βιομηχανίας, μετά και την έγκριση 53 επενδύσεων ύψους 520 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της δράσης "Μεταρρύθμιση του συστήματος claw back και συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες" του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0". Τα 53 αυτά έργα πληρούν το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής και των όρων επιλεξιμότητας, ενώ το 85% αυτών υλοποιούνται από ελληνικές εταιρείες.

[Της Βίκυς Κουρλιμπίνη από το capital.gr]


NEWSLETTER