Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 09:00

Δεκαήμερο εκπτώσεων έως τις 10 Νοεμβρίου: Ανοιχτά με το νόμο τα μαγαζιά τη Κυριακή 

Γράφτηκε από την

Ανοικτά θα είναι τα μαγαζιά αύριο Κυριακή 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με το νόμο αλλά ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας καλεί του καταστηματάρχες να μην ανοίξουν. 

Οποια καταστήματα ανοίξουν στις 11 το πρωί μπορούμ να μείνουν ανοιχτά  έως τις 8 το βράδυ ενώ το δεκαήμερο εκπτώσεων που ξεκινά την Κυριακή ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) απέστειλε εγκύκλιο προς τα μέλη της, αναφέροντας ότι "τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου".

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας να ενημερώσουν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας με ανακοίνωση του καλεί του καταστηματάρχες να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά και τους καταναλωτές να μη καταναλώσουν ούτε 1 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα αίολα επιχειρήματα της μνημονιακής έμπνευσης για τα '' οφελη ''απο

το ανοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές  έχουν πλέον και στην πράξη μετά από 3 χρόνια καταρρεύσει.

Με επιστημονικά κριτήρια το Ινστιτούτο ''ΙΝΕΜΥ'',έχει αποδείξει ότι με

την εφαρμογή του μέτρου καμία αύξηση τζίρου δεν υπήρξε.Το μόνο

αποτέλεσμα ήταν η μετακύληση τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές.

Με σύμμαχο τον καταναλωτή καλούμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επιβίωση των τοπικών επιχειρήσεων ενάντια στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού μας. Επαναβεβαιώνουμε την ομόφωνη θέση μας για 2 εως 3 Κυριακές το χρόνο.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει την προσπάθεια εξόντωσής μας, που άρχισε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απελευθέρωση των 52 Κυριακών με αποτέλεσμα να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμβάλλουν στην καταστροφή και τον αφανισμό τους ανοίγοντας τα καταστήματα την Κυριακή 1η Νοεμβρίου. Καλούμε τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν ούτε 1 ευρώ την Κυριακή