Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 21:57

Κατέβασαν τιμές, αδιαπραγμάτευτη όμως η ποιότητα στα Καφε-ζαχαροπλαστεία "Αθανασίου"

Κατέβασαν τιμές, αδιαπραγμάτευτη όμως η ποιότητα στα Καφε-ζαχαροπλαστεία "Αθανασίου"

Τα γλυκά του γνωστά και περιζήτητα όχι μόνο από τους Καλαματιανούς, αλλά και από τους επισκέπτες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.  Πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν παραλείπουν να πάρουν γλυκά αναχωρώντας από την Καλαμάτα. Οσο για τον καφέ, έχει γίνει σημείο αναφοράς, αλλά και τόπος συνάντησης πολλών σε καθημερινή βάση. Τα καφέ - ζαχαροπλαστεία "Αθανασίου" κατέχουν  περίοπτη θέση στη συγκεκριμένη αγορά με οδηγό την παράδοση 70 και πλέον χρόνων. Σύντομα μάλιστα ετοιμάζεται και νέο "παιδί" της επιχείρησης στην Κεντρική Αμερική.

Ολα ξεκίνησαν το 1938, όταν ο Σταύρος Αθανασίου καταγόμενος από τα Γιάννενα ξεκίνησε να φτιάχνει καραμέλες και γλειφιτζούρια με τις περιορισμένες φυσικά δυνατότητες της εποχής. Τη γιαννιώτικη παράδοση που φημίζεται για τα σιροπιαστά γλυκά έρχεται να αξιοποιήσει μερικά χρόνια αργότερα ο γιος του Παντελής. Σιροπιαστά, σάμαλι το χειμώνα και παγωτό το καλοκαίρι ο κυρ- Παντελής, όπως έμεινε γνωστός διαχρονικά, διέθετε ως πλανόδιος μικροπωλητής τα γλυκίσματα "οργώνοντας" καθημερινά όλη την Καλαμάτα. Ακόμα και ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν εγκατέλειψε το καροτσάκι με τα σάμαλι.
Στις αρχές της δεκαετίας του '90 τα παιδιά του Γιώργος και Σταύρος σε μία προσπάθεια να εξελίξουν τη δουλειά που τόσα χρόνια έκανε ο πατέρας τους ξεκινούν την τυποποίηση των σιροπιαστών γλυκών δημιουργώντας μία μεγάλη για την εποχή μονάδα. Τα τυποποιημένα σιροπιαστά τα διέθεταν σε όλη την Ελλάδα. Η απήχησή τους ήταν τόσο μεγάλη που τους επέτρεψε να κάνουν σημαντικό άνοιγμα και στην αγορά των Βαλκανίων. Στα τέλη όμως της δεκαετίας του '90 το “φάντασμα” του πολέμου έφθασε στα Βαλκάνια, αλλάζοντας άρδην τα οικονομικά δεδομένα στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την επιχείρηση των αδερφών Αθανασίου και σε συνδυασμό με τις ανάγκες της εποχής οι επιχειρηματικοί τους δρόμοι χώρισαν. Σήμερα την επιχείρηση τυποποίησης γλυκών λειτουργεί ο Σταύρος Αθανασίου.
Ο αδερφός του Γιώργος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να επεκταθεί στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Η αρχή έγινε από το κατάστημα λιανικής στην οδό Φαρών. Το 1998 ακολούθησε το κατάστημα της κεντρικής πλατείας με σκοπό σε πρώτη φάση τη διάθεση των γλυκών και σε τραπέζια. Το αρχικό πλάνο σύντομα τροποποιήθηκε λόγω των αναγκών, με αποτέλεσμα παράλληλα να δημιουργήσει και την καφετέρια. Ενα χρόνο αργότερα ανοίγει το κατάστημα στην οδό Ναυαρίνου, ενώ την ίδια χρονιά εγκαινιάζεται και το κατάστημα της επιχείρησης στη Βοστόνη. Υπεύθυνος του καταστήματος είναι μέχρι και σήμερα ο παιδικός φίλος του Γιώργου Αθανασίου και συγκάτοικος από τα χρόνια που σπούδαζαν Οικονομικά στην Αθήνα, Αριστείδης Αθανασόπουλος. Το κατάστημα της Βοστόνης βρίσκεται σε ιδιαιτέρως κομβικό σημείο σε απόσταση αναπνοής από το Πανεπιστήμιο και το MIT και πολύ συχνά σε αυτό συχνάζουν διακεκριμένες προσωπικότητες.
