Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 18:10

«Αποστακτήρια Καλλικούνη": Η Ελλάδα της δημιουργίας

«Αποστακτήρια Καλλικούνη": Η Ελλάδα της δημιουργίας

Η ιστορία της ποτοποιίας της οικογένειας Καλλικούνη, της παλαιότερης σήμερα εν λειτουργία ιδιωτικής ελληνικής επιχείρησης που δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα το 1850 από τον Γ. Καλλικούνη, αρχίζει όταν επιστρέφοντας από τις σπουδές του στη Σχολή των Φυσικών Επιστημών της Τεργέστης, ιδρύει στην σκιά του μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης το πρώτο ατμοκίνητο πνευματοποιείο.

Ο νεαρός φυσικός εκχυλίζει και εν συνεχεία αποστάζει από την πλούσια αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας, μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών, σπόρων φύλλων, αρωματικών ριζών, και παράγει μια μεγάλη σειρά αρωματικών αποσταγμάτων, που καταλήγουν στην παραγωγή ποτών με πρωτόγνωρες γεύσεις.

Για πρώτη φορά παράγονται στην Ελλάδα μαστίχα, ρακή, λεμόνι, κεράσι, κακάο, σαρτρέζ, καφές, πικρόν, γαρύφαλλο, κίνα, δεσποτικό, αμύγδαλο, κακουλές, τριαντάφυλλο, μέντα και άνθος λεμονιάς και τα οποία γίνονται γρήγορα γνωστά και αποκτούν μεγάλη φήμη. Την διεύθυνση της ποτοποιίας εν συνεχεία αναλαμβάνει ο Ν. Καλλικούνης, χημικός-οινολόγος με σπουδές στην Γαλλία, ο οποίος διαβλέποντας τα αδιέξοδα της εσωτερικής αγοράς στρέφεται αποφασιστικά με συνεχή ταξίδια και συμμετοχή των προϊόντων της ποτοποιίας σε πολλές διεθνείς εκθέσεις της Ευρώπης και της Αμερικής, στις διεθνείς αγορές. Το δύσκολο για την εποχή εγχείρημα αποδεικνύεται απολύτως επιτυχές και η ποτοποιία αποσπά 46 χρυσά μετάλλια και τιμητικά διπλώματα απονομής διακρίσεων, τα οποία εκτίθενται στην επισκέψιμη πρότυπη κάβα της εταιρείας στην Καλαμάτα.

O N. Καλλικούνης αναγνωρίζεται στην Ευρώπη ως καταξιωμένος γευσιγνώστης και προσκαλείται επισήμως το 1897 από την πόλη των Παρισίων να συμμετάσχει ως μέλος της Ελλανοδίκου Επιτροπής (Membre de Jury- Hors Concours) στην Διεθνή Εκθεση του Παρισιού του 1897.  

Ο Δ. Γαλάνης ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους και χαράκτες, μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα, γνωρίζει τον Ν. Καλλικούνη στο "Café Anglais" στο οποίο συχνάζει μαζί με τον Toulouse Lautrec, και αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει μια σειρά από διαφημιστικές αφίσες της ποτοποιίας.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1900 ο βασιλεύς Γεώργιος Α', απονέμει στον Ν. Καλλικούνη τον Αργυρούν Σταυρόν των Ιπποτών του Τάγματος του Σωτήρος για τις υπηρεσίες του στην ελληνική βιομηχανία.

Το 1936 ο Ν. Καλλικούνης ο νεότερος, χημικός- οινολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών αναλαμβάνει την ευθύνη της ποτοποιίας, οι πωλήσεις και οι εξαγωγές της οποίας διευρύνονται, και το 1960 ο βασιλεύς Παύλος απονέμει στον Ν. Καλλικούνη τον τιμητικό τίτλο του Προμηθευτή της Βασιλικής Αυλής. 

Ακριβώς 130 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, τα «Αποστακτήρια Καλλικούνη» περνούν στα χέρια της τέταρτης γενιάς, στους Γεώργιο και Βασίλειο Καλλικούνη οι οποίοι με σπουδές Φυσικής και Χημείας στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και Θεσσαλονίκης, κατασκευάζουν μια νέα σύγχρονη μονάδα στην Βιομηχανική Περιοχή της Καλαμάτας, με την απαραίτητη υποδομή για την παραγωγή μεγάλης γκάμας αλκοολούχων ποτών και σιροπιών. 

