Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 17:40

Ξεκινά σταδιακά το μάζεμα της μαυρολιάς 

Ξεκινά σταδιακά το μάζεμα της μαυρολιάς 

Ξεκίνησε δειλά – δειλά η ελαιοσυγκομιδή για τη νέα καλλιεργητική χρονιά στις μαυροελιές που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Χώρας και του Κορυφασίου. Οι πρώτες ποσότητες έχουν ήδη μαζευτεί, αν και είναι μικρές στον αριθμό.

Ωστόσο από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται εντατικοποίηση στο μάζεμα της μαυροελιάς, καθώς η ελαιοπεριεκτικότητα ήδη είναι καλή και από την άλλη υπάρχει ο φόβος για την απώλεια του καρπού ειδικά όπου δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή λόγω της δύσκολης χρονιάς που υπήρξε από τις δακοπροσβολές.

Στην περιοχή του Κορυφασίου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος μας επισήμανε ότι η συγκομιδή ξεκίνησε από τα «λιγοτάρια», όπου δηλαδή δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Όπως ανέφερε, οι ποσότητες που έχουν μαζευτεί είναι μικρές και εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα γενικευτεί η ελαιοσυγκομιδή. Παρατήρησε ότι το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι υπάρχει δάκος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα λάδια. Περιμένουν όμως στην συνέχεια να  βελτιωθεί η κατάσταση. Οσον αφορά την παραγωγή, εκτίμησε ότι θα κυμανθεί σε καλά επίπεδα, ίσως ελαφρά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μια καλή χρονιά.

Οι πρώτες μαυροελιές μαζεύτηκαν και στην περιοχή της Χώρας, όπως μας είπε ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος τονίζοντας ότι ο κόσμος ξεκίνησε σιγά-σιγά. Από την επόμενη εβδομάδα όμως με την λήξη και του πανηγυριού, όπως συνηθίζεται στην περιοχή, θα ξεκινήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς. Μας τόνισε πως είναι νωρίς για εκτιμήσεις, όμως φαίνεται ότι είναι μια χρονιά που η περιοχή έχει παραγωγή.

Κ.Μπ.