Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 17:09

Βρίσκεται στην Καλαμάτα το "μυστικό" ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα;

Γράφτηκε από την
Βρίσκεται στην Καλαμάτα το "μυστικό" ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα;

Aν έχετε επισκεφθεί την Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια, είναι δύσκολο να μην έχετε φύγει με καλές εντυπώσεις. Όχι μόνο από το λάδι της, για να θυμηθούμε και την κλασική καλτ ρήση, αλλά και από τη γενικότερη εικόνα και ζωή της πόλης. Αυτή η καλή εικόνα που συνεχώς ενισχύεται και αποτελεί θετικό παράδειγμα σε μια δοκιμαζόμενη από την κρίση χώρα, δεν προέκυψε τυχαία, ούτε είναι αποτέλεσμα της λύσης ενός δύσκολου γρίφου. Απλά η περιοχή είχε την τύχη να δει τα φυσικά της πλεονεκτήματα να αναδεικνύονται μέσα από τη δουλειά ανθρώπων που "έπιασαν" τις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου.

 

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο, που επιχειρεί να ρίξει φως στο background αυτού του "ήρεμου μπουμ" -αν μας επιτρέπετε το οξύμωρο της έκφρασης- αλλά και να κάνει ευρύτερα γνωστούς νέους ορίζοντες και δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή. Το συνέδριο υπό τη γενική ονομασία In Situ, που ειδικά για την Καλαμάτα έχει τίτλο "metaλλaxis", περιστρέφεται γύρω από τη νέα πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η πόλη τα τελευταία τρία χρόνια.

Μιλήσαμε με τον δημιουργό της σειράς συνεδρίων In Situ, Ηλία Σκενδερίδη, που σκοπεύει να φέρει τα πολύ χρήσιμα αυτά συνέδρια και σε άλλες πόλεις και περιοχές της χώρας, και μας εξήγησε πώς μπόρεσε μια πόλη στην Ελλάδα της κρίσης να στέκεται στα πόδια της και να κοιτάζει μπροστά.

Σύνδεση με τον "έξω κόσμο":

Γιατί οριοθετείτε την "μετάλλαξη" της Καλαμάτας μέσα στα τελευταία τρία-πέντε χρόνια; Υπήρξε κάποιος καθοριστικός αναπτυξιακός παράγοντας;

Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε και συνεχίζει ακόμα, μια σειρά επενδύσεων τόσο σε καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες όσο και σε ανακαινίσεις παλαιοτέρων. Όλη αυτή η ανάπτυξη, παράλληλα με το γεγονός ότι το αεροδρόμιο έγινε Διεθνές, οδήγησε στην αύξηση των πτήσεων από και προς την Καλαμάτα, κυρίως με πτήσεις charter τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο το οποίο συντέλεσε σε αυτή τη "metaλλaxi", είναι ο νέος δρόμος με τον οποίο η πόλη της Καλαμάτας αλλά και ολόκληρη η Μεσσηνία συνδέεται με την Αθήνα. Επίσης αρκετοί από τους παραγωγούς της περιοχής έχουν αρχίσει να γίνονται εξωστρεφείς καλλιεργώνας με αυτό τον τρόπο μια νέα αντίληψη και εικόνα των προϊόντων τους.

Έχει κάποια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα η Καλαμάτα ως τόπος, που να ευνόησε αυτή την ανάπτυξη;

Είναι μια πόλη με πλούσια παράδοση στην παραγωγή, σε μια καταπληκτική τοποθεσία ανάμεσα στο 1ο και στο 2ο πόδι της Πελοποννήσου, η οποία δεν εξαργύρωνε όλα αυτά τα χρόνια τα φυσικά πλεονεκτήματα που είχε, κυρίως γιατί δεν είχαν τοποθετηθεί οι σχετικές βάσεις. Τώρα που αυτές έχουν αρχίσει να μπαίνουν, η πόλη αλλά και η ευρύτερη περιοχή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται αλλά και να εξελλίσεται.

"Πλανήτες" ευνοϊκοί σε προσωπικά και επαγγελματικά:

Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Καλαμάτα κάποιος ενδιαφερόμενος; 

Αυτή την στιγμή ο τουριστικός τομέας είναι αυτός που συγκεντρώνει ένα "momentum" στην περιοχή. Ένα σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία μιας τουριστικής στρατηγικής αλλά και η επέκταση της υπάρχουσας τουριστικής περιόδου ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων αλλά και επενδύσεων.

Φυσικά υπάρχουν και δυνατότητες δραστηριοποίησης στη δευτερογενή παραγωγή της περιοχής, η οποία δείχνει ότι και αυτή αναβαθμίζεται με εξαγωγές αλλά και διακρίσεις τοπικών προϊόντων.

Τι διαφορετικό θα βρει στην Καλαμάτα ένας επισκέπτης ή πελάτης;

Η Καλαμάτα ειναι ιδανικός προορισμός για city break αλλά και για παραδοσιακές οικογενειακές διακοπές. Είναι μια όμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά τοπία. Η τοποθεσία της πόλης ευνοεί όσους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ως αφετηρία εκδρομών και εξορμήσεων προσφέροντας πολλές εναλλακτικές.

In Situ και πάσης Ελλάδος:

Διαγνώσατε κάποιο κενό στην προώθηση της επιχειρηματικότητας για να προχωρήσετε στο In Situ; Γενικά τι γνώμη έχετε για τα σχετικά συνέδρια που γίνονται στην Ελλάδα, "φτάνουν" ως τον κόσμο που αναζητά επαγγελματικές διεξόδους; 

Το κενό που διαπιστώσαμε αρχικά και αυτό οδήγησε στην έμπνευση και του τίτλου του In situ, είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συνεδρίων δεν εξετάζουν τις ανάγκες των πόλεων στις οποίες απευθύνονται, αλλά ετοιμάζουν custom θέματα που ίσως δεν έχουν και ουσιαστικό αντίκτυπο.