Στη γενική πολιτική της επιχείρησης κυριαρχούν το όραμα, οι αξίες, οι κανόνες και τα ιδανικά, τα οποία συνθέτουν την επιχειρησιακή της κουλτούρα και είναι ενσωματωμένα στο DNA της και τα οποία επιδιώκουν την απόλυτη γευστική ικανοποίηση και την κάλυψη αναγκών των καταναλωτών, την έντιμη και αδιατάρακτη συνεργασία με τους πελάτες της και την ανταμοιβή όλων των εμπλεκόμενων με την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Ενεργεί ως ομάδα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας, επιδιώκοντας με πάθος την διάκρισή της σε οτιδήποτε επιχειρεί και στα πλαίσια της ανεπτυγμένης εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, με απαράμιλλο ταλέντο και με την πολύτιμη σωρευμένη εμπειρία των 165 ετών συνεχούς και αδιάλειπτου λειτουργίας της, προσβλέπει στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ζωής των. 

Τα «Αποστακτήρια Καλλικούνη» ανταποκρινόμενα στην αποστολή τους και προσεγγίζοντας το όραμά τους, θέτουν ως τελικό στόχο, την κατάληψη ηγετικής θέσης, μεταξύ των επιχειρήσεων με πλήρη σειρά αλκοολούχων ποτών, καλύπτοντας πλήρως την νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα και πραγματοποιώντας εξαγωγές, σε τουλάχιστον τριάντα χώρες του κόσμου εντός της επόμενης δεκαετίας, ενισχύοντας την εδραίωση της δυναμικής ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στο εξωτερικό, μην αποκλείοντας και επιχειρηματικές συνεργασίες με παρεμφερείς εταιρείες του εξωτερικού. 

Με μια συστοιχία αποστακτήρων στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της «Καλλικούνη», «σχηματοποιούνται» μέσα από τον κόσμο των ατμών, ποιοτικά αποστάγματα και με την υποδειγματική λειτουργία δικτύου εκχυλιστήρων, «τρυγούνται» μέσα από βότανα και φρούτα της ελληνικής γης, οι χυμοί και τα αιθέρια έλαιά τους, τα οποία θα αποτελέσουν την καρδιά και την προσωπικότητα των εν συνεχεία παρασκευαζομένων αλκοολούχων ποτών, ενισχύοντας έτσι και την καθετοποίηση της παραγωγής. Το εύρος της δραστηριότητός της, περιλαμβάνει την παραγωγή μιας πλήρους σειράς αποσταγμάτων όπως Brandies, Ούζο, Ρακί, Μαστίχα, Vodka, Gin, Rum, Tequila, μιας πλήρους σειράς Liqueurs και σιροπιών, Cream Liqueurs, σειράς Bitters και μιας ομάδος R.T.D. με βάση το Ούζο, σε διαφορές πρόσφορες συσκευασίες. 

Τον πρεσβευτή των «Αποστακτηρίων Καλλικούνη» αποτελεί το ευγενές απόσταγμα οίνου και προϊόν κύρους «BRANDY X.O ΑLEXANDER», παραγόμενο εκ διπλής αποστάξεως και όπου από το δεύτερο και πιο σημαντικό στάδιο της διπλής αποστάξεως της περίφημης «la bonne chauffe», παίρνουμε την πολύτιμη «καρδιά» του αποστάγματος και την τοποθετούμε σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για την ενσωμάτωση, του αρωματικού και γευστικού βάθους, της φινέτσας και της απίστευτης πολυπλοκότητας ενός Cognac. Εν συνεχεία «αναλαμβάνει» ο «Master blender» (maître de chais), των «Αποστακτηρίων Καλλικούνη» διαθέτων γνώσεις, εμπειρία, ταλέντο, εξαιρετικά καλό γούστο, μεγάλη μνήμη και την «Θεία Χάρη», και σε ατμόσφαιρα «Ιερής Μυσταγωγίας», «εν σιωπή τελουμένης», συνθέτει το τελικό «blend», το οποίο αποτελεί μείγμα όχι μόνο διαφορετικών περιοχών, αλλά και διαφορετικών χρονικών επιπέδων παλαίωσης και το οποίο θα οδηγηθεί και πάλι για παλαίωση στα δρύινα βαρέλια, για να αποτελέσει πηγή δημιουργίας μοναδικών γευστικών εμπειριών. 

