Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 09:40

Εξορθολογισμό κυρώσεων για τη χρήση του αιγιαλού ζητεί η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας

Εξορθολογισμό κυρώσεων για τη χρήση του αιγιαλού ζητεί η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας

Εξορθολογισμό των κυρώσεων σχετικά με τη χρήση του αιγιαλού ζητεί η  Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Μεσσηνίας.

Αναλυτικά  η επιστολή της Ομοσπονδίας προς το Γραφείο Πρωθυπουργού και τους αρμόδιους υπουργούς « Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Μεσσηνίας, απευθυνόμαστε σε εσάς για να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία που αφορούν τη χρήση του αιγιαλού (Ν. 5092/2024) και τις συνέπειες που αυτές έχουν στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες. Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις και οι εξοντωτικές κυρώσεις που προβλέπονται, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Τα βασικά σημεία που θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας είναι τα εξής:

Οι διευκρινιστικές οδηγίες του νόμου εκδόθηκαν λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις.

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι κυρώσεις είναι δυσανάλογα αυστηρά σε σχέση με τη φύση και την έκταση των πιθανών παραβάσεων, φτάνοντας μέχρι και τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για κλείσιμο επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και την απασχόληση.

Επιπλέον, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στις άμεσες και ορατές επιπτώσεις που ήδη παρατηρούνται στην περιοχή μας:

Οι επισκέπτες της περιοχής μας αντικρίζουν μια εικόνα εγκαταλειμμένων επιχειρήσεων, με κατεβασμένα ξαφνικά ρολά στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Αυτό δημιουργεί μια αρνητική εντύπωση για τον προορισμό μας και υπονομεύει τις προσπάθειες ετών για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Το απότομο κλείσιμο επιχειρήσεων οδηγεί σε αθέτηση συμφωνιών τόσο με πελάτες όσο και με προμηθευτές, πλήττοντας την αξιοπιστία των τοπικών επιχειρήσεων και δημιουργώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα βρίσκονται ξαφνικά άνεργοι στη μέση της τουριστικής περιόδου, χωρίς δική τους ευθύνη. Αυτό δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και επιβαρύνει το κράτος, το οποίο θα κληθεί να παρέχει επιδόματα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε:

Άμεσο εξορθολογισμό των προστίμων και των κυρώσεων, ώστε να είναι αναλογικά με τη φύση και την έκταση των παραβάσεων.

Παροχή επαρκούς χρόνου προσαρμογής στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

Δημιουργία ενός σαφούς και απλού πλαισίου που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς να παραβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος.

Άμεση λήψη μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Δημιουργία ενός μηχανισμού διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς (Δήμος, Επιμελητήριο, ΟΕΒΕΣ, Εργατικό Κέντρο) πριν την εφαρμογή νέων μέτρων, ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας όσο και την προστασία του φυσικού μας πλούτου».