Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 13:31

Καλαμάτα: Τα μαγαζιά την Κυριακή δούλεψαν σαν… καθημερινή

Καλαμάτα: Τα μαγαζιά την Κυριακή δούλεψαν σαν… καθημερινή

Μια καθημερινή μέρα ήταν η Κυριακή των Βαΐων για τα καταστήματα που άνοιξαν, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη. «Δεν δουλέψαμε καθόλου και για εμάς τους μικρομεσαίους ήταν χειρότερα από μια καθημερινή μέρα, ενώ οι αλυσίδες δούλεψαν», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι πολλά εμπορικά στην Καλαμάτα έμειναν κλειστά, ειδικά στους μικρότερους εμπορικούς δρόμους. Αντίθετα «στην Αριστομένους τα μαγαζιά που ήτανε κλειστά μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού». Ωστόσο, «στους παραδρόμους, όπως για παράδειγμα η οδός Αναγνωσταρά, η Φραντζή και στο Ιστορικό Κέντρο πάρα πολλά καταστήματα δεν είχαν ανοίξει», είπε η κ. Ψηλάκη. Και πρόσθεσε ότι και εκείνα που άνοιξαν «έμειναν ανοιχτά δύο - τρεις ώρες γιατί προφανώς είδαν ότι δεν έγινε τίποτα». Ενώ «το κανονικό ωράριο που ορίζουν οι 7 Κυριακές είναι 11 το πρωί με 8 το απόγευμα, κανένας δεν έκατσε μέχρι εκείνη την ώρα, οι περισσότεροι έκλεισαν στις 3 το μεσημέρι» και «πάρα πολλοί στους παραδρόμους έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι γιατί είδαν ότι δεν έχει νόημα». Γενικότερα η Λ. Ψηλάκη πιστεύει ότι «η Κυριακή δεν έχει νόημα -οι 7 Κυριακές απλά μπερδεύουν τον κόσμο και εξυπηρετούν μόνο τις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες πιέζουν την κυβέρνηση να είμαστε όλες τις Κυριακές ανοιχτά». 

Μιλώντας για την εικόνα στην αγορά από τις αρχές του χρόνου η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επεσήμανε ότι «ο εμπορικός κόσμος δεν δούλεψε καθόλου το Μάρτιο, ούτε από τις αρχές του χρόνου, ούτε με τις εκπτώσεις έγινε τίποτα και στην απελπισία του θεώρησε ότι είναι σκόπιμο να ανοίξει την Κυριακή των Βαΐων». Είπε ακόμα πως «στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα γίνει για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα ή το Βόλο, οι πληροφορίες μου λένε ότι θα είναι η Καλαμάτα που τα μαγαζιά θα δουλεύουν και τις 52 Κυριακές του χρόνου». Κάτι τέτοιο όμως κατά τη γνώμη της «θα είναι μεγάλο πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι αυτή τη στιγμή κανένας έμπορος δεν πληρώνει το 75% του επιπλέον μεροκάματου που πρέπει να δώσει στον εργαζόμενο, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή δουλεύουν με ένα μισθό πενίας, τους παίρνουν συνήθως για υποαπασχόληση και τους έχουν όλη την ημέρα χωρίς να τους πληρώνουν τα επιπλέον μεροκάματα της Κυριακής». 

Οσον αφορά τις προβλέψεις για την κίνηση στην αγορά τις επόμενες ημέρες, η Λίλιαν Ψηλάκη πιστεύει ότι «θα κυλήσει όπως και τώρα, δεν θα πυκνώσει η κίνηση γιατί ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν παίρνει δώρα, δεν πληρώθηκε ούτε κάποια προκαταβολή για αυτές τις ημέρες», οπότε «ο κόσμος κρατάει τα χρήματά του για να ψωνίσει τα απολύτως απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι». Επιπλέον, «περιμένει κάποια μεγάλη έκπτωση και ξέρει ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσουν οι προσφορές, οπότε ο κόσμος περιμένει τις προσφορές για να ψωνίσει. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε σημείο να ψωνίζουμε μόνο στις προσφορές, γιατί δεν βγαίνουμε οικονομικά διαφορετικά». 

 

Ν.Κ.