Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 20:34

Ψάρια για όλα τα πορτοφόλια στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ψάρια για όλα τα πορτοφόλια στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Ακόμα και με 5 ευρώ μπορούν να γεμίσουν τα πιάτα τους με φρέσκο ντόπιο ψάρι οι καλαματιανές οικογένειες, λένε οι καταστηματάρχες της ψαραγοράς στην Κεντρική Αγορά. Ορισμένοι επαγγελματίες μάλιστα επιμένουν πως μια 4μελής οικογένεια μπορεί να φάει ψάρια πληρώνοντας ακόμα και 3 ευρώ, αφού οι τιμές έχουν πέσει γενικά για να ανταποκρίνονται στην... άδεια τσέπη του καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, γίνονται πολλές προσφορές καθημερινά. 

 

Στην ψαραγορά της ΚΑΚ πάντως υπάρχει πραγματικά μεγάλη ποικιλία από ψάρια, σε τιμές που ανταποκρίνονται σε όλα τα βαλάντια, για γούστα από... οικονομικά μέχρι και πολύ ακριβά.

Γενική διαπίστωση των επαγγελματιών είναι πως, αν και ο κόσμος που κυκλοφορεί στην αγορά είναι περισσότερος, έχει μειωθεί σημαντικά ο τζίρος των καταστημάτων. Μόνο με τους μισθούς και τις συντάξεις στις αρχές κάθε μήνα... ξεθαρρεύουν περισσότεροι και διαθέτουν κάποια παραπάνω χρήματα για ν' αγοράσουν ψάρια για το οικογενειακό τραπέζι, λένε.

Αυτή την εποχή στα τελάρα της ψαραγοράς οι καταναλωτές θα βρουν ντόπια ψάρια όπως σαρδέλες, γαύρους, γόπες, γαρίδες, μπακαλιαράκια, κουτσομούρες, σαφρίδια, κεφαλόπουλα, λυθρίνια, τσιπούρες θαλασσινές, στείρες, σφυρίδες κ.ά., ενώ μεταξύ άλλων υπάρχουν και τσιπούρες - λαβράκια ιχθυοτροφείου. 

Η Αναστασία Φοίφα δηλώνει με βεβαιότητα πως μια 4μελής οικογένεια μπορεί να φάει καλά με 5 ευρώ ψάρια, έχοντας φυσικά και χόρτα ή σαλάτα στο τραπέζι. Οπως εξηγεί, οι τιμές έχουν μειωθεί πάρα πολύ, παρότι το κόστος αγοράς παραμένει υψηλό για τους επαγγελματίες. Ετσι, προσφέρεται καλό και οικονομικό ψάρι στους Καλαματιανούς, με ελάχιστο κέρδος για τους επαγγελματίες. Αλλωστε, λέει, η οικονομική δυσχέρεια του κόσμου φαίνεται και από το γεγονός πως τις πρώτες ημέρες κάθε μήνα μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών διαθέτει κάτι παραπάνω για να γεμίσει το οικογενειακό τραπέζι.

Οπως παρατηρεί η κ. Φοίφα, οι καταναλωτές προτιμούν κυρίως σαρδέλες, γόπες, μπακαλιαράκια και γαύρους. Και όπως επισημαίνει "Στην αγορά ο κόσμος μπορεί να βρει φρέσκα ψάρια, σε πολύ μεγάλη ποικιλία. Και φυσικά, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Δεν είναι απρόσωπα τα πράγματα στην ψαραγορά, μπορούμε να συνεννοηθούμε". 

Ο Μιχάλης Κουτσούκος λέει πως στο μαγαζί του κάνει προσφορές και πουλάει 2 κιλά ψάρια με 5 ευρώ κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Τονίζει πως πρόκειται για καλό ελληνικό ψάρι και επισημαίνει πως "δε σημαίνει ότι μόνο το ακριβό είναι καλό". Παρατηρεί ότι στο γενικότερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με την κρίση, το ψάρι φαίνεται ν' αποτελεί... πολυτέλεια, αλλά οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο στην Κεντρική Αγορά, με ελάχιστο έως καθόλου κέρδος για τους καταστηματάρχες.

