Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2011 21:24

Ρύθμιση για δάνεια δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών

Γράφτηκε από την
Ρύθμιση για δάνεια δημοσίων υπαλλήλων από το Ταμείο Παρακαταθηκών

Ρυθμίσεις για πάνω από 60.000 δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να κάνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που επιφέρει μειώσεις αποδοχών ακόμα και της τάξης του 50%. Οι δρομολογημένες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα καλύψουν περίπου το ένα τρίτο των δανείων που έχει χορηγήσει το ταμείο, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 180.000. Οι ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τα τέλη Σεπτεμβρίου με αιχμή τα δάνεια που δόθηκαν μετά το 2005 και αναμένεται να επεκταθούν και για τα δάνεια πριν από το 2005, μετά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που επιφέρει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Νοεμβρίου. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΠΔ Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, τα δάνεια που χορήγησε ο φορέας πριν από το 2005 χαρακτηρίζονται από μικρή επιβάρυνση δόσης, στον βαθμό που οι αξίες των ακινήτων ήταν την περίοδο εκείνη πιο ρεαλιστικές. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του εισοδήματος για τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων επιβάλλει την προσαρμογή της δόσης του δανείου έτσι ώστε να τηρείται ο κανόνας τoυ υπεύθυνου δανεισμού και η δόση του δανείου να μην υπερβαίνει τα έξι δέκατα του τακτικού μισθού του υπαλλήλου. Οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής περιορίζονται στις 10.000 περιπτώσεις, αλλά αναμένεται να αυξηθούν γεωμετρικά, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου σε στεγαστικά δάνεια, που ανέρχεται στα 4,2 δισ. ευρώ.
Η πιο «προβληματική» κατηγορία φέρεται να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι μετά και τη σταδιακή περικοπή των επιδομάτων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών τους στα επίπεδα του 2000! Να σημειωθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμάται ότι έχουν πάρει δάνειο από το ΤΠΔ υπολογίζονται περίπου σε 26.000 και ένα μέρος αυτών έχει καταφύγει σε δάνεια και από άλλες εμπορικές τράπεζες, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα υπερχρέωσης.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Οι δυνατότητες που δίνονται είναι η επιμήκυνση της διάρκειας έως και
- τα 40 χρόνια για δάνεια που δόθηκαν για αγορά, ανέγερση ή αποπεράτωση,
- τα 26 χρόνια για τα επισκευαστικά δάνεια και
- τα 15 χρόνια για τα δάνεια μικροεπισκευών.

Προϋπόθεση είναι η μηνιαία δόση να είναι ίση ή μεγαλύτερη των 400 ευρώ για τα στεγαστικά, των 250 ευρώ για τα επισκευαστικά και των 150 ευρώ για τα δάνεια μικροεπισκευών.
Να σημειωθεί επίσης ότι με πρόσφατη απόφαση δόθηκε η δυνατότητα επιμερισμού και καταβολής σε 48 ισόποσες δόσεις των τοκοχρεολυτικών δόσεων της περιόδου Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011, για τις οποίες διαπιστώθηκε αδυναμία απόδοσης λόγω της αναδρομικής παρακράτησης από τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων των έκτακτων ειδικών εισφορών.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον διαπιστώνεται αδυναμία ανταπόκρισης του δανειολήπτη στις δανειακές του υποχρεώσεις, υπάρχει η δυνατότητα αναστολής για δύο χρόνια της εξυπηρέτησης, με καταβολή ή κεφαλαιοποίηση των τόκων.
Η φυσιογνωμία της πελατειακής βάσης και η απευθείας παρακράτηση από τον μισθό των δόσεων του στεγαστικού δανείου των δημοσίων υπαλλήλων επιτρέπουν στο ταμείο την αποτελεσματική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου και απαλλάσσει τον φορέα από το άγχος των επισφαλειών, που διαμορφώνονται στο 1% του συνολικού χαρτοφυλακίου.
Από την εφημερίδα "Καθημερινή"


NEWSLETTER