Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 08:21

Ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας στην “Ε”: “Λευκή Νύχτα” απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας στην “Ε”: “Λευκή Νύχτα” απέναντι στο ηλεκτρονικό εμπόριο

 

Συνέντευξη στον Τάσο Ανδρικόπουλο

Την αξία των διά ζώσης αγορών έναντι των ηλεκτρονικών έρχεται να υπενθυμίσει η 10η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας, με τις εκπτώσεις και τις προσφορές ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά στα εμπορικά καταστήματα της πόλης να αποτελούν ένα δέλεαρ ώστε ντόπιοι και επισκέπτες να στηρίξουν την τοπική αγορά, προκύπτοντας ευκαιρίες σε πολλά κομμάτια κάνοντας κάποιος την έρευνα του. Η διεξαγωγή της εμπορικής γιορτής της Καλαμάτας έρχεται εν μέσω στροφής των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο πήρε εκρηκτικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown, αποκτώντας μόνιμα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να έχει περάσει σε νέα εποχή. Μιλώντας στην “Ε” o υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και μέλος της επιτροπής για τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας Παναγιώτης Γεωργιτσέας, ανέφερε πως κάποια καταστήματα θα προχωρήσουν σε υψηλότερες προσφορές από αυτές που είχαν κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, τονίζοντας πως ο καθένας κάνει προσφορές βάση των δυνατοτήτων του. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως οι επιχειρηματίες δεν κοροϊδεύουν τον κόσμο, προτείνοντας τα ποσοστά που μπορούν ώστε να επιβιώσουν. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και δεν είναι τόσο εύκολο οι επιχειρήσεις να κάνουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις, οπότε ως τοπική κοινωνία θεωρώ χρέος μας να τις στηρίξουμε, γιατί αποτελούν έναν βασικό πυλώνα της πόλης» σημείωσε, παρατηρώντας πως το 50% κατά κύριο λόγο, ή ακόμα και το 60% και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι μικρά ποσοστά, με τις ευκαιρίες σε κάθε κατάστημα μέσω του stock να αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες. Αναφορικά με τις αναφορές πολλών χρηστών στα social media για το ότι οι προσφορές του θεσμού δεν θυμίζουν αυτές της πρώτης Λευκής Νύχτας, ο ίδιος υπενθύμισε πως η πρώτη και η δεύτερη πραγματοποιήθηκαν πριν από τις οικονομικές και τις υγειονομικές κρίσεις που ακολούθησαν, έχοντας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα καταστήματα. «Σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου προσωπικά δεν βλέπω τόσο μεγάλες εκπτώσεις σε αντίστοιχες Λευκές Νύχτες, μη διαθέτοντας και τόσο μεγάλες αγορές όπως της Καλαμάτας για να ανακοινώσουν αντίστοιχα ποσοστά, ενώ και στο κομμάτι των παράλληλων δράσεων η πόλη μας υπερτερεί και πάλι» πρόσθεσε.

 

Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν διοργανώσεις όπως η Λευκή Νύχτα μπορούν να επαναφέρουν την πλειοψηφία του κόσμου στις φυσικές αγορές, ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας δήλωσε πως ο Σύλλογος προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να έχει φυσική παρουσία στα καταστήματα μέσα από δράσεις και ενημερώσεις. «Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαίνεται πως θα κυριαρχήσει στο άμεσο μέλλον, ωστόσο δεν αποτελεί μοναδική λύση, παρουσιάζοντας αρκετά προβλήματα. Σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βρει κανείς χαμηλότερες τιμές, δίχως να του εξασφαλίζεται όμως και η αντίστοιχη ποιότητα. Γενικότερα το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί αλλά δεν παύουν να παρουσιάζονται περίπλοκες καταστάσεις, όπως έγινε πρόσφατα με ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν σε συνάρτηση με το αντίτιμο που έλαβαν» επισήμανε, εστιάζοντας στα φυσικά καταστήματα στα οποία ξέρει ο ενδιαφερόμενος πως θα τα βρει… στη θέση τους εν αντιθέσει με σελίδες που μπορεί να εξαφανιστούν, αλλά και στο προϊόν το οποίο βλέπεις, αγγίζεις και δοκιμάζεις, γνωρίζοντας πως θα αγοράσεις το ίδιο και όχι κάτι που του μοιάζει.

