Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024 08:55

Σε… ρυθμούς Euro 2024 πρακτορεία ΟΠΑΠ και sports cafe

Σε… ρυθμούς Euro 2024 πρακτορεία ΟΠΑΠ και sports cafe

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Σε… ρυθμούς Euro 2024 κινούνται από τα μέσα Ιουνίου ντόπιοι και επισκέπτες της Καλαμάτας, με την προσοχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να είναι στραμμένη στη Γερμανία. Σε μια χρονική περίοδο που συνήθως θεωρείται “νεκρή” από αθλητικά γεγονότα, τα παιχνίδια σε καθημερινή βάση δίνουν μια άλλη πνοή στην ατζέντα των ποδοσφαιρόφιλων, αποτελώντας αφορμή για έξοδο ή μάζωξη. Παράλληλα, επαγγελματίες που συνδέονται με αυτά βλέπουν το Euro να αποτελεί μια συνέχεια μετά τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο το περασμένο διάστημα. Σε δηλώσεις τους στην “Ε” ιδιοκτήτες sports cafe και πρακτορείων ΟΠΑΠ μίλησαν για την μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και πόσο έχει επηρεάσει το ενδιαφέρον η απουσία της Εθνικής, για το ποια ομάδα “βλέπουν” οι Καλαματιανοί ως φαβορί, αλλά και για την κίνηση που δημιούργησε η Euroleague και το Conference League.

 

Σταύρος Γεωργιόπουλος (Ballers): «Με τα παιχνίδια του Euro να προβάλλονται στη δημόσια τηλεόραση, η κίνηση για την ώρα είναι μέτρια, με κόσμο να βλέπει τα πρώτα ματς κυρίως στο σπίτι του ή ακόμα και στην παραλία λόγω ζέστης. Στην φάση των ομίλων τουλάχιστον, τα δεδομένα θα ήταν σαφώς διαφορετικά, αν η Εθνική ομάδα έδινε το παρών. Είναι χαρακτηριστικό δε, πως στα προκριματικά της Ελλάδας για το Euro είχαμε πολύ κόσμο, οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν σε ένα ματς τύπου Ελλάδα-Τουρκία. Λόγω της απουσίας της έτσι, από τα όσα έχω συζητήσει με πελάτες, οι περισσότεροι υποστηρίζουν την Πορτογαλία, με τα νοκ-άουτ παιχνίδια να αναμένεται να τραβήξουν περαιτέρω το ενδιαφέρον. Οσο για την κίνηση του περασμένου διαστήματος θα την χαρακτήριζα μαγική. Ο κόσμος έδωσε το παρών σε όλα τα σημαντικά ματς και ευχαριστήθηκε τα παιχνίδια, με αποκορύφωμα τους τελικούς της Euroleague και του Conference League. Γενικότερα, όλη η χρονιά κινήθηκε καλά από πλευράς κίνησης γιατί είχε ενδιαφέρον το Ελληνικό πρωτάθλημα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική ενώ αντίστοιχα και στη Basket League, το γεγονός πως η σειρά πήγε σε 5ο ματς μεταφράστηκε στην ανάλογη απήχηση. Το σημαντικότερο απ’ όλα ήταν πως φίλαθλοι των αιωνίων παρακολουθούσαν στον ίδιο χώρο τα ματς, περνώντας το μήνυμα πως ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα ψυχαγωγία και κανείς δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον άλλο. Βλέποντας έτσι τις ομάδες να ενισχύονται σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, προσδοκούμε σε μια αντίστοιχη χρονιά, μιας και ο ανταγωνισμός είναι αυτός που κάνει τη διαφορά».

 

Κώστας Στασινόπουλος (Coel): «Το γεγονός πως ο φετινός Μάιος εξελίχτηκε με διακρίσεις για τις Ελληνικές ομάδες μόνο ως ευχάριστο μπορεί να χαρακτηριστεί, τόσο για τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και για την εστίαση, η οποία επωφελήθηκε από τις προβολές των παιχνιδιών, μιας και αυτά αφορούσαν προβολές από συνδρομητικά κανάλια. Η παρουσία δύο Ελληνικών ομάδων στο Final Four της EuroLeague αλλά και η πορεία του Ολυμπιακού στο Conference δημιούργησαν όμορφες βραδιές με παρέες αποτελούμενες από διαφορετικούς φιλάθλους. Παρά τα όσα διαδραματίζονται κατά καιρούς, ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται, αντιλαμβανόμενος πως πρόκειται για παιχνίδια με μια μπάλα. Οσο για το Euro, το σίγουρο είναι πως λείπει πολύ η Ελλάδα, σκεπτόμενοι παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκε. Με την παρουσία της ο κόσμος θα έμπαινε στη διαδικασία να δει τα παιχνίδια της σε χώρους όπου θα θύμιζαν μικρές εξέδρες, ενώ στην παρούσα φάση μαζική προσέλευση αναμένουμε στα πιο εμπορικά ματς, από τους “8” ενδεχομένως της διοργάνωσης. Δεν έχουν λείψει ωστόσο οι ξένοι επισκέπτες της πόλης που έχουν απολαύσει τα ματς τους από τα πρώτα παιχνίδια των ομίλων, όπως Γερμανοί και Γάλλοι».