Στην Καλαμάτα ακολούθησαν το κατάστημα του Ασπροχώματος, όπου μεταξύ άλλων διατίθενται και τοπικά προϊόντα και εδώ και ένα χρόνο περίπου το κατάστημα στην οδό Νέδοντος. Η επιχείρηση σήμερα απασχολεί 50 άτομα, τα οποία φθάνουν εποχικά και τα 100 ανάλογα με τις ανάγκες.
Στα άμεσα πλάνα της εταιρείας μάλιστα είναι και η ίδρυση καφέ - ζαχαροπλαστείου στον Παναμά, σε μία αναπτυσσόμενη αγορά με αρκετές προοπτικές. Παράλληλα η εταιρεία προσφάτως πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ακινήτου του κληροδοτήματος "Λυκούργου Σκιά", όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το ιστορικό καφενείο του Μούστου. Ο συγκεκριμένος χώρος σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί σε συνάρτηση πάντα με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας.
"Εχουμε κατεβάσει τις τιμές ακολουθώντας τις ανάγκες των πελατών μας, αλλά αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε με τίποτα είναι η ποιότητα των υλικών και των πρώτων υλών μας" σημειώνει ο Γιώργος Αθανασίου που τονίζει ότι "εφόσον σταθεροποιηθεί η αγορά, όπως φαίνεται μετά τα νέα μέτρα θα γίνει προσπάθεια ίδρυσης καταστήματος και στην Αθήνα". Αναφορικά με το θέμα των τιμών ο κ. Αθανασίου δηλώνει ότι η εταιρεία του είναι διατεθειμένη αν χρειαστεί να δουλέψει για ένα διάστημα και χωρίς κέρδος αν αυτό επιτάσσουν οι οικονομικές συνθήκες.
Ο κ. Αθανασίου πάντως εκτιμά ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα νέα δεδομένα θα πάρει 2-3 χρόνια, στο μεσοδιάστημα όμως θα ξεκινήσει σε ένα βαθμό η οικονομική ανάκαμψη, γεγονός που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί. "Η αγορά για να λειτουργήσει χρειάζεται και καλή ψυχολογία" σημειώνει ο Γιώργος Αθανασίου και συνεχίζει με αισιοδοξία: "Πρέπει να φύγει ο φόβος και η ανησυχία. Ελπίζω ότι από τους προσεχείς μήνες θα φανεί κάτι. Πρέπει όμως να δουλέψουμε πιο πολύ και πιστεύω τελικά να πάνε καλά".
Δίπλα στο Γιώργο Αθανασίου βρίσκεται η σύζυγός του Μαρία Κούμανη, ενώ όπως όλα δείχνουν τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται η τέταρτη γενιά να δώσει το δικό της αέρα και ιδέες στην επιχείρηση. Η κόρη τους Ναταλία μάλιστα έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές μάρκετινγκ στο Λονδίνο, παραμένει στη βρετανική πρωτεύουσα σπουδάζοντας αρτοποιία - ζαχαροπλαστική.
Κλείνοντας πάντως την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με τον κ. Αθανασίου, θέλησε να σχολιάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Μεσσηνίας. "Η Μεσσηνία έχει δυνατότητες ανάπτυξης για πολλούς λόγους. Ολοκληρώνεται ο νέος αυτοκινητόδρομος και θα αυξηθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα. Πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο το αεροδρόμιο, ώστε να φθάνουν περισσότερες πτήσεις. Ο καθένας μας να κάνει σοβαρά τη δουλειά του και σε κάθε κλάδο να δείξουμε σεβασμό στον πελάτη. Χρειάζεται φυσικά και η συμβολή των αρμόδιων φορέων" επισημαίνει ο κ. Αθανασίου, ενώ καταλήγοντας αναφέρεται και στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής.

Καφέ - ζαχαροπλαστεία "Αθανασίου"
Καλαμάτα
Κεντρική πλατεία: Τηλ. 27210 97432
Νέδοντος και Μητροπέτροβα: Τηλ. 27210 20790
Φαρών και Πινδάρου: Τηλ. 27210 93364
Ναυαρίνου 45 και Βύρωνος: Τηλ. 27210 23344
Ασπρόχωμα: Τηλ. 27210 69202

Βοστόνη
1621 Beacon Str., Brookline, MA
02446, Tel.: (617) 734-7028

www.athanasioupastry.gr