Ο Ορέστης Τρικουράκης εκτιμά πως με 5 ευρώ, ίσως και με λιγότερα χρήματα, μια οικογένεια μπορεί άνετα να βάλει το ψάρι στο τραπέζι της, αφού υπάρχουν ψάρια που πωλούνται και έναντι 2,5 ευρώ το κιλό. Επισημαίνει πως το ψάρι θα πρέπει να μπαίνει στο οικογενειακό τραπέζι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα - και προτείνει στις μητέρες τα μπακαλιαράκια για τις σούπες των παιδιών τους καθώς είναι οικονομικά, χωρίς κόκαλα και υγιεινά. Παρατηρεί όμως πως μεγάλη μερίδα καταναλωτών δεν έχει γνωρίσει τα προϊόντα, την ποιότητα και την ποικιλία που προσφέρεται στην Κεντρική Αγορά καθημερινά και πέρα από τις ημέρες της λαϊκής αγοράς. 

Ο Θανάσης Φάσσος σχολιάζει πως "δεν έχουν ακριβύνει τα ψάρια, έχει φτωχύνει ο κόσμος, αφού οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά". Ετσι, εκτιμά πως με λίγα χρήματα μπορεί κάποιος να βάζει τακτικά το ψάρι στο τραπέζι της οικογένειάς του - και όπως διαπιστώνει είναι αρκετοί εκείνοι που το προσπαθούν και το καταφέρνουν. Επισημαίνει ωστόσο πως "ό,τι πληρώνεις παίρνεις".

Ο Αντώνης Παναγιωτίδης θεωρεί πως μια 4μελής οικογένεια μπορεί να φάει καλό ψάρι διαθέτοντας από 3 μέχρι 30 ευρώ, ανάλογα με το ψάρι. Και όπως εξηγεί, είναι αρκετοί οι καταναλωτές που αγοράζουν οικονομικά ψάρια έναντι λίγων μόνο ευρώ - ψάρια που οι επαγγελματίες τα διαθέτουν πολύ οικονομικά, ακόμα και χωρίς καθόλου κέρδος.

Η Τασούλα Φοίφα πουλάει και ψάρια σε προσφορά με 3 ευρώ το 1 κιλό και με 5 ευρώ τα 2 κιλά, σε καθημερινή βάση. Στόχος λέει είναι να μπορούν να φάνε όλοι ψάρια. Επίσης, η θαλασσινή τσιπούρα πωλείται με 4 ευρώ το κιλό, και 5 ευρώ τα θράψαλα -με τα οποία λέει πως μια μητέρα μπορεί να μαγειρέψει μια υπέροχη θαλασσινή μακαρονάδα για 6 άτομα. Οικονομικά προσφέρονται και τα βραστόψαρα για μια πλούσια θρεπτική και νόστιμη σούπα. Οπως εξηγεί, τα ψάρια είναι ντόπια, φρέσκα, ενώ υπάρχουν και ιχθυοτροφείου - και βέβαια υπάρχουν τα ακριβά και τα φθηνά ψάρια, για όλα τα βαλάντια. Γενικότερα παρατηρεί πως ο τζίρος έχει μειωθεί αφού ο κόσμος αγοράζει συγκρατημένα, έχοντας υπολογίσει τα χρήματα που θα χαλάσει, ειδικά τις πρώτες ημέρες του μήνα, αφού προς τα τέλη του μήνα παρατηρείται μια σημαντική κάμψη στην αγορά. 

 

Από το ιχθυοπωλείο Ρεσβάνη, ο Γιώργος Μυλωνάς εξηγεί πως επειδή το ψάρεμα γίνεται με ιδιόκτητο καΐκι, εξασφαλίζονται και χαμηλότερες τιμές. Για παράδειγμα οι σαρδέλες πωλούνται με 2,5 ευρώ το κιλό και άλλα ψάρια όπως μπακαλιαράκια, γόπες και λυθρίνια με 4-5 ευρώ το κιλό. Μιλά για οικονομικά και καλά ψάρια, σε μια εποχή που το 80% των καταναλωτών δεν έχει χρήματα να διαθέσει για ψάρι ακριβό. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε: "Εχουμε γίνει σαν τις βιτρίνες, που ο κόσμος περνάει, κοιτάζει και φεύγει". Ομως, τόσο ο ίδιος όσο και ο Βασίλης Πολίτης επισημαίνουν πως οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά, πάνω από 30%, και οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν από μεγάλη ποικιλία ψαριών σε χαμηλές τιμές. 


NEWSLETTER