Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 12:14

Σήμερα στην Καλαμάτα ο πρέσβης της Σλοβακίας σε εκδήλωση για την καινοτομία

Γράφτηκε από την

Συνεδριακή εκδήλωση για την καινοτομία και τις δυνατότητες ανάπτυξης που αυτήν μπορεί να προσφέρει στη Μεσσηνία, πραγματοποιείται στην Καλαμάτα σήμερα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου "Elite City Resort", παρουσία του Σλοβάκου πρεσβευτή Πέτερ Μιχάλκο.

Την εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα, οργανώνει το Κέντρο Επικοινωνίας και Προβολής, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων Διαπεριφερειακών Επιχειρηματικών Συναντήσεων, οι οποίες -εκτός από την Καλαμάτα-, πραγματοποιούνται επίσης στην Πάτρα και στα Ιωάννινα.

Αναλυτικά, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στην εκδήλωση θα αναπτυχθεί το θέμα «Η καινοτομία διευρύνει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της  Μεσσηνίας - Πρακτικές εφαρμογές στη νέα επιχειρηματικότητα, την αγροτική οικονομία, τα τοπικά προϊόντα και τον γαστρονομικό τουρισμό».

Τις εργασίες θα ανοίξει ο πρέσβης της Σλοβακίας Πέτερ Μιχάλκο, μιλώντας σχετικά με τα πεδία διμερούς οικονομικής, τουριστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας, ενώ θα υπάρξει και προβολή ολιγόλεπτου σχετικού βίντεο. Επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρχει στον προθάλαμο του χώρου έκθεση πόστερ με θέμα «20 χρόνια ανεξάρτητη Σλοβακία».   

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, συμβούλων επιχειρήσεων, εξειδικευμένων στελεχών αλλά και τοπικών παραγόντων με κοινό σημείο αναφοράς την καινοτομία. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, θα απονεμηθεί και φέτος από τους οργανωτές τιμητική διάκριση σε πρόσωπα αναγνωρισμένα στην κοινωνία της Μεσσηνίας για την προσφορά τους στην οικονομία της περιοχής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, η εκδήλωση -την οποία θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Βρης- θα αρχίσει στις 6 σήμερα το απόγευμα με ομιλία του Σλοβάκου πρεσβευτή με θέμα «Σλοβακία: Πεδία οικονομικής, τουριστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας» και θα ακολουθήσει η προβολή του βίντεο «Η σύγχρονη Σλοβακία». Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από εκπροσώπους των τοπικών αρχών καθώς και τον Νίκο Κοτσώνη, διευθυντή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, με αναφορά στην Πρωτοβουλία «Innovation expert-Καινοτομία στην πράξη».

Εισηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κάνουν οι Πέτρος Γρουμπός καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών («Η καινοτομία μοχλός ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα»), Γιάννης Καπόλος καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Πελοποννήσου

(«Οι εργαστηριακές αναλύσεις ως εργαλεία υποστήριξης της καινοτομίας»), Δημήτρης Μανιάτης πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας («Γαστρονομικός τουρισμός»), Θωμάς Λαζανάς μέλος Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος - καθηγητής μαγειρικής («Τουρίστες και προτιμήσεις ελληνικού πρωινού - Τι προτείνει το Gr.eat»), Ανδρέας Ζαγάκος πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Καλαμάτας («Η καινοτομία ως προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα και τον γαστρονομικό τουρισμό»), Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και Νικόλαος Παπαδόπουλος χημικός μηχανικός στελέχη της Διαδικασία Α.Ε. - σύμβουλοι επιχειρήσεων («Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα: αντίδοτο στην αναπτυξιακή κρίση»).

Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση από τον Γιώργο Βασιλόπουλο, μηχανικό παραγωγής και διοίκησης - ΜΒΑ υπεύθυνο προώθησης εξαγωγών της «Ανέλιξις - Σύμβουλοι Επιχειρήσεων» με θέμα «Export Cluster: Μια καινοτομική υπηρεσία προώθησης εξαγωγών». Πρόκειται, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για «μια καινοτόμο πρωτοβουλία που έχει αρχίσει να υλοποιείται εδώ και 2 μήνες και προωθεί την εξωστρέφεια και την εξαγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, μέσω ομαδικών δράσεων. To export cluster έχει ήδη στο ενεργητικό του μια συμμετοχή σε έκθεση, συνδυασμένη με επιχειρηματικές συναντήσεις, στη Ζυρίχη από 8 έως 11 Οκτωβρίου, όπου συμμετείχαν 5 επιχειρήσεις από Μεσσηνία και Ηλεία, καθώς και συμμετοχή σε B2B συναντήσεις με επιχειρηματίες της Υεμένης, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη δράση είναι επιχειρηματική αποστολή στο Κάιρο από 3 έως 6 Δεκεμβρίου».

Θα ακολουθήσει η απονομή τιμητικής διάκρισης και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή του video «Γαστρονομικό οδοιπορικό στην Πελοπόννησο».

 

Η σημερινή συνεδριακή εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου, ενώ υποστηρίζεται από το επίτιμο Προξενείο της Σλοβακίας στην Πάτρα, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και το ξενοδοχείο "Elite City Resort".