Πέμπτη, 18 Μαϊος 2017 18:46

ΔΕΥΑ Πύλου - Νέστορος: Πρόταση για 3 έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ 

ΔΕΥΑ Πύλου - Νέστορος: Πρόταση για 3 έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ 

 

Περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων ύδρευσης που η ΔΕΥΑ Πύλου - Νέστορος θα προτίθεται να υποβάλει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Αυτό έγινε γνωστό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία ο αντιδήμαρχος Κώστας Καλογερόπουλος -πρόεδρος της ΔΕΥΑ επίσης- εισηγήθηκε προς το σώμα την έγκριση τριών προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ της δημοτικής επιχείρησης και του δήμου, ο οποίος διαθέτει την διαχειριστική ικανότητα που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των εν λόγω έργων.

Οι σχετικές συμβάσεις εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, καθώς η Σοφία Αποστολοπούλου και ο Κώστας Αποστολόπουλος ψήφισαν «λευκό».

Τα πιο πάνω έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.933.200 ευρώ, είναι η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Κυνηγού και την Μεθώνη (732.500 ευρώ), καθώς και η αναβάθμιση, αφ’ ενός του δικτύου ύδρευσης στο Πετροχώρι (439.500 ευρώ) και αφ’ ετέρου των δικτύων ύδρευσης σε Χωματάδα και Περιβολάκια (761.200 ευρώ).

 

ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Το πρώτο από τα προτεινόμενα έργα προβλέπει: α) Κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Κυνηγού (και στα Μποζακέικα) και σύνδεσή του με την υφιστάμενη δεξαμενή ύδρευσης. Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδρευσης, κατά κύριο λόγο με την αντικατάσταση του υλικού των αγωγών. β) Αντικατάσταση παλιών τμημάτων στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Μεθώνης, συμπεριλαμβανόμενης της σύνδεσης του ενός τμήματος με την υφιστάμενη δεξαμενή ύδρευσης στη θέση Αγία Παρασκευή.

Η πρόταση για το έργο στο Πετροχώρι προβλέπει την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης (αμιαντοσωλήνες 50 και πλέον ετών, που παρουσιάζουν συχνές βλάβες και διαρροές, που ως συνέπεια έχουν απώλεια νερού που εκτιμάται σε 32,50%) με σωλήνες πολυαιθυλενίου. Προτείνονται ακόμα ορισμένες επεκτάσεις του δικτύου -κυρίως προς την παραλιακή περιοχή, όπου εμφανίζεται αυξημένη τουριστική δραστηριότητα.

Προβλέπεται επίσης, η αντικατάσταση των υφιστάμενων οικιακών παροχών και σύνδεση με τους αγωγούς του νέου δικτύου ύδρευσης καθώς και κατασκευή νέων οικιακών παροχών στις επεκτάσεις του δικτύου.

Το τρίτο έργο, η αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης στη Χωματάδα και τα Περιβολάκια, προβλέπει: α) Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου της Χωματάδας με νέο, από αγωγούς πολυαιθυλενίου, ενώ προτείνονται και ορισμένες εργασίες αναβάθμισης της δεξαμενής. β) Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου στα Περιβολάκια με την κατασκευή σύγχρονου δικτύου από αγωγούς πολυαιθυλενίου. Επίσης προτείνεται η αντικατάσταση και του αγωγού PVC που συνδέει την δεξαμενή με τον οικισμό καθώς έχει σχεδόν αχρηστευθεί από τα άλατα.

Τα εσωτερικά δίκτυα και στα δύο πιο πάνω χωριά, εξήγησε ο Κ. Καλογερόπουλος, είναι κατασκευασμένα από σωλήνες αμιάντου εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον, με συνέπεια να παρουσιάζουν συχνές βλάβες και διαρροές, εξ αιτίας των οποίων προκύπτει απώλεια νερού που εκτιμάται σε 38% περίπου.

Β.Γ.Μ.