Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 08:46

Τα μεταχειρισμένα ρούχα κερδίζουν τους Καλαματιανούς - Επαγγελματίες μιλούν για τον τομέα της second hand ένδυσης

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Άνθηση γνωρίζει χρόνο με το χρόνο η second hand ένδυση, καθώς όλο και περισσότεροι Καλαματιανοί αποφασίζουν να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία σε ρούχα από δεύτερο χέρι, με τους οικονομικούς λόγους αλλά και τη φιλοσοφία που τον διέπει να αποτελούν δύο από τις βασικότερες αιτίες.

Τα μεταχειρισμένα ρούχα στη χώρα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον των καταναλωτών όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, μια ιστορία που φαίνεται να επαναλαμβάνεται και σήμερα λόγω της ακρίβειας. Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων δεν είναι κάποιο νέο concept, τουλάχιστον για το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή της την τελευταία 15ετία. Δεν συμβάλλει μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων ή στη δημιουργία ενός μοναδικού στυλ, αλλά βοηθά και στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ μειώνει και τον υπερκαταναλωτισμό.

Μιλώντας στην “Ε” επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια ενδέχεται η μόδα των ρούχων second hand να διεκδικήσει μεγαλύτερη θέση στην αγορά, αναλύοντας μεταξύ άλλων ποια είδη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Σε τοπικό επίπεδο, τα δύο καταστήματα second hand της Καλαμάτας αποτελούν -όπως ειπώθηκε- αφορμή ακόμα και για μια επίσκεψη στην πόλη, προκειμένου να αγοράσει κάποιος τα ρούχα της επιλογής του, ενώ οι σαφώς πιο οικονομικές τιμές τους αποτελούν δέλεαρ.

 

O Ηλίας Αλεξανδρόπουλος από το “Unique Second Hand-KG” μας είπε αρχικά πως η τιμή του κιλού έχει αυξηθεί ελαφρώς, κοντά στο 10%, δεδομένου πως προμηθεύεται τα ρούχα από τη Νάπολη της Ιταλίας. «Εχει ανέβει πολύ το κόστος των μεταφορικών λόγω της ενέργειας, ωστόσο ως επιχείρηση δεν το έχουμε περάσει στο εμπόρευμά μας, κρατώντας σε γενικές γραμμές τις ίδιες τιμές από το 2014 και έπειτα, παρότι από τότε έχει αυξηθεί και το ΦΠΑ» σημείωσε. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα χειμωνιάτικα είδη ο ίδιος διευκρίνισε πως λόγω βάρους το κιλό κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ, εν αντιθέσει με τα πιο ελαφριά καλοκαιρινά που μπορεί να τα πάρει κανείς στο ίδιο βάρος 2-3 ευρώ, με αποτέλεσμα η κίνηση να αυξάνεται αυτή την εποχή, γνωρίζοντας πως τα ίδια ρούχα θα τα αγοράσει καινούργια πέντε φορές πάνω. Ο ίδιος πληροφόρησε πως πλέον όλες οι ηλικίες μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν μεταχειρισμένα ρούχα, από ένα παιδί δημοτικού μαζί με τους γονείς του μέχρι μεγαλύτερες ηλικίες. Αναφορικά με τα κοινωνικά στρώματα, υποστήριξε πως δεν επικρατεί η αναμενόμενη λογική, δηλαδή το να έρθει κάποιος που ψωνίζει κυρίως από τη λαϊκή, λέγοντας πως το second hand αφορά και τη μεσαία τάξη και άνω, καθώς μπορεί να βρει ρούχα για όλες τις περιστάσεις.

 

ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΤΗΣΗ

Σχετικά με τα είδη των ρούχων που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, παρατήρησε πως στα γυναικεία το χειμώνα έχουν την τιμητική τους τα πουλόβερ και τα πλεκτά παλτά και το καλοκαίρι τα φορέματα, ενώ στα ανδρικά δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, μιας και όλες οι κατηγορίες προτιμώνται με την ίδια συχνότητα. Ως προς τα μεγέθη, διευκρίνισε πως λόγω του ότι προέρχονται από δεύτερο χέρι, υπάρχει μια απόκλιση λόγω πλυσίματος και σιδερώματος, οπότε μια δοκιμή ενδείκνυται, καθώς το κάθε προϊόν έχει και τη δική του φόρμα. Και πληροφόρησε πως οι πιο συχνές ερωτήσεις που δέχεται από έναν πελάτη που έρχεται για πρώτη φορά στο κατάστημά του είναι η χώρα προέλευσης των ρούχων και η τιμή ανά κιλό, δίχως να έχουν δεύτερες σκέψεις για την υγιεινή τους μιας και έχουν πιστοποιητικό απολύμανσης, γνωρίζοντας παράλληλα πως ακόμα και σε εκπομπές μόδας χρησιμοποιούνται ρούχα από δεύτερο χέρι.

