Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024 09:05

Ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ, Νίκος Μαλαπέτσας, στην «Ε»: Τονωτική ένεση για την εστίαση τις γιορτές

Ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ, Νίκος Μαλαπέτσας, στην «Ε»: Τονωτική ένεση για την εστίαση τις γιορτές

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η εορταστική περίοδος για την εστίαση της Καλαμάτας, εκμεταλλευόμενη τόσο την επισκεψιμότητα στην πόλη αλλά και τις καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες. Τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και ανήμερα των Φώτων, τόσο το κέντρο όσο και η παραλιακή σε πολλές περιπτώσεις είχαν την τιμητική τους, παρότι η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα για μια ακόμα χρονιά δεν μπόρεσε να εισχωρήσει στη λίστα των top χειμερινών προορισμών της Πελοποννήσου. Μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Νίκος Μαλαπέτσας ανέφερε πως ο ηλιόλουστος καιρός ευνόησε ώστε να έρθουν αρκετοί επισκέπτες στην πόλη, με αποτέλεσμα τα καταστήματα εστίασης να δουλέψουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

«Αν βάλουμε τις κατηγορίες σε σειρά, ο καφές ήταν ο κερδισμένος των γιορτών, ακολουθώντας το φαγητό και η διασκέδαση» εξήγησε, παρατηρώντας πως η έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα δημιουργεί σε κάποιες περιπτώσεις πρόβλημα σε κλειστούς χώρους, λόγω πιθανού φόβου. «Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η ψυχολογία και η διάθεση από τον κόσμο να βγει, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις της πόλης, κάτι που φάνηκε και στις γιορτές» συμπλήρωσε.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΑΠΟ ΤΟ 2024

Ντόμινο αντιδράσεων προκάλεσε στα τέλη του 2023 ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στο 24%, από 13%, από το νέο έτος. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας συντάχθηκε πλήρως με την ανακοίνωση του estiasigreece και προσυπόγραψε την ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την σταδιακή αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από τη 1η Ιανουαρίου 2024 και την οριζόντια φορολόγηση. «Από τις αρχές του έτους υπάρχει άνοδος στα αναψυκτικά, με τις αυξήσεις για την ώρα να έχουν περιοριστεί σε αυτό το σκέλος. Δυστυχώς, βλέπουμε πως οι καταναλωτές δεν έχουν την αγοραστική δύναμη για να αντέξουν οποιαδήποτε άλλη αύξηση, οπότε οι επιχειρηματίες, παρ’ όλη την πίεση που δέχονται από την άνοδο των λειτουργικών εξόδων τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, απορροφώντας τα όποια επιπλέον κόστη» σημείωσε.

 

«ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΜΟΝΙΜΟ 13%»

Ο κ. Μαλαπέτσας, ενημέρωσε πως υπάρχει στην παρούσα φάση μια μάχη σε δύο μέτωπα, αφορώντας η μια το φορολογικό και η άλλη το ασφαλιστικό. «Στην πρώτη περίπτωση, ο νόμος ψηφίστηκε, προκύπτοντας η αύξηση στο φορολογικό εισόδημα αυτών που έχουν ατομικές επιχειρήσεις και στα αναψυκτικά στο 24%. Από την πλευρά μας, είναι πάγια θέση μας και θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλος Ιουνίου που ισχύει η παράταση στο 13% του συνόλου της εστίασης, το ποσοστό αυτό να γίνει μόνιμο και να μην βασιζόμαστε σε παρατάσεις, με βασική προϋπόθεση να μην γίνει οποιαδήποτε άλλη αύξηση σε άλλο αγαθό» επισήμανε, διευκρινίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθεί και ο καφές στο 24% και κατ’ επέκταση το φαγητό. Παράλληλα, ο κ. Μαλαπέτσας σημείωσε πως ένα από τα θέματα που θα τεθούν υπό συζήτηση μέσω της ομοσπονδίας και του estiasigreece με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα, είναι η ενσωμάτωση ενός ψηφιακού QR Code, στο οποίο θα υπάρχουν μέσα όλα τα απαραίτητα χαρτιά ενός καταστήματος εστίασης, για να μην ταλαιπωρείται ο εκάστοτε επιχειρηματίας από τους ελέγχους, σκανάροντάς το ουσιαστικά ο ελεγκτής ώστε να διαπιστώσει αν έχει άδεια κ.α. «Ως προς το ασφαλιστικό είχαμε συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη για την κάρτα εργασίας, ωστόσο ο πρόσφατος ανασχηματισμός πήγε το πρόγραμμα μας πίσω» τόνισε, λέγοντας πως ο Σύλλογος είναι υπέρ της χρήσης της, με την προϋπόθεση να μην αυξηθούν τα κοστολόγια στον κλάδο.

