Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 18:57

Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Το αντιπλημμυρικό στη Θουρία χρειάζεται περιβαλλοντική άδεια 

Το αντιπλημμυρικό έργο αποκατάστασης των ζημιών από την περσινή θεομηνία στη Θουρία έπρεπε να έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση πριν εκτελεστεί, αποφαίνεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επιβεβαιώνοντας την άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης ενημερώνει ότι “για να εξαιρεθούν (οι εργασίες) από τη συγκεκριμένη διαδικασία, απαιτείται απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, μετά από εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υπουργείου”. Απόφαση και αδειοδότηση που το έργο του Δήμου Καλαμάτας στη Θουρία δεν είχε.

Ξεκαθαρίζει ότι “η αντικατάσταση κλειστού πλακοσκεπούς οχετού με ανοιχτή διατομή από τοιχία και η επέκταση καθ’ ύψος 2 μέτρων υφιστάμενων τοιχίων, δεν αποτελεί συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά τροποποίηση αυτών και συνεπώς δεν τυγχάνει εφαρμογής η εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότησης”.

Η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης επισημαίνει πως “από τη διενέργεια αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας  στις 2/3/2017 προκύπτει ότι πολλές εργασίες για τις οποίες ζητήθηκε εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση, έλαβαν χώρα πριν ακόμα κατατεθεί το αίτημα για έκδοση απόφασης εξαίρεσης έργων από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (3/3/2017) και συνεπώς πριν το αίτημα εξεταστεί από την αρμόδια υπηρεσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πριν εκδοθεί απόφαση εξαίρεσης έργου από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας πήρε απόφαση προχθές το απόγευμα, για παράταση των εργασιών και κλείσιμο της εργολαβίας του έργου στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Ομως, το έργο κλείνει όπως - όπως, χωρίς να γίνεται ενίσχυση του αγωγού που παραμένει κλειστός, αμέσως μετά το άνοιγμα του ρέματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νέοι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πλημμυρών σ’ ένα από τα πιο προβληματικά και πολύπαθα σημεία της Θουρίας.

Γ.Σ.