Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 08:47

Ικανοποίηση εμπόρων της Καλαμάτας για τις χειμερινές εκπτώσεις

Ικανοποίηση εμπόρων της Καλαμάτας για τις χειμερινές εκπτώσεις

Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινήθηκε η αγορά της Καλαμάτας την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη ενώ το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στη συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν πως προχώρησαν σε στοχευμένες αγορές αποφεύγοντας τις «παρορμητικές», γεγονός που είχαν επισημάνει στην “Ε” επαγγελματίες ενδιάμεσα της εκπτωτικής περιόδου.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κινήθηκε οριακά υψηλότερα από τον αντίστοιχο του 2022 αλλά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019, που αποτελεί και έτος αναφοράς για το λιανεμπόριο.

Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό παράγοντα έπαιξε η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ τα περιθώρια ακόμα μεγαλύτερης κίνησης “κόλλησαν” λόγω της καλοκαιρίας που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα στην Καλαμάτα, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου έστρεψε τους καταναλωτές στις απαραίτητες αγορές.

Όπως είπε μιλώντας στην “Ε” o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας «Ο Ερμής» Γιώργος Εγγλέζος, δεδομένης της κατάστασης που βιώνει η κοινωνία και κατ’ επέκταση η αγορά η κίνηση κύλησε ικανοποιητικά, μιας και ο πήχης γι’ αυτή την περίοδο δεν ήταν ψηλά. «Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, όντας παράγοντας στην ενδυνάμωση των βασικών εκπτώσεων, επανήλθαμε σε μια ομαλότητα, καθώς η συνεχομένη εκπτωτική περίοδος νομίζω πως έκανε ζημιά» ανέφερε, παρατηρώντας πως μεγάλο ρόλο σε αυτή την περίοδο έπαιξε ο καιρός, όπου δεν βοήθησε στο να κινηθεί ο κόσμος στα χειμερινά είδη, μιας και ήταν κατά κύριο λόγω ανοιξιάτικος, με κάποιες σύντομες εξαιρέσεις.

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων ανήμερα της Υπαπαντής και αν οι εκπτώσεις των καταστημάτων “τράβηξαν” τους επισκέπτες, ο ίδιος εκτίμησε πως η συγκεκριμένη μέρα έδωσε κινητικότητα στην αγορά που μεταφράστηκε με το ανάλογο ενδιαφέρον στα καταστήματα, το οποίο για κάποιες επιχειρήσεις αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη, καθώς δεν περίμεναν όπως είπε την κίνηση αυτή.

Οσο για την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα, ο κ. Εγγλέζος την χαρακτήρισε ορθή, καθώς σε αυτό το είδος καταστημάτων παρατηρείται κίνηση για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής αλλά και λόγω της επισκεψιμότητας που συνδυάζεται με τέτοιου είδους αγορές.

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας μεταξύ των μελών του, με σκοπό την αποτίμηση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματα αλλά και την κίνηση στην πόλη της Καλαμάτας για την περίοδο Δεκεμβρίου 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, ο Γιώργος Εγγλέζος γνωστοποίησε πως αυτή θα επαναληφθεί για την περίοδο των εκπτώσεων, μιας και όπως σημείωσε, τα δείγματα της ΕΣΕΕ δεν είναι ικανοποιητικά ώστε να αποτυπώσουν ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή.

«Για το λόγο αυτό θέλουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται, ώστε τα στοιχεία να είναι πιο συγκεκριμένα και να τα χρησιμοποιούμε ως εργαλείο για να μπορέσουμε να έχουμε τις ανάλογες διεκδικήσεις και απαιτήσεις από τους αρμόδιους φορείς» συμπλήρωσε, πληροφορώντας πως η συμμετοχή από τους επαγγελματίες είναι αυξητική, έχοντας περιθώρια βελτίωσης, καθώς στην τελευταία έρευνα έλαβε μέρος το 1/3 των μελών. «Είχε γίνει μια ακόμα έρευνα που δεν βγήκε στη δημοσιότητα λόγω μικρού δείγματος, όμως στην τελευταία χρονικά η συμμετοχή βελτιώθηκε. Ωθούμε έτσι τους συναδέλφους να συμμετέχουν στις έρευνες, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθεί ένα καλό εργαλείο για το επάγγελμα μας» πρόσθεσε.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Τέλος, από πλευράς εξέλιξης των έργων στο κέντρο της πόλης και πως αυτά επηρεάζουν με τον τρόπο τους την αγορά, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας δεν δήλωσε ικανοποιημένος, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. «Οσον αφορά εμάς τους επαγγελματίες προφανώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Εχουμε συχνές συναντήσεις με το Δήμαρχο όπου του επισημαίνουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται. Θεωρώ πως τα έργα αυτά θα πρέπει να γίνονται με ταχείς ρυθμούς γιατί αφορούν το εμπορικό κέντρο της πόλης και επηρεάζουν την κίνηση, λειτουργώντας εις βάρος των συναδέλφων» συμπλήρωσε, λέγοντας πως ειδικά σε δύσκολες εποχές σαν αυτές δεν μπορεί το εμπόριο να ζει υπό αυτές τις συνθήκες.