Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 21:17

Η Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ για τα πυρηνελαιουργεία

Γράφτηκε από την
Η Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ για τα πυρηνελαιουργεία

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στον τοπικό Τύπο, αναφορικά με την πρόσφατη αναφορά στον εισαγγελέα του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα, εν σχέσει με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της περιοχής, κρίνουμε σκόπιμο ότι πρέπει να διευκρινιστούν τα κάτωθι:

Η εταιρεία μας, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, δραστηριοποιείται πλέον της πεντηκονταετίας στον συγκεκριμένο κλάδο. Ουδέποτε κατά την μακρόχρονη αυτή λειτουργία μας εξεδόθη οποιαδήποτε δικαστική απόφαση, ποινικού, αστικού ή άλλου δικαστηρίου που να αφορά την δραστηριότητά μας, και ιδιαιτέρως αναφορικά με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν την λειτουργία μας. 

Αντίθετα μάλιστα, η εταιρεία μας έχει βραβευθεί λόγω της περιβαλλοντικής μας ευαισθησίας κατά την άσκηση της δραστηριότητά μας αυτής (αντί πολλών, αναφέρουμε τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ -Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας), ενώ παράλληλα ετησίως και σταθερά επανεπενδύουμε σε τεχνολογίες, οι οποίες βελτιώνουν την περιβαλλοντική διαχείριση της εντατικοποίησης της ελαιοσυγκομιδής.  

Συνακόλουθα θεωρούμε την πρακτική της γενίκευσης στις αναφορές περί ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης άδικη και αναποτελεσματική, αφού με την τακτική αυτή δεν προσδιορίζεται το πρόβλημα ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή του, αλλά με γενικόλογες αιτιάσεις,  επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο, σταθερά αποφεύγεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα. 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η πρακτική της διακοπής της δραστηριότητας των πυρηνελαιουργείων παροδικά, ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων, ενώ παρουσιάζεται ως λύση του προβλήματος, στην πράξη επιδεινώνει την κατάσταση έτι περαιτέρω, δεδομένου ότι για κάθε 20 κιλά παραγόμενου ελαιόλαδου αντιστοιχούν 80 κιλά απόβλητα τα οποία έχουν διοχετευθεί όλη την προηγούμενη περίοδο από την λειτουργία των ελαιοτριβείων στα πυρηνελαιουργεία (που αποτελούν το τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο της ελαιοκομικής δραστηριότητας στην οποία στηρίζεται εν πολλοίς η ανάπτυξη και η ευρωστία της πόλης μας), και τα οποία υφίστανται ζυμώσεις με αρνητικές οικονομικές συνέπειες για εμάς και για το περιβάλλον αντί του δήθεν επιπλέον κέρδους που κάποιοι ισχυρίζονται αβάσιμα ότι αποκομίζουμε, δαιμονοποιώντας έτσι τη δραστηριότητά μας.

Πρέπει δε να διευκρινιστεί, ότι πέραν της ενδεχόμενης όχλησης, εξαιτίας της χαρακτηριστικής οσμής, δεν έχει προσδιοριστεί -καθότι δεν υφίσταται- όριο οσμών, δεδομένου ότι η οσμή μόνη, δεν αποτελεί στοιχείο ρύπανσης ως μη φέρουσα ρυπογόνο ή επιμολυντικό φορτίο. Αντιθέτως η φυτοτοξικότητα των αποβλήτων της παραγωγής του ελαιόλαδου είναι τόσο ισχυρή ώστε σε κάθε μέσης δυναμικότητας ελαιοτριβείο να αντιστοιχεί σε απαίτηση εξουδετέρωσης του οργανικού φορτιού εγκατάσταση ανάλογη του βιολογικού σταθμού της Καλαμάτας.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρακτική της γενίκευσης και του μη προσδιορισμού των αιτίων αλλά και των υπόλογων συγκεκριμένα για την δημιουργηθείσα κατάσταση, καθώς και η επί σειρά ετών ελλιπής ενημέρωση του κοινού δεν συνάδει με την ορθολογική, ειλικρινή, περιβαλλοντική και προς όφελος όλων αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΒΕΕ

Αθανάσιος Μαργέλης


NEWSLETTER