Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 18:55

Καλπάζει η "Καρέλιας" στις αγορές του εξωτερικού

Γράφτηκε από τον
Καλπάζει η "Καρέλιας"  στις αγορές του εξωτερικού

Ο τζίρος της καπνοβιομηχανίας Καρέλια το 2011 αυξήθηκε κατά 11% και ο όγκος των πωλήσεών της κατά 21%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας, τονίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών επιτεύχθηκε στις αγορές του εξωτερικού - καθώς στην εγχώρια αγορά σημειώθηκε μείωση των πωλήσεων. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 30% ενώ οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά μειώθηκαν κατά 7%.

"Μέσα στο 2011 καταφέραμε να φτάσουμε σε πωλήσεις τα 14 δισ. τσιγάρα έναντι 11,5 το 2010, μία σημαντική αύξηση κατά 21% περίπου", είπε ο κ. Καρέλιας - ενώ παρατήρησε ότι τους πρώτους και τους τελευταίους μήνες του 2011 η μείωση των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά έφτασε σε διψήφιο ποσοστό. Απέδωσε μάλιστα τη μείωση αυτή των πωλήσεων στην Ελλάδα, στη φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε το ελληνικό κράτος στα καπνικά προϊόντα.

Στον αντίποδα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 30%. Πιο αναλυτικά, στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 32%, στην Αφρική 60%, στην Απω Ανατολή 40%, στη Μέση Ανατολή 10% και στα Βαλκάνια 0,5%.

Ο κ. Καρέλιας ανέφερε ότι η καπνοβιομηχανία, για να είναι ανταγωνιστική, επένδυσε το 2011 περίπου 4,5 εκατομμύρια σε μηχανολογικό εξοπλισμό και το 2012 θα επενδύσει 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε νέα μηχανήματα.

Σημαντικότερα εταιρικά γεγονότα για το 2011 ο κ. Καρέλιας χαρακτήρισε τα εξής:

- Το λανσάρισμα των σημάτων Οmé στην Ιαπωνία.

- Την πολύ καλή πορεία των πωλήσεων στην αγορά αφορολόγητων της Τουρκίας και της Κίνας.

- Την πολύ μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στην Αρμενία.

- Την εξαιρετική πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα στη Γαλλία, όπου οι πωλήσεις των σημάτων Οmé αυξήθηκαν κατά 11%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Ανδρέας Καρέλιας είπε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει η βάση της επιχείρησης, ενώ σε άλλη ερώτηση ο αντιπρόεδρος Στάθης Καρέλιας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα: "Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά δεν είμαι αισιόδοξος", δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

 

Στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας είπε τα εξής για την εγχώρια αγορά:

"Στην ελληνική αγορά και εξαιτίας της κρίσης, οι πωλήσεις μας μειώθηκαν κατά 7% περίπου. Η πτώση αυτή δεν είναι μικρή. Είναι σχεδόν ίση με την απώλεια ενός ολόκληρου μηνός του έτους. Η πτώση όμως των πωλήσεών μας ήταν κατά τι μικρότερη από την πτώση των ανταγωνιστών μας, και έτσι είχαμε μία μικρή αύξηση του μεριδίου μας.

Στην ελληνική αγορά η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα, με διψήφια ποσοστά πτώσης. Ομως η απόφαση της κυβέρνησης με την οποία μειώθηκε λίγο η φορολογία στα τσιγάρα, στις αρχές του έτους, και η οποία έδωσε μία μικρή ανάσα στο όλο κύκλωμα διανομής, άρχισε να δείχνει θετικά αποτελέσματα προς το τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού - και η αγορά έδειξε ότι με δειλά βήματα άρχισε να ξαναβρίσκει τον ρυθμό της.

Η τελείως άσκοπη, όμως, και κατά την άποψή μας λανθασμένη απόφαση για αύξηση του ελαχίστου φόρου στο 100%, ουσιαστικά διέλυσε ό,τι θετικό είχε αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα. Τα οικονομικά σήματα, τα οποία και αποτελούσαν τη μόνη εναλλακτική νόμιμη λύση για πολύ κόσμο, δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα αφού η αύξηση του ελαχίστου φόρου προκάλεσε σημαντική αύξηση των λιανικών τους τιμών.

Η αγορά κατακλύστηκε από κάθε μορφής και προέλευσης λαθραία τσιγάρα και η πτώση της κατανάλωσης, κατά τους τελευταίους μήνες του έτους, ξαναέφτασε σε διψήφια ποσοστιαία νούμερα".


NEWSLETTER