Δημήτρης Ζαχαρόπουλος (Πρακτορείο ΟΠΑΠ): «Όταν συμμετέχουν Ελληνικές ομάδες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει έντονο στοιχηματικό ενδιαφέρον. Αυτό το είδαμε όχι μόνο όταν αυτές μπήκαν στην τελική ευθεία αλλά και νωρίτερα, ποντάροντας από τον Απρίλιο να κατακτήσουν τα αντίστοιχα τρόπαια, ώστε να εξασφαλίσουν μια καλύτερη απόδοση, ιδίως σε ότι είχε να κάνει με τον Ολυμπιακό στο Conference. Από πλευράς Euroleague, κατά σειρά να κατακτήσει το τρόπαιο παίχτηκε Παναθηναϊκός, Ρεάλ και Ολυμπιακός, μαντεύοντας εν τέλει όπως αποδείχτηκε ο κόσμος και την τελική κατάταξη. Σε ότι έχει να κάνει με το Euro πλέον, σίγουρα δίνει μια πνοή, ωστόσο το δυστύχημα είναι η απουσία της Εθνικής μας, καθώς η παρουσία της θα εκτίνασσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Από τη στιγμή δε που οι ομάδες της διοργάνωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν, βλέποντας αρκετές μικρές ομάδες μεταξύ αυτών, είναι κρίμα η Ελλάδα να είναι εκτός, ιδίως στην επέτειο των  20 χρόνων από την κατάκτηση του Euro αλλά και λόγω των παιχνιδιών που θα έδινε, με Πορτογαλία και Τσεχία κυρίως. Πλέον, από τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα οι στοιχηματικές επιλογές ποικίλουν, εστιάζοντας οι πελάτες μας μεταξύ άλλων  στον πρώτο σκόρερ, στο ποιά ομάδα θα φτάσει στον τελικό ή στους “8” κ.α. Μέχρι στιγμής, οι χώρες που παίζονται περισσότερο είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ από σκόρερ ξεχωρίζουν ο Κιλιάν Μπαπέ της Γαλλίας, ο Χάρι Κέιν της Αγγλίας και ο Κάι Χάβερτς της Γερμανίας».

Αντώνης Ψυχογιόπουλος (Πρακτορείο ΟΠΑΠ): «Η παρουσία των Ελληνικών ομάδων στους τελικούς των μεγάλων Ευρωπαικών διοργανώσεων συνδυάστηκε όπως ήταν αναμενόμενο με τον ανάλογο στοιχηματισμό, παρατηρώντας ένα ποσοστό αύξησης εν αντιθέσει με τελικούς στο παρελθόν που μπορεί να αποτελούνταν από άλλες Ευρωπαικές ομάδες. Αναφορικά με το Conference, η επιλογή ο Ολυμπιακός να αναδειχτεί πρωταθλητής, παίχτηκε βαδίζοντας προς τα τελευταία ματς, μη πιστεύοντας ενδεχομένως εξ αρχής ο κόσμος πως μπορούσε να κάνει αυτή την πορεία. Αντίθετα, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στο μπάσκετ πήραν περισσότερα πονταρίσματα λόγω της δυναμικής των δύο ομάδων. Προς το τέλος της διοργάνωσης δε, ο Παναθηναϊκός παίχτηκε περισσότερο, λόγω ίσως του γεγονότος πως τερμάτισε δεύτερος στην κανονική διάρκεια. Πλέον, μεγάλες διοργανώσεις όπως το Euro είναι μια αφορμή για ποντάρισμα, αποτελώντας βοήθεια για το επάγγελμα μας τον Ιούνιο όπου θεωρείται “νεκρός” από πλευράς παιχνιδιών. Οσο για το ποια χώρα “βλέπει” ο κόσμος να κατακτά το τρόπαιο βάση στοιχηματισμών, αυτή για την ώρα είναι η Αγγλία, ακολουθώντας Γαλλία και Πορτογαλία».