Η εταιρεία «Καλλικούνη» συγχρονιζόμενη με τα διεθνή «Trends» που επιβάλλουν την επανάκαμψη στο προσκήνιο του γευστικού «Gin» ως βάσης για πολλά «Cocktails» και εμπνεόμενη από το μαγικό κόσμο των αποσταγμάτων και των οινοπνευμάτων, δημιούργησε το διπλής αποστάξεως «premium» Gin «OLD SPORT» απόσταγμα με ιστορία, πνεύμα, κληρονομιά και χαρακτήρα σε έναν κόσμο ομοιομορφίας, που κλείνει μέσα του το μυστικό μίας ισορροπημένης κατ’ αρχήν εκχυλίσεως και εν συνεχεία αποστάξεως, καρπών, αρκεύθου (Juniper), με μεθυστικούς σπόρους κοριάνδρου, αγγελικής, κάρδαμου, με μέρη φλοιού νεραντζιών και λεμονιών, φυσικής μαστίχης και άλλων προσεκτικά επιλεγμένων ευωδιαστών φυσικών βοτάνων. Είναι ιδανικό για «Cocktails» δεδομένου ότι τα αρώματα και τα βοτανικά στοιχεία του, που περνούν στο ποτό κατά την διάρκεια της απόσταξης, όταν το Gin είναι ακόμη στο «κόσμο των ατμών», είναι τελικά εκείνα που χαρίζουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα στα «Cocktails».

Ο στρατηγικός στόχος είναι η κατάκτηση κυρίαρχης θέσης στους επιλεγμένους χώρους κατανάλωσης ποτών, όπου κυριαρχούν καθιερωμένα «Brands», για να απευθύνουν την «πρόκληση» και να προτείνουν την ελληνική «απάντηση», εκεί όπου τα αλκοολούχα ποτά εισαγωγής, μονοπωλούσαν το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Με επιτυχία και συνέπεια, τοποθετούν τμηματικά στην ελληνική και διεθνή αγορά, μια πλήρη σειρά «premium» αλκοολούχων ποτών που παρέχουν την ευχέρεια μιας «long drink» απόδρασης στην αδιαμφισβήτητη αισθαντική, γευστική και απόλυτη μαγεία των «Coctails» με βάση «liquοrs» «Καλλικούνη» και με πηγή έμπνευσης τα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά, κορυφαίου προορισμού για «clubbing».

Εχοντας αναπτύξει μια ισχυρή και αξιόπιστη στρατηγική και το κατάλληλο «Marketing mix», «οικοδομήθηκε» η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα εμπορικά σήματα και τα προϊόντα της «Καλλικούνη», πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι η κάλυψη των αναγκών της αγοράς με καινοτόμα πλήρη σειρά αλκοολούχων ποτών και σιροπιών σε πρωτοποριακές συσκευασίες, που να ανταποκρίνονται στον εξελισσόμενο και σύγχρονο τρόπο ζωής και τις τάσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. 

Τα «Αποστακτηρια Καλλικούνη» είναι προφανές ότι είναι σε θέση να καλύψουν τις ελλείψεις που πιθανόν να παρατηρηθούν στις εισαγωγές αλκοολούχων πότων λόγω συναλλαγματικών γραφειοκρατικών ή άλλων δυσκολιών, δεδομένου ότι διαθέτουν την δυναμικότητα και έχουν σε πλήρη παραγωγική διαθεσιμότητα, όλα τα είδη των ποτών υψηλής ποιότητος και «Design», που θα ζητηθούν από την αγορά. Αυτό θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία πραγματοποίησης μαζικών και κερδοφόρων πωλήσεων και θα τους προσφέρουν την δυνατότητα να καταστούν περαιτέρω αναγνωρίσιμοι και να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά.

Εκτός από την εσωτερική αγορά τα προϊόντα της εταιρείας «Καλλικούνη» έχουν δυναμική παρουσία σε πολλές χώρες. Το ούζο «Καλλικούνη» πωλείται σε όλες τις πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας (Duty Free Shops) και σερβίρεται σε πτήσεις αεροπορικών εταιρειών. Σημαντικές εξαγωγές προϊόντων της εταιρείας πραγματοποιούνται στην Ρωσία, Λιθουανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ισραήλ, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ, Κανάρια Νησιά, Κίνα και Σιγκαπούρη και στην Ρωσία, όπου κατά την περίοδο 1995 - 1999 εξήχθησαν 2.500 Containers Brandy Alexander, οι οποίες κατέστησαν το προϊόν το Νο2 αλκοολούχο ποτό στην Ρωσία μετά την ρωσική Vodka.