Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 20:07

Ερχονται πιθανόν και στην Καλαμάτα τα "Sparkassen"

Γράφτηκε από την

Τα γερμανικά Ταμιευτήρια (Sparkassen) θα ανοίξουν σύντομα καταστήματα στην Καλαμάτα ή την Πάτρα, καθώς και στην Κεντρική Μακεδονία.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του capital.gr, σύμφωνα με το οποίο, το σενάριο που ήθελε τα Sparkassen να γίνονται μέτοχοι των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών έχει πλέον εγκαταλειφθεί, και οι Γερμανοί προχωρούν μόνοι τους με στήριξη Ελλήνων επιχειρηματιών. 

Στόχος των Ταμιευτηρίων θα είναι «η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κάθε μεμονωμένης περιοχής, με καταθέσεις που θα προέρχονται από την ίδια αυτή περιοχή». 

Από πλευράς Ιδρύματος των Sparkassen, τονίζεται πως το εν λόγω πρότζεκτ δεν αφορά την ίδρυση κάποιων «υποκαταστημάτων» των Sparkassen, oύτε ένα «γερμανικό επενδυτικό σχέδιο». Πρόκειται ουσιαστικά για ίδρυση ελληνικών Ταμιευτηρίων γερμανικού τύπου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ιδρυμα των Sparkassen αναγνωρίζει πως «η μεταφορά του γερμανικού μοντέλου των δημοτικών ταμιευτηρίων» στην Ελλάδα «θα ήταν αδύνατη, επειδή δεν υπάρχει ένα ομοσπονδιακό σύστημα» όπως εκείνο στη Γερμανία. Γι’ αυτό σκέφτονται «ένα μοντέλο ταμιευτηρίων, το οποίο θα επιτρέπει τοπικές επαγγελματικές πιστώσεις ρίσκου». Εξάλλου, «τα αρχικά κεφάλαια θα μπορούσαν να προσελκυστούν τελικά από την Ελλάδα ή από την ΕΕ», αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Μεταξύ των προβλέψεων που κάνουν στελέχη του ελληνικού τραπεζικού τομέα είναι και εκείνες που θέλουν τα γερμανικού τύπου ελληνικά Tαμιευτήρια να αποτελούν τους τραπεζικούς μοχλούς μέσα από τους οποίους θα κινηθούν τα δάνεια που υπόσχεται το εκκολαπτόμενο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution for Growth) - το οποίο αναμένεται να ιδρυθεί μέχρι τέλος του προσεχούς Ιουνίου, με τη στήριξη της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW.

 

Ωστόσο, κοινοτικά στελέχη επιμένουν πως το πρότζεκτ των Sparkassen στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο της KfW. Εξάλλου «πολιτικός προϊστάμενος» της ΚfW είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενώ βασικός μέτοχος του κάθε τοπικού Sparkasse (Ταμιευτηρίου) είναι ο -εν πολλοίς οικονομικά αυτοτελής- γερμανικός δήμος στον οποίο αυτό εδράζεται.