Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 08:45

Πάνω από 200 επιχειρήσεις στο 1ο Messinia Forum το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Χορού (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Το 1ο Messinia Forum διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας.

Χθες οι διοργανωτές παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα -στο οποίο εντάσσονται εισηγήσεις που αφορούν στους κλάδους της εστίασης, των υπηρεσιών φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας. Με κεντρικό μήνυμα “Από την θεωρία στην πράξη”, οι διοργανωτές θέτουν ως στόχο το Messinia Forum να γίνει θεσμός, που θα προετοιμάζει την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου. Αύριο, στην έναρξη των εργασιών που είναι προγραμματισμένη για τις 5 μ.μ., θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και κοινωνικός ακτιβιστής, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Όπως ανέπτυξε στην τοποθέτησή του χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας Γιάννης Κολοβός, το διήμερο φόρουμ θα περιλαμβάνει 5 κύκλους συζητήσεων και διαδραστικά πάνελ, όπου θα συμμετέχουν περισσότερες από 200 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και πάνω από 39 ομιλητές και ομιλήτριες. Στη διάρκεια του διημέρου θα διεξαχθούν επίσης διάφορες δράσεις διασύνδεσης του αγροδιατροφικού κλάδου με τις επιχειρήσεις εστίασης, καθώς και εργαστήρια γευσιγνωσίας.

 

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ ΤΟΝ Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ

Το φόρουμ ξεκινά το Σάββατο στις 5 μ.μ. με την παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στον πρώτο κύκλο συζήτησης με θέμα “Γαστρονομική ταυτότητα, επιχειρηματικότητα, τουρισμός”. Θα συμμετάσχουν σε αυτόν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας. Τον πρώτο κύκλο συζήτησης θα κλείσει ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου. Στον δεύτερο κύκλο με θέμα “Προκλήσεις και εστίαση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”, κύριος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος θα αναπτύξει το θέμα “Εστίαση ως κοινός στόχος και μέσο γεφύρωσης κοινωνικής ανισότητας”. Μετά την ομιλία του ευρωβουλευτή θα δοθεί παράσταση από την ομάδα σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co που έχει στον πυρήνα της άτομα με κινητική αναπηρία, αλλά και χορευτές - performers.

Την Κυριακή, στο επίκεντρο των τριών κύκλων που θα ολοκληρώσουν το φόρουμ, θα βρεθούν η επιχειρηματική καινοτομία και η δημιουργία συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, για την επίλυση προβλημάτων και την υλοποίηση κοινών δράσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους στόχους της διοργάνωσης είναι και η ανάδειξη της μεσσηνιακής γαστρονομικής ταυτότητας, καθώς και η σύνδεση των τοπικών προϊόντων και παραγωγών με τις επιχειρήσεις εστίασης και τον τουρισμό. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων, ώστε η τοπική οικονομία να εξελιχθεί με όρους αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς που συνδέονται με την εστίαση, τον τουρισμό και το εμπόριο.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΠΕΔ Πελοποννήσου, των Δήμων Καλαμάτας, Τριφυλίας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης, καθώς και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Ν.Κ.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 

Σάββατο 11 Μαρτίου

(Παρουσίαση-Συντονισμός: Δήμητρα Δημοπούλου)

15.30 Προσέλευση, χαιρετισμοί/εισαγωγικές τοποθετήσεις, 16.45 Χαιρετισμός-Εκπρόσωπος ΣΕΜ, 17.00 Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, 17.15 Παναγιώτης Νίκας, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, 17.30 Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, 17.45 Βαγγέλης Ξυγκώρος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

ΚΥΚΛΟΣ Α’: Γαστρονομική Ταυτότητα / Επιχειρηματικότητα / Τουρισμός

18.00 Ομιλία Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, 18.30 "Η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία-αναγνωρίσιμοι γαστρονομικοί προορισμοί" Αννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 18.45 "Δράσεις ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου του Ν. Μεσσηνίας" (Νίκος Μπασακίδης - Αντιδήμαρχος Καλαμάτας για θέματα Τουρισμού), 19.00 "Διασύνδεση των τουριστικών επιχειρήσεων με τον αγροδιατροφικό τομέα. Προτάσεις - Καλές πρακτικές" (Νίκος Στακιάς, Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Καινοτομίας).

ΚΥΚΛΟΣ Β’: Προκλήσεις στην Εστίαση σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο

19.15 “Αποτίμηση και προοπτικές στον κλάδο της εστίασης” (Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ), 19.45 “Ψηφιακός μετασχηματισμός των ΜμΕ και προοπτικές ανάπτυξης”, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, (Μάριος Κάτσης, βουλευτής Θεσπρωτίας), 20.15 Κυμπουρόπουλος Στέλιος, Ευρωβουλευτής ΝΔ, 20.45 Μουσικοχορευτική παράσταση από την ομάδα DAGIPOLI DANCE Co. Μία παράσταση που αναδεικνύει την αρμονική συνεργασία σωμάτων με διαφορετικές λειτουργίες και την γοητεία που ασκεί η ανθρώπινη ποικιλομορφία και η συνεργασία ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, τιμώντας και αναδεικνύοντας έτσι το «διαφορετικό», 21.30 Ελαφρύ γεύμα με τοπικά μεσσηνιακά προϊόντα. Επιμέλεια: ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ, Catering TSELIOS.

