Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 11:34

Τριφυλία: Κατάρτιση 25 νέων αγροτών στην παραγωγή κηπευτικών

Γράφτηκε από τον
Τριφυλία: Κατάρτιση 25 νέων αγροτών στην παραγωγή κηπευτικών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος κατάρτισης 25 νέων αγροτών από την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας αλλά και της νότιας Ηλείας στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, στο πρόγραμμα «Φυτικής Παραγωγής – Κηπευτικών». Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε η τελετή λήξης του προγράμματος και η απονομή των βεβαιώσεων κατάρτισης. 

Στην τελετή από όλους επισημάνθηκε η σημαντική συνεισφορά του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Κυπαρισσίας που έχει γίνει σταθερός πυλώνας κατάρτισης των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο. Αυτό εξάλλου αποδεικνύουν και τα νέα προγράμματα κατάρτισης: Από χθες ξεκίνησε στην Κυπαρισσία πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών στην ελαιοκομία και από την ερχόμενη εβδομάδα με ευθύνη του ΕΛΓΟ Κυπαρισσίας ξεκινούν καταρτίσεις στη Μεσσήνη και στην Καλαμάτα για τη φυτική παραγωγή, και στον Μελιγαλά για τη ζωική παραγωγή, για τη Φυτική παραγωγή. Την ερχόμενη εβδομάδα επίσης μελισσοκόμοι της περιοχής ταξιδεύουν στη Σλοβακία. 

Ο διευθυντής του κέντρου ΕΛΓΟ Δήμητρα Κυπαρισσίας Γιώργος Τσουμάνης μιλώντας στην τελετή λήξης του προγράμματος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η υπηρεσία μας σταθερά στοχευμένη στην επίκαιρη και σωστή γεωργική κατάρτιση του αγροτικού κόσμου της περιοχής και όχι μόνο, διοργανώνει τα τελευταία χρόνια  με εξαιρετική συνέπεια, έγκαιρα και έγκυρα προγράμματα κατάρτισης γεωργών της περιοχής μας και όχι μόνο. Στο τμήμα που έχουμε τη χαρά να ολοκληρώνεται σήμερα η κατάρτιση, συμμετέχουν 25 νέοι αγρότες». Σημείωσε επίσης ότι «το Κέντρο της Κυπαρισσίας είναι η περιφερειακή δομή του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτό σημαίνει ότι οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης στους πέντε νομούς της Πελοποννήσου, έτσι ώστε να προλάβουμε οι αγρότες μας να πάρουν το πιστοποιητικό -όσοι από αυτούς το καταφέρουν- εντός του χρονικού ορίου της τριετίας που έχουν τη δέσμευση από το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, που σημείωσε ότι τρεις ισχυροί λόγοι εξηγούν την εκεί παρουσία του: Το ότι πολύ ισχυρό όπλο του δήμου της Τριφυλίας και των γειτονικών δήμων είναι η γεωργία και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτή. Το ότι θέλει να τιμήσει ανθρώπους που είναι σπουδαίοι και ασχολούνται με την εκπαίδευση και την εξέλιξη. Και η τρίτη αιτία είναι ότι φιλοδοξεί και ο ίδιος όταν εγκαταλείψει τις υποχρεώσεις που έχει τώρα, να γυρίσει σε μια γωνιά και να κάνει τον αγρότη.

Ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επαίνεσε όλα αυτά που γίνονται από το Γεώργιο Τσουμάνη, που όπως είπε έχει καταστήσει το Κέντρο «Δήμητρα» Κυπαρισσίας, κέντρο κατάρτισης και παροχής τεχνογνωσίας στους παραγωγούς της περιοχής και της Πελοποννήσου, όπως και κέντρο από το οποίο εξάγεται στο εξωτερικό τεχνογνωσία και κατάρτιση. 

Τέλος, ο διευθυντής του τμήματος Προγραμματισμού και Μητρώου Διεύθυνσης Κατάρτισης του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Παναγιώτης Παπαφωτίου, επισήμανε την άριστη συνεργασία που έχει τα τελευταία επτά χρόνια με το Γιώργο Τσουμάνη και ανέφερε πως σε αντίθεση με τα προϊόντα που παράγονται και αποφέρουν ευρώ, η κατάρτιση και η εκπαίδευση και η γνώση είναι κάτι άυλο - είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το μετρήσουμε. 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER