Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 07:45

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελαιοτριβέων: Διπλάσια παραγωγή και με καλές τιμές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελαιοτριβέων: Διπλάσια παραγωγή και με καλές τιμές

Με μεγάλες προσδοκίες για παραγωγούς κι ελαιοτριβείς ξεκίνησε η φετινή ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για διπλασιασμό της παραγωγής, συγκριτικά με την περσινή, κακή γενικά χρονιά, λόγω της ακαρπίας. Οι τιμές κυμαίνονται από 2,90 μέχρι και 3,30 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ελαιοτριβείς διαφόρων περιοχών του νομού, μετά από τις συμφωνίες των τελευταίων ημερών.

Από τις πιο χαρακτηριστικές εκτιμήσεις για το πόσο καλή είναι η φετινή χρονιά, είναι αυτή του τέως προέδρου των ελαιοτριβέων Αντώνη Κορακάκη, ο οποίος υπολογίζει πως η παραγωγή σε όλη τη Μεσσηνία θα ανέλθει στους 60.000 τόνους, από το σύνολο των 38.000 τόνων που παρήχθησαν πέρυσι. Αλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σύνολο παραγωγής 45.000 - 50.000 τόνων, ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για ποσότητες αντίστοιχες της περσινής χρονιάς, λόγω της υπερβολικά μειωμένης παραγωγής σε ορισμένες περιοχές του νομού. Να σημειωθεί πως ενώ στο σύνολο της Μεσσηνίας τα ελαιόδεντρα είναι γεμάτα, στην περιοχή της Τριφυλίας και συγκεκριμένα από το Δώριο μέχρι τα Φιλιατρά, υπάρχει σημαντική ακαρπία, που προσεγγίζει ακόμα και το 80% συγκριτικά με την περσινή καλύτερη, για τη συγκεκριμένη περιοχή, παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο φόβος για ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα που μπορούν να πλήξουν την παραγωγή υπάρχει σε όλο το νομό.
Στη Μεσσηνία λειτουργούν περίπου 210 ελαιοτριβεία και εντός των επόμενων ημερών θα λειτουργήσουν στο σύνολό τους.

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ελαιοτριβείων Γιάννης Ηλιάδης έχει ελαιοτριβείο στην Ανδανία. Γενικά για όλη τη Μεσσηνία εκτιμά πως η ελαιοπαραγωγή φέτος θα είναι σίγουρα πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, εκτιμώντας ότι θα πλησιάσει την προπέρσινη παραγωγή. Υπάρχουν ωστόσο περιοχές που επηρεάστηκαν από την ξηρασία και από το γεγονός πως το Σεπτέμβριο σημειώθηκαν λίγες βροχές.
Μέχρι τις 15 του μήνα θα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους τα ελαιοτριβεία σε όλες τις περιοχές, ενώ ήδη σε ορισμένες έχει ξεκινήσει η παραγωγή, καθώς στις πιο ορεινές η ωρίμανση του καρπού γίνεται αργότερα.
Εκτιμά πως η φετινή παραγωγή θα ανέλθει στους 45.000 - 50.000 τόνους κι ελπίζει σε μια καλή τιμή καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και στους ελαιοτριβείς, οι επιχειρήσεις των οποίων αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας σε κάποιες περιοχές. Η χαμηλή τιμή των τελευταίων ετών, η περσινή ακαρπία, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η αλλαγή του τρόπου φορολογίας με φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ και πολλά ακόμα, βαρύνουν με περισσότερες υποχρεώσεις τις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως εκσυγχρονίζονται και προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες μετατροπές για την διασφάλιση της άριστης ποιότητας του ελαιολάδου. Οπως επισημαίνει, όλα τα ελαιοτριβεία πληρούν τις προδιαγραφές HACCP και ISO και πιστοποιούνται διαθέτοντας αρκετά χρήματα για το σκοπό αυτό, χωρίς όμως να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.