Κυριακή 12 Μαρτίου

10.15 Προσέλευση

ΚΥΚΛΟΣ Γ’: Η σύγχρονη επιχείρηση εστίασης, Παρουσίαση-Συντονισμός: Ανδριανόπουλος Αθανάσιος

11:00 1. Εκπρόσωποι Εστίασης (Σπύρος Αντωνόπουλος-εκπρόσωπος Σ.Ε.Μ., Νίκος Τζαμαλής- εκπρόσωπος εστίασης Πύργου), 2. Εκπρόσωποι Ξενοδόχων (Δημήτρης Πατριαρχέας- εκπρόσωπος Ξενοδόχων Μεσσηνίας), 3. “Διαδικασίες και επιλογές για την έκδοση παραστατικών εσόδων στις επιχειρήσεις εστίασης”, (Γρηγόριος Γιαννούκος, Αντιπρόεδρος Σύνδεσμος Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών ΣΕΚΤ), 4. “Κάρτα εργασίας και ωρομέτρηση”, Αλεκιζόγλου Παύλος, εκπρόσωπος τεχνικής εταιρίας ωρομέτρησης QUALISYS, 5. Κων/νος Κουτσουμπός, Πρόεδρος Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Μεσσηνίας, 6. Βασίλης Καμπάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Διαδραστικός διάλογος με εκπροσώπους Συλλόγων.

ΚΥΚΛΟΣ Δ’: Επιχειρηματικότητα-Νέες τάσεις

12.30-13.00 “Cans are here. Let’s raise our glasses” (Κωνσταντοπούλου Ειρήνη, ΒΙΚΟΣ Α.Ε .- Corporate & Marketing Tech Manager), 13.00-13.15 “Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες”, (Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Καθηγήτρια ΠΑΠΕΙ), 13.15-13.30 “Νέες στρατηγικές & τάσεις στην εστίαση”, (Δρ. Σωτήρης Βαρελάς, επ. Καθηγητής ΠΑΠΕΙ), 13.30-13.45 “Οι νέες τεχνολογίες στην επιχειρηματικότητα”, (Δημοσθένης Αραβάνης, Σύμβουλος Διοίκησης και μέλος του Δ.Σ. της RBS), 13.45-14.00 “Νέες τεχνολογίες και προκλήσεις ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας”, (Παναγιώτης Καμπισιούλης, Sigma Security), 14.00-14.15 “Εστίαση & Αειφορία”, (Ηλίας Χάντζος, M.Sc. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.), 14.15-14.45 “Χρηματοδοτικά εργαλεία, προϊόντα και υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις”, Σπυρίδων Κέκελος, Περιφερειακός Διευθυντής Καταστημάτων Εθνικής Τράπεζας, 14.45-15.00 “Τ’ ανείπωτα”, Γεωργία Κουτσούκου, Leader Chefs Brigade Πελοποννήσου, 15.00-17.00 Διάλειμμα - Παράλληλες δράσεις - Σύνδεση τοπικών παραγωγών με εστίαση / Ελαφρύ γεύμα με τοπικά Μεσσηνιακά προϊόντα (Επιμέλεια Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ 360, Catering ATHANASIOU).

ΚΥΚΛΟΣ Ε’: Επιμόρφωση – Ανάπτυξη - Νέες προοπτικές

17.00-17.15 “Η αναγκαιότητα της πιστοποιημένης εκπαίδευσης”, (Δρ. Δημήτρης Πετρόπουλος αν. Καθηγητής ΠΑΠΕΛ), 17.15-17.30 “Ο θεσμός της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (τομέας εστίασης και τουρισμού)”, (Πέτρος Βολτέας, Διευθυντής Δ.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας), 17.30-18.15 “Χρηματοδοτικά και μη χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα”, (Παπαγεωργίου Παναγιώτης, Δ/ντής Διεύθυνσης Καινοτομίας - Ελένη Κολοφωτιά, Δ/ντρια Διεύθυνσης Συνεπενδύσεων - Γιώργος Τσαγκαράκης, Δ/ντής Διεύθυνσης Δανείων και Εγγυήσεων), 18.15-19.15 Οι Βουλευτές της Μεσσηνίας απαντούν σε καίρια ερωτήματα, 19.15-20.15 Στρογγυλό Τραπέζι Δημάρχων. Παρουσίαση-Συντονισμός: Γιάννης Πάζιος, 20.15 Λήξη φόρουμ.