 

Η ΜΟΔΑ ΤΩΝ ΕΚΘΕΤΗΡΙΩΝ ΑΝΤΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Η μετά - covid εποχή έφερε στο προσκήνιο μια άλλη νοοτροπία στον χώρο του λιανικού εμπορίου που όπως φαίνεται κερδίζει κυρίως τις νεότερες ηλικίες. Η νοοτροπία αυτή έχει ως άξονά της το ηλεκτρονικό εμπόριο, ως απόρροια των τακτικών της Κυβέρνησης με τα περιβόητα click away, click in shop κτλ. Τα φυσικά καταστήματα έτσι μεγάλων πόλεων τείνουν να λειτουργούν πλέον ως εκθετήρια και όχι τόσο ως οι αποκλειστικοί χώροι όπου εκεί γίνονταν άλλοτε οι συναλλαγές μεταξύ των πωλητών και των καταναλωτών. Για το αν η Καλαμάτα έχει μπει σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γεωργιτσέας παρατήρησε πως η τάση αυτή έχει κυριαρχήσει περισσότερο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και όχι σε άλλες πόλεις, έχοντας τα μέσα για απευθείας αποστολή προϊόντων, αν κάποιο νούμερο ή είδος που έχει δει ο ενδιαφερόμενος δεν υπάρχει στο χώρο. «Στην επαρχία υπάρχει αρκετό stock κάτι που είναι πολύ θετικό, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο αυτό που βλέπεις και σου κάνει να το παραλαμβάνεις εκείνη τη στιγμή. Ειδικά στην ένδυση, στην υπόδηση αλλά και σε περιπτώσεις που θες να κάνεις δώρο δεν μπορείς πάντα να περιμένεις, με την εκάστοτε περίσταση να καθιστά την αγορά άμεση, καθώς πολλές φορές χρειάζεται και μεταποίηση. Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες οι οποίοι αν μείνουν για λίγες μέρες κάπου, θα θελήσουν κατά την επίσκεψη τους σε ένα κατάστημα να βγουν από αυτό με σακούλες» συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στον αντίποδα, η μόδα των αποθηκών - καταστημάτων που λειτουργούν κυρίως διαδικτυακά θα αυξηθεί.

 