«Ακόμα και σχεδιαστές μόδας όπως και γνωστοί τραγουδιστές περνούν συχνά από εδώ, ενώ καλλιτέχνες που έρχονται το καλοκαίρι στην πόλη δεν παραλείπουν να προμηθευτούν κάτι, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα βεστιάριο, το οποίο οι ίδιοι καθημερινά χρησιμοποιούν για τη δουλειά τους» είπε, τονίζοντας πως καταστήματα second hand με το κιλό στην Ευρώπη είναι ελάχιστα. «Για το λόγο αυτό, πέρα από ντόπιοι, κάτοικοι από όμορους νομούς, όπως από Σπάρτη και Τρίπολη, αλλά και από περιοχές της Μεσσηνίας, όπως την Κυπαρισσία, έρχονται στοχευμένα για να ψωνίσουν στην Καλαμάτα, μιας και αντίστοιχο μαγαζί δεν υπάρχει στις περιοχές τους» πρόσθεσε. Τόνισε μάλιστα πως οι ξένοι επισκέπτες ψωνίζουν με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς αυτό το είδος αγοροπωλησίας υφίσταται στο εξωτερικό τα τελευταία 50 χρόνια, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που έχει παρουσία μόλις 15. 

 

Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ

Η Ιοκάστη Αλοίμονου από το "Vintage corner" παρατήρησε πως λόγω του ότι το μισό μαγαζί διαθέτει ρούχα με 1 ευρώ, δεν πέρασε κάποια αύξηση σε αυτά λόγω των ανατιμήσεων, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η επιχείρησή της το περασμένο διάστημα ήταν ο διπλασιασμός στο κόστος των μεταφορικών, χωρίς ωστόσο να μεταφερθεί στο εμπόρευμα, το οποίο διατίθεται στις ίδιες τιμές.

«Πριν 9 χρόνια, όταν μετατρέψαμε την επιχείρησή μας σε second hand, ο κόσμος νόμιζε πως ήταν η απόρροια της φτώχειας, ωστόσο ανακαλύπτοντας περί τίνος πρόκειται κατάλαβε πως πρόκειται για μια φιλοσοφία. Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα στρέφονται σε αυτό το είδος, ιδίως πολυταξιδεμένοι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τον τομέα αυτό» ανέφερε, σημειώνοντας πως μετά την πρώτη επίσκεψη ενός πελάτη σε ένα τέτοιο μαγαζί, αμέσως αλλάζει η καταναλωτική του συνείδηση. Όσο για τις ηλικίες, η ίδια πρόσθεσε πως από προεφηβικά ρούχα μέχρι ηλικιωμένων, όλα έχουν την ίδια ζήτηση, με κύριο παράδειγμα τα πανωφόρια, που γίνονται ανάρπαστα.

 

ΓΝΩΣΤΟ ΕΞ ΑΡΧΗΣ

Σύμφωνα με την Ιοκάστη Αλοίμονου, στο χώρο της γίνεται εξ αρχής γνωστό πως πρόκειται για ρούχα από δεύτερο χέρι, καθώς όπως σημείωσε, υπάρχουν και επιχειρήσεις που το κρύβουν, παρουσιάζοντάς τα ως καινούργια. «Παλιά δεχόμασταν διάφορου τύπου ερωτήσεις, κυρίως για την προέλευση του εμπορεύματος, όμως πλέον η πλειοψηφία των πελατών έχει μάθει πώς έχει η διαδικασία» διευκρίνισε. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ρωτούν αν το κατάστημα δέχεται ρούχα από ιδιώτες, παίρνοντας την απάντηση πως τα ρούχα έρχονται σφραγισμένα από προμηθευτές με εγγύηση αποπαρασίτωσης, ενώ στο πλαίσιο αυτό δεν γίνονται αλλαγές αν απομακρυνθεί το προϊόν από το ταμείο.

«Ποιότητα και μοναδικότητα είναι ο συνδυασμός που φαίνεται να κάνει τον κόσμο να επιλέγει τα ρούχα αυτά, χωρίς να παραλείπεται το γεγονός πως είναι και οικονομικά, ιδίως σε εποχές σαν αυτές» κατέληξε.