Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 16:41

“Πράσινο φως” για το Πάτρα - Πύργος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Γράφτηκε από την


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος και έτσι το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 293 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα δούμε αν οι οκτώ μειοδότες θα εξασφαλίσουν τις εγγυητικές που είναι αναγκαίες για την υπογραφή των συμβάσεων ή αν το έργο θα μπει σε νέες περιπέτειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 450 εκ. ευρώ, οι μειοδότες έχουν δώσει μεγάλες εκπτώσεις και υπόσχονται να κατασκευάσουν τα 130 χιλιόμετρα του δρόμου με 240 εκ. ευρώ -με λιγότερα δηλαδή χρήματα από όσα δίνει το Ταμείο Συνοχής.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ομιλος Καλογρίτσα έχει προσφέρει έκπτωση 53,05% για το πρώτο τμήμα (Πύργος - Δουναίικα), 55,32% για το δεύτερο (Δουναίικα - Αμαλιάδα), 57,45% για το τρίτο (Αμαλιάδα - Κυλλήνη) και 50,39% για το τέταρτο (Κυλλήνη - Βάρδα). Για τα επόμενα τμήματα είχαν μειοδοτήσει άλλες εταιρείες, επίσης με μεγάλες εκπτώσεις: Για το τμήμα Βάρδα - Σαγαίικα η κοινοπραξία Ξανθάκης-Ιντερκάτ με έκπτωση 49,90%, για το τμήμα Σαγαίικα - Κάτω Αχαγιά η DG Infrastrutture (53,40%) και για το Κάτω Αχαγιά - ΒΙΠΕ Πάτρας η Ιντερκάτ, με έκπτωση 50,99%. Προ ημερών, προσωρινός μειοδότης στην τελευταία (όγδοη) εργολαβία που αφορά το τμήμα Μιντιλόγλι - ΒΙΠΕ Πάτρας είχε ανακηρυχθεί πάλι η GD Infrastrutture (που συνεργάζεται με τη Μηχανική ΜΗΧΚ 0,00%), με έκπτωση 52,4%.
Το Πάτρα - Πύργος ήταν αρχικά στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού αλλά "κόπηκε" το 2013 από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά για να ξεκινήσει το έργο Κόρινθος - Πάτρα.
Η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά είχε προγραμματίσει διαγωνισμό για την κατασκευή του έργου στις 31 Μαρτίου 2015. Ομως με πρωτοβουλία του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη το έργο έσπασε σε οκτώ εργολαβίες. Με καθυστέρηση τριών χρόνων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάβει “πράσινο φως” για την υπογραφή των συμβάσεων αν και εφόσον δεν υπάρξει πρόβλημα με τις εγγυητικές επιστολές των μειοδοτών.
Οσον αφορά τα τεχνικά έργα, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος χωρίζεται τεχνικά σε 27 υποέργα: 8 κύριες συμβάσεις, 10 συμβάσεις προαίρεσης (επέκταση σε άλλα τεχνικά έργα), δύο συμβάσεις για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, απαλλοτριώσεις, ΟΚΩ, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου (SCADA), την κατασκευή χώρων υγιεινής στα πάρκινγκ, τον τεχνικό σύμβουλο και τις δράσεις δημοσιότητας.