ΤΑ E-SHOP ΚΑΙ ΤΑ SOCIAL MEDIA

Από παλιότερα ρεπορτάζ της “Ε” στον κλάδο του λιανεμπορίου έχει αποτυπωθεί η τάση αρκετών επαγγελματιών της Καλαμάτας να αποστασιοποιηθούν από τον ηλεκτρονικό κόσμο, κρατώντας θα έλεγε κανείς έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα μιας άλλης εποχής, τον οποίο όπως έχει αποδειχτεί οι επισκέπτες της πόλης εκτιμούν και τιμούν κατά καιρούς. Για το αν μπορούν να αντέξουν σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις ή πρέπει να στραφούν έστω και αναγκαστικά στον κόσμο του e-shop και των social media, o υπεύθυνος Τύπου και Δημ. Σχέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας σχολίασε τα εξής: «Το e-shop έγινε μόδα μέσα στις καραντίνες, ωστόσο δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να το υποστηρίξουν όλες οι επιχειρήσεις. Ιδίως αυτές της επαρχίας δεν μπορούν να βασιστούν σε αυτό, καθώς λειτουργεί επικουρικά. Είναι ένα εξτρά εισόδημα, όμως μια μικρή επιχείρηση δεν μπορεί να βασιστεί εξ ολοκλήρου σε αυτό γιατί τα κόστη διαφήμισης και προβολής είναι μεγάλα. Στην ουσία είναι σαν να ανοίγεις ένα δεύτερο κατάστημα». Σε σχέση με τα social media, ο ίδιος σημείωσε πως η προβολή μέσω αυτών είναι πλέον επιβεβλημένη. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή τη στιγμή κατάστημα να αντέξει, αντιστεκόμενο στα social. H προβολή του εκεί πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινή και με πλάνο, κάτι στο οποίο βοηθούν σχετικές εταιρείες. Κάθε κοινό άλλωστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι διαφορετικό με αποτέλεσμα η διαφήμιση να πρέπει να είναι πλέον στοχευμένη. Αν έτσι μια επιχείρηση δεν έχει παρουσία στα social media, θα είναι μελλοντικά σαν να μην υπάρχει» εκτίμησε, υποστηρίζοντας πως επιχειρήσεις που επένδυσαν σε αυτά έχουν δει αύξηση στο πελατολόγιο τους και στον τζίρο τους. Στο κλίμα της ίδιας συζήτησης, τέθηκε το ερώτημα για το αν η αποστασιοποίηση επιχειρήσεων από το διαδίκτυο επηρεάζει τις έρευνες που κάνει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια. Ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας στο ενδεχόμενο αυτό απάντησε αρνητικά, θεωρώντας πως η πλειοψηφία γνωρίζει πως θα απαντήσει, επιλέγοντας όμως το πότε και αν θα το κάνει, ανάλογα ενδεχομένως και με τη θεματική. «Η συμμετοχή που έχουμε στις έρευνες είναι ικανοποιητική, ωστόσο ακούγοντας κάποιος για έρευνα συνήθως την αποφεύγει ή θεωρεί πως δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα για τον ίδιο, με αποτέλεσμα το ποσοστό να μην αυξάνεται» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι έρευνες έρχονται εις γνώσιν των πολιτικών της περιοχής, αποτυπώνοντας παράλληλα την κατάσταση της αγοράς.

 

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Σε ότι έχει να κάνει με το καταναλωτικό κοινό που έχει επιλέξει συνειδητά να κάνει τις αγορές του αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί πολλούς είναι η βάση του ηλεκτρονικού καταστήματος, παρότι αυτό που αναζητούν μπορεί να το έχει μαγαζί της περιοχής τους και μάλιστα σε πιο οικονομική τιμή από αυτή που τους παρουσιάζεται στην οθόνη τους, προερχόμενη πολλές φορές και από χώρες του εξωτερικού. «Μιλώντας για εξωτερικό, στην κουβέντα δεν μπορούν να μπουν καν οι κινέζικες πλατφόρμες, προκύπτοντας μεταξύ άλλων αθέμιτος ανταγωνισμός. Τουλάχιστον αφυπνίστηκε έστω και αργά η Ε.Ε., κάνοντας κάποιες ενέργειες ώστε να περιορίσει το φαινόμενο. Αλλωστε, όπως αποδείχτηκε πολλά προϊόντα από εκεί ήταν απαράδεκτα ενώ και ο χρόνος αναμονής ήταν μεγάλος. Στον αντίποδα, στα τοπικά e-shop ο ενδιαφερόμενος κερδίζει την αμεσότητα, καπαρώνοντας το προϊόν ώστε την επόμενη μέρα ενδεχομένως να πάει από το κατάστημα και να το δοκιμάσει. Επίσης υπάρχει η αμεσότητα της αλλαγής τη στιγμή που η διαδικασία με κατάστημα άλλης περιοχής θα συνδυαστεί με καθυστέρηση ακόμα και εβδομάδων. Γενικότερα, μια επίσκεψη σε τοπικό κατάστημα μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως υπάρχουν μαγαζιά στην Καλαμάτα που προσφέρουν επώνυμα προϊόντα σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με το ίντερνετ, τα μεταφορικά του οποίου αυξάνουν κατά πολύ το συνολικό κόστος. Καλές έτσι οι αγορές από το διαδίκτυο αλλά κάπου πρέπει να επικρατεί και η λογική» κατέληξε, ο κ. Γεωργιτσέας.