Ο Αντώνης Κορακάκης δραστηριοποιείται στην Πυλία, μια περιοχή που φέτος όπως όλα δείχνουν έχει ιδιαίτερα ικανοποιητική παραγωγή, η οποία ενδέχεται να είναι διπλάσια από πέρυσι. Οπως τονίζει, η ποιότητα είναι καλή και οι αποδόσεις ενθαρρυντικές. "Γενικά αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό από άποψη καιρικών φαινομένων, όλα θα πάνε καλά" παρατηρεί κι εκτιμά πως σε όλο το νομό φέτος η παραγωγή θα ανέλθει στους 60.000 τόνους από τους 38.000 της περσινής παραγωγής. Και όπως σημειώνει, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σοδειές, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, αν και στο παρελθόν, στα χαρτιά όμως, έχουν καταγραφεί μέχρι και 75.000 τόνοι παραγωγή. Γενικότερα για τη φετινή σοδειά θεωρεί πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την αυξημένη εγχώρια παραγωγή και τη σημαντική μείωση σε Ιταλία και Ισπανία μόνο θετικά μπορεί να είναι τα πράγματα. Τις τιμές τις χαρακτηρίζει ικανοποιητικές καθώς όπως λέει, οι πρώτες πωλήσεις έγιναν με 2,95 ευρώ, ενώ υπάρχουν κι εξαγωγείς που πληρώνουν κάτι περισσότερο. Σχολιάζει δε πως "δεν υπάρχει άλλο προϊόν να έχει πάει κόντρα στο ρεύμα. Πριν την κρίση το λάδι είχε 2,10 και μέσα στην κρίση είμαστε κοντά στα 3 ευρώ. Το προϊόν έχει αξία". Συμπληρώνει δε πως "αν περάσει από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναγράφεται στην ετικέτα του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ισχυρισμός υγείας», αυτό θα δώσει μια άλλη δυναμική στο προϊόν, καθώς τότε θα μπει και στα φαρμακεία. Είναι θέμα χρόνου να γίνει και η κορωνέικη ποικιλία έχει τις περισσότερες ιδιότητες".

Ο Αντώνης Μπαρτζελιώτης δραστηριοποιείται στην Κυπαρισσία κι εκεί αν και η παραγωγή ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες υπάρχει σημαντικό ζήτημα με την ακαρπία, καθώς η παραγωγή φέτος υπολογίζεται μέχρι 80% μειωμένη. Η ακαρπία παρατηρείται από την περιοχή του Δωρίου και της Κυπαρισσίας μέχρι τα Φιλιατρά, σε αντίθεση με την πολύ καλή εικόνα που παρουσιάζει ο υπόλοιπος νομός, παρατηρεί. Οσο για τις τιμές, λέει πως ξεκινούν από τα 3 ευρώ, όμως δυστυχώς στην περιοχή του δεν υπάρχει παραγωγή.
Το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας ξεκίνησε φέτος με την παραγωγή αγουρέλαιου, πρώτη φορά, καθώς υπήρξε ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Μιχάλη Αντωνόπουλο, τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά και οι τιμές παραμένουν υψηλές, αν και υπάρχει μια σχετική ανησυχία για τα καιρικά φαινόμενα. Με δεδομένο πως φέτος τα δέντρα έχουν παράξει το 60% του μέγιστου, παρατηρεί πως ό,τι χάνεται σε ποσότητα, κερδίζεται σε ποιότητα και τιμή. Οι τιμές για το ΠΟΠ ελαιόλαδο κυμαίνονται γύρω στα 3,30 ευρώ το κιλό, ενώ για τις ποσότητες εκτιμά πως θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Ο Διονύσης Μπουλουλής περιμένει φέτος στην περιοχή των Γαργαλιάνων να διπλασιαστεί η παραγωγή από πέρυσι. Ηδη η συγκομιδή ξεκίνησε δειλά - δειλά και τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Περιμένει λοιπόν η περιοχή να παραγάγει 6.000 - 7.000 τόνους από τους 3.000 τόνους που παρήγαγε πέρυσι, ενώ η μέση σοδειά υπολογίζεται στους 4.500 - 5.000 τόνους.
Οπως επισημαίνει, η ποιότητα είναι πολύ καλή μέχρι στιγμής και η τιμή ξεπερνάει τα 3 ευρώ, καθώς ο ίδιος αυτές τις ημέρες πούλησε και με 3,30 ευρώ το κιλό.