Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 17:24

Δακοκτονία σε Καλαμάτα και Βέργα ζητεί ο δήμος 

Δακοκτονία σε Καλαμάτα και Βέργα ζητεί ο δήμος 

Την επανένταξη της Καλαμάτας και της Βέργας στο πρόγραμμα δακοκτονίας, ζητεί ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Ζητεί, επίσης: Την αύξηση των πόρων που δίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, με ταυτόχρονη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πέραν των ζημιών που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να προωθηθεί η ένταξη των ζημιών (ποσοτικών και ποιοτικών) σε πρόγραμμα ΚΟΕ μέσω ΠΣΕΑ. Τη μη παρακράτηση από τους ελαιοπαραγωγούς του ποσού που αφορά στη δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας. Τη διοργάνωση ημερίδας στην Καλαμάτα, όπου θα τεθεί το ζήτημα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε η δακοκτονία να διεξάγεται με ορθό τρόπο.

Ο κ. Νίκας αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει για τη δακοκτονία ο Νομός Ηρακλείου διπλάσιο σχεδόν ποσό (2,8 εκ. ευρώ) σε σχέση με το σύνολο της Μεσσηνίας, ενώ έχει λιγότερα δέντρα, ή να λαμβάνει η Λέσβος, με μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου περί τους 10.000 τόνους, σχεδόν όσα η Μεσσηνία των 50.000 τόνων».

Στην επιστολή του προς τον υπουργό, ο δήμαρχος αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η προσβολή του ελαιοκάρπου από το δάκο και από γλοιοσπόριο και κερκόσπορα, ενώ παρατηρεί «την απώλεια εισοδήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική, για τους ελαιοπαραγωγούς, ως συνέπεια της καρπόπτωσης και της αδυναμίας συλλογής ακατάλληλου ελαιοκάρπου, καθώς και την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγομένου ελαιολάδου».