Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 20:27

“Χέρι” στις επιδοτήσεις των μεγαλοοφειλετών σχεδιάζει ο ΓΟΕΒ Παμίσου

Γράφτηκε από την

Ο ΓΟΕΒ Παμίσου με τη νέα του διοίκηση προσπάθησε να είναι συνεπής τη φετινή αρδευτική περίοδο και τώρα περιμένει από τους παραγωγούς να δείξουν συνέπεια στις δικές τους υποχρεώσεις και να πληρώσουν, να καταβάλουν τα αρδευτικά τέλη.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, προτίθεται να διεκδικήσει τα χρήματα, ιδιαίτερα σε 20 μεγαλοοφειλέτες, αξιοποιώντας εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ: με περικοπές στις επιδοτήσεις, μέσω του κεντρικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Μιχάλης Μανωλέας μας ενημέρωσε ότι φέτος “το κλειστό αρδευτικό δίκτυο λειτούργησε καλά, με ωράριο που τηρήθηκε, με υδρονομέα που κατέγραψε με GPS τις καλλιέργειες που αρδεύτηκαν. Η πίεση ήταν υψηλή και το νερό έφτασε μέχρι και την τελευταία βάνα”.

Υπενθύμισε πως “ο ΓΟΕΒ έχει κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ, για να εξοφλήσει τις οφειλές του είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας” και επεσήμανε ότι “πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των παραγωγών”.

Ξεκαθάρισε ότι “επειδή είναι ανταποδοτικό το έργο, οι παραγωγοί πρέπει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους”. Διαβεβαίωσε πως “τα χρήματα θα πιάσουν τόπο, θα πάνε στο έργο” και ενημέρωσε ότι μπορούν να πληρώσουν με άτοκες δόσεις.

Ανέφερε ότι και στο ανοιχτό αρδευτικό δίκτυο υπάρχουν μεγάλες οφειλές και παραδέχτηκε πως “χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις στο πρωτεύον δίκτυο, για να αντιμετωπιστούν οι διαρροές και να υπάρχει επάρκεια νερού”. Πληροφόρησε ότι “υπάρχουν μελέτες από παλιά που θέλουν επικαιροποίηση" και πρόσθεσε: “Εχει στείλει μελετητή η Περιφέρεια και προσδοκούμε χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ”.

Για την εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε περίπτωση που οι παραγωγοί δε δείξουν διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενημέρωσε ότι “στην εφαρμογή αυτή, οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (εφεξής ΟΕΒ) μπορούν να καταχωρούν τα στοιχεία έως 20 οφειλετών τους, που συστηματικά και αδικαιολόγητα δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους και που εμφανίζουν τις μεγαλύτερες οφειλές, προκειμένου να ελεγχθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να τους επιβληθούν κυρώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση”.

Γ.Σ.