 

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης της Καλαμάτας στους εξωτερικούς χώρους, και τις “φωνές” των επαγγελματιών για τα πρόστιμα, ο Νίκος Μαλαπέτσας δήλωσε αρχικά πως ο κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να συνομιλεί με τα μέλη του και να λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα. «Από τη στιγμή που υπάρχει νόμος και ορίζει συγκεκριμένα πράγματα, οφείλουμε όλοι να τα σεβόμαστε κάτω από αυτό το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, οι διεκδικήσεις του Συλλόγου μας συλλογικά, κινούνται στην αλλαγή κάποιων καταστάσεων. Για παράδειγμα, τα υπέρογκα πρόστιμα που δημιουργούν ζημιογόνες επιχειρήσεις πρέπει να καταργηθούν, μέσα από αγώνα και υπομονή, με στόχο τη βελτίωση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου» σχολίασε, γνωστοποιώντας πως θα γίνουν σχετικές συναντήσεις με τους νέους αντιδημάρχους, ώστε να τεθεί επί τάπητος όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και οι ενοικιάσεις των κοινόχρηστων χώρων, η υπογειοποίηση των καλωδίων που περνούν από την μια πλευρά της Ναυαρίνου στην άλλη αλλά και το ζήτημα με το νερό στις ντουζιέρες, ζητώντας από το σημείο που γίνεται το πότισμα των παρτεριών να δοθούν παροχές στα καταστήματα ούτως ώστε να μην καταναλώνεται το πόσιμο νερό της πόλης.

 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ Η ΘΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις μέρες του Πάσχα όπου παραδοσιακά η Καλαμάτα δέχεται ικανοποιητικό όγκο κόσμου, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΚ έκανε λόγο για μια νεκρή περίοδο μέχρι τότε, προκύπτοντας πτώση στο τζίρο των καταστημάτων εστίασης. «Ως πόλη οφείλουμε τις μέρες που αποτελούν σημείο αναφοράς, όπως στον εορτασμό της Υπαπαντής αλλά και κατά το τριήμερο της Αποκριάς να τις αναδείξουμε ανάλογα, ώστε να έχουμε κίνηση και να δουλέψουν όλοι οι κλάδοι. Παρ’ όλα αυτά, η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια είναι μια πόλη του Σαββατοκύριακου κατά τη χειμερινή σεζόν, προσελκύοντας επισκέπτες από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα. Πρόκειται για ένα πλεονέκτημα που πρέπει να δουλευτεί και να διαφημιστεί καταλλήλως, διατηρώντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε καλά επίπεδα μέσα από διήμερα και τριήμερα» πρόσθεσε, ενημερώνοντας πως τα καταστήματα της Παραλίας δουλεύουν με το πλάνο ότι θα ανοίξουν πριν τις μέρες του Πάσχα, με στόχο έτσι η φετινή θερινή σεζόν να είναι μεγαλύτερη από την περσινή. Και κατέληξε: «Μέσω του μαζικού ανοίγματος, επιθυμούμε να προσφέρουμε και περισσότερες επιλογές σε ντόπιους και επισκέπτες τις μέρες του Πάσχα, καθώς τις προηγούμενες χρονιές οι προτάσεις ιδίως στο κομμάτι του φαγητού ήταν λίγες».