Σάββατο, 13 Μαϊος 2017 16:08

Στις 7 Ιουνίου ο διαγωνισμός για το Τουριστικό Γαργαλιάνων 

Στις 7 Ιουνίου ο διαγωνισμός για το Τουριστικό Γαργαλιάνων 

Στις 7 Ιουνίου θα γίνει η δημοπρασία για την εκμίσθωση του Δημοτικού Τουριστικού Ξενώνα στη θέση προφήτης Ηλίας των Γαργαλιάνων, για 50 χρόνια, όπως αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του δήμου.

Το κόστος για την επισκευή του, που θα βαρύνει τον εκμισθωτή και θα συμψηφιστεί με τα μισθώματα, σύμφωνα με τις μελέτες φτάνει τα 682.325 ευρώ. 

Η δημοπρασία θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κυπαρισσία από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι και το ελάχιστο όριο μισθώματος είναι στα 1.150 ευρώ, ενώ η πρώτη προσφορά θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό αυτό κατά 50 ευρώ. Τονίστηκε ακόμη ότι το αρχικό μίσθωμα θα ισχύει για δύο χρόνια και από εκεί και μετά κάθε χρόνο θα υπάρχει αύξηση 2%. Ο μισθωτής θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση της άδειας δόμησης και οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο επικεφαλής της Ευστάθιος Ανδρινόπουλος τόνισε πως θεωρούν πιο σωστό -και αυτό, είπε, έχει σχέση με την προσέλκυση επενδυτών- να δουν τον περιβάλλοντα χώρο που υπάρχει εκεί συνολικά. Οχι ένα μεμονωμένο κτήριο, αλλά να αξιοποιηθεί όλη η περιοχή και όλα τα κτήρια. Εξέφρασε δε επιφυλάξεις αν συνάδει με τη νομοθεσία η εκμίσθωση για 50 χρόνια, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Σημείωσε επίσης ότι το κοστολόγιο είναι μικρότερο από τις 682.000 ευρώ καθώς ο επιχειρηματίας δεν θα πληρώσει τον ΦΠΑ και έτσι το ενοίκιο θα πρέπει να προσδιοριστεί με το πραγματικό ποσό, δηλαδή χωρίς το ΦΠΑ. Θα μπορούσε, είπε, η ενοικίαση να γίνει για 25 χρόνια και να μπει όρος που να δίνει προτεραιότητα στον ενοικιαστή για να το διεκδικήσει για άλλα 25 χρόνια. Κατέληξε λέγοντας ότι δεν διαφωνεί με την ενοικίαση του Τουριστικού, αλλά με τη διαδικασία, για αυτό και ψήφισε λευκό. 

Λευκό ψήφισε και η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννα Μαραβελή, σημειώνοντας πως αναγνωρίζει την ανάγκη εκμετάλλευσης του χώρου, διαφωνεί όμως με αρκετά σημεία των όρων του διαγωνισμού. 

Από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης ο Γιάννης Κατσούλας τόνισε πως είναι ένα έργο που έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Από εκεί και μετά είπε ότι η επένδυση και η αξιοποίηση όλης της περιοχής μπορεί να γίνει σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο όμως για να υλοποιηθεί θέλει αρκετά χρόνια. Σήμερα, είπε, πρέπει να δούμε μόνο το Τουριστικό και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια. Οσον αφορά τα χρόνια και το μίσθωμα, σημείωσε ότι ο επενδυτής πρέπει να ξέρει τι θα του στοιχίσει - και βάθος χρόνου σημαίνει καλύτερους όρους για τον επενδυτή.

Ο Θεόδωρος Τσαλαμανδρής συμφώνησε με τον κ. Ανδρινόπουλο, όπως είπε, για το θέμα του ΦΠΑ, και τόνισε ότι αν υπάρχει τέτοιο θέμα πρέπει να εξεταστεί.

Κ.Μπ.