Το In Situ σχεδιάστηκε ώστε να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των επαγγελματιών και επιχειρήσεων της περιφέρειας με αντίστοιχες μεγάλες εταιρίες και αναγνωρισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν ή ακόμα και να εξελίξουν μια εταιρία, ένα προϊόν, μια υπηρεσία, μια ιδέα κτλ. Είναι μια σειρά συνεδρίων η οποία επενδύει στις σχέσεις των ανθρώπων και κατ' επέκταση των εταιριών.

Γι' αυτό τον λόγο κάθε συνέδριο είναι ξεχωριστό με τον τίτλο και την θεματολογία του να προέρχεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή που εξετάζουμε κάθε φορά. Όλοι οι ομιλητές μιλάνε για αυτό που προσφέρουν, υπό το ίδιο θεματικό πρίσμα, και έτσι όλοι έχουν έναν κοινό παρονομαστή για να συμμετέχουν στο συνέδριο.

Θεωρούμε ότι ο διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των θεατών παίζει καθοριστικό ρόλο, γι' αυτό τον λόγο έχουμε ορίσει κατά τέτοιο τρόπο τη ροή του συνεδρίου, ώστε μετά το τέλος της κάθε ομιλίας να υπάρχουν τουλάχιστον 10 λεπτά για ερωτήσεις και συζήτηση με τον ομιλητή.

Για ποιο μέρος της Ελλάδας σχεδιάζεται το επόμενο In Situ;

Δεν έχουμε κλείσει κάτι ακόμα, αλλά προσανατολιζόμαστε προς τα Ιωάννινα και τον Βόλο σαν τους επόμενους σταθμούς.

 

Το success story του Horizon Blu:

Ζητήσαμε και τη γνώμη ενός στελέχους μιας επιτυχημένης νέας επιχείρησης στην περιοχή, του Γεράσιμου Τράνακα, Γενικού Διευθυντή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Horizon Blu.

Ποιο "νέο" τουριστικό προφίλ της Καλαμάτας προωθείτε στους πελάτες σας;

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ξενοδοχείου μας, προσπαθούμε να "δείξουμε" στους πελάτες μας την έννοια της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας, μέσα όμως από ένα μοντέρνο πρίσμα. Ειδικά όμως για τους φιλοξενούμενους από το εξωτερικό, με μια πολιτική "ανοικτού" ξενοδοχείου, προσπαθούμε να τους ξεναγήσουμε σε μια Καλαμάτα ζωντανή, δραστήρια και μοντέρνα, με ένα χαρακτηριστικό μεσογειακό lifestyle που κινείται γύρω από τη θάλασσα, το καλό φαγητό, τη δραστήρια αγορά και κυρίως την καλή παρέα. Η λίστα με τα δέκα καλύτερα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει στην Καλαμάτα, φτιαγμένη μέσα από τα προσωπικά βιώματα όλου του προσωπικού, στοχεύει ακριβώς σε αυτό, προωθώντας εκτός φυσικά από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος (μουσεία, κάστρο) και πολλές απλές στιγμές-εμπειρίες, όπως μια ποδηλατάδα στην παραλιακή ή μια πρωινή βόλτα στη δημοτική αγορά για να απολαύσουν τον πλούτο της μεσσηνιακής γης και να δοκιμάσουν έναν μεζέ από τα ποιοτικότατα τοπικά προϊόντα.

Τι επιχειρηματικές προκλήσεις είχατε να αντιμετωπίσετε και με ποια φιλοσοφία/στόχους προχωράτε;

Εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και με την προφανή δυσκολία της ελληνικής αγοράς να υποστηρίξει ένα προϊόν σαν το ξενοδοχείο μας εκτός της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου, αναγκαστικά οι πωλήσεις μας στρέφονται κυρίως στο εξωτερικό. Ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε ώστε η Μεσσηνία να καθιερωθεί σιγά σιγά ως κύριος τουριστικός προορισμός στην συνείδηση των αγορών, και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου να αυξηθεί σε τουλάχιστον 6 μήνες αρχικά, και γιατί όχι σε περισσότερους. Εδώ, χρειάζεται και η συνέργεια όλων των τοπικών επιχειρήσεων και φορέων, η κατανόηση ότι οι πάντες εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στο τουριστικό προϊόν και η συστηματική καλλιέργεια τουριστικής κουλτούρας και παιδείας.  

Ποια θεωρείτε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της επιχείρησής σας;

Εκτός της τοποθεσίας μας στο κέντρο της παραλίας της Καλαμάτας και πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, τοποθεσίας που αποτελεί πραγματικό "δώρο" με εύκολη πρόσβαση στα πάντα και αμέτρητες επιλογές εξορμήσεων, εκτός του "ανοικτού" και σύγχρονου design των χώρων μας και εκτός της άνεσης και αισθητικής των δωματίων μας, το κυριότερο πλεονέκτημα και κεφάλαιο του ξενοδοχείου μας θεωρούμε πως είναι η ομάδα του προσωπικού μας. Η θερμή καθημερινή τους επαφή με τους φιλοξενούμενούς μας και η ποιότητα της υπηρεσίας που τους προσφέρουν, κάνουν κάθε έναν ξεχωριστά πραγματικό πρεσβευτή της Μεσσηνίας και κατ' επέκταση της Ελλάδας, προσθέτουν στη συνολική εμπειρία του πελάτη και "διαφημίζουν" στους πάντες τη μοναδικότητα και τον χαρακτήρα του Horizon Blu.

Πηγή: pathfinder.gr


NEWSLETTER