Σάββατο, 05 Μαϊος 2018 09:24

Διεθνές συνέδριο παρουσία Χαρίτση στην Καλαμάτα: Προτεραιότητα η μείωση φόρων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός (βίντεο)

Διεθνές συνέδριο παρουσία Χαρίτση στην Καλαμάτα: Προτεραιότητα η μείωση φόρων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός (βίντεο)

Την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την εκπόνηση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, χθες στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Ανάπτυξης και Οικονομίας στην Καλαμάτα.

Στο συνέδριο, που συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στο “Elite City Resort”, ο υπουργός και πανεπιστημιακοί καθηγητές Οικονομίας τόνισαν τη σημασία της ρύθμισης του χρέους της χώρας.

Ο κ. Χαρίτσης παρατήρησε ότι “η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η οικονομία περνάει σε αναπτυξιακή τροχιά. Τον Αύγουστο θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές, θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία”. Επεσήμανε πως “εθνικός στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία σταθερών ποιοτικών θέσεων εργασίας" και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: “Προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και των επιχειρήσεων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ανάπτυξη του κλάδου της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουριστικό κλάδο, η στήριξη διασυνδέσεων και συνεργειών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να είναι ανταγωνιστικές, η κοινωνική δικαιοσύνη, η άρση περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων”.

Ο υπουργός σημείωσε ότι “η κυβέρνηση έβαλε τη συζήτηση για το χρέος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και αυτή αφορά το μέλλον της Ευρώπης”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0ppBS0iqJBQ}

Ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας παρατήρησε πως “το μοντέλο της επόμενης ημέρας πρέπει να είναι εξωστρεφές, με εξαγωγικό προσανατολισμό” - και ανέφερε ότι “τα προβλήματα είναι η υπερφορολόγηση, η εξασθένηση της πραγματικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και το χρέος”. Επικεντρώνοντας σε αυτό το τελευταίο, είπε ότι “μακροχρόνια το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μετά το 2023 πρέπει να βρεθεί λύση, ικανοποιητική από τις αγορές” - και προέτρεψε “να ανοίξει και η συζήτηση για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Να γίνει ρύθμιση του χρέους”.

Ο καθηγητής Διονύσης Χιόνης έκανε λόγο για “τεράστια παγίδα του Σόιμπλε που έλεγε ότι το πρόβλημα είναι οι μεταρρυθμίσεις και όχι το χρέος “. Αναφέρθηκε στις ανακριβείς προβλέψεις το 2012 για το χρέος και κατέγραψε λύσεις για το διαχειρίσιμο χρέος. Πρότεινε “να διεκδικήσουμε πράγματα για το χρέος, είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τώρα. Θα κάνουν κάτι οι Ευρωπαίοι, γιατί θα είναι Βατερλό αν βγει η Ελλάδα στις αγορές και δεν τα καταφέρει”.

Ο καθηγητής Ευάγγελος Δρυμπέτας εκτίμησε ότι “δεν υπάρχει κανονικότητα για μια χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ” και παρατήρησε πως “πρέπει απαραίτητα να το δούμε με τη δέουσα σοβαρότητα, για να γίνει πραγματικά βιώσιμο χρέος”. Πρότεινε “η φορολογία να κινηθεί προς τα κάτω", καθώς και ένα "σωστό μελετημένο μοντέλο ανάπτυξης με προτεραιότητες: εξωστρέφεια με εξαγωγές, να στηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα, κλαδικές προτεραιότητες και αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων”.

Την κήρυξη του συνεδρίου κήρυξε ο πρύτανης του ΤΕΙ Πελοποννήσου Ιωάννης Καπόλος, ενώ ο πρόεδρος του συνεδρίου - αντιπρύτανης του ΤΕΙ Δημήτρης Πετρόπουλος παρατήρησε ότι στόχος είναι να συνδεθεί το συνέδριο με την κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Στο συνέδριο, όπου παραβρέθηκε η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, απηύθυναν χαιρετισμούς ο δημοτικός σύμβουλος - εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας Δημήτρης Δημόπουλος και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πάνος Πετρόπουλος, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Παρέστησαν ακόμα η Σύλβια Καρέλια, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Βικτωρίας και Γεωργίου Καρέλια, και ο Διονύσης Παπαδάτος, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (τα δύο Ιδρύματα στηρίζουν οικονομικά το συνέδριο).

 

ΣΤΗΝ 1η ΤΟΜΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας (πρώην ΙΚΑ) και την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Καλαμάτας. Συναντήθηκε και ενημερώθηκε από το διευθυντή της μονάδας - γιατρό Παναγιώτη Κατσαφάδο κι εργαζόμενους, ενώ στην επίσκεψη παρέστησαν η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=WpgtmMZoDQ0}

Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε ότι “οι ΤΟΜΥ αποτελούν μία από τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που προωθήσαμε σαν κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη που γίνεται στην υγεία μετά το ΕΣΥ. Εχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με σταδιακή αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε μετά από 3 χρόνια να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους”.

Ανέφερε ακόμη ότι από το διευθυντή και τους εργαζόμενους ενημερώθηκε για την ύπαρξη προβλημάτων, αναγνώρισε πως “αντιμετωπίζει προβλήματα η καινούργια μεταρρύθμιση” και κατέληξε: “Θα επικοινωνήσω με τον υπουργό για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και δεσμεύτηκα ότι θα ενημερώσω πότε θα λυθούν τα προβλήματα”.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επισκέφθηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.