Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 09:53

Στασιμότητα στην οικοδομή και βραχυχρόνια μίσθωση: “Αλμυρά” τα ενοίκια κατοικίας στην Καλαμάτα

Στασιμότητα στην οικοδομή και βραχυχρόνια μίσθωση: “Αλμυρά” τα ενοίκια κατοικίας στην Καλαμάτα

Αντοχή μαραθωνοδρόμου και παχυλό πορτοφόλι πρέπει να διαθέτει όποιος ψάχνει να νοικιάσει σπίτι στην Καλαμάτα, αφού θα χρειαστεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να βρει ενοικιαστήριο, και μεγάλο εισόδημα για να πληρώσει το μίσθωμα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που έκανε η "Ε", το ενοίκιο για τα ελάχιστα ακίνητα που υπάρχουν κυμαίνεται από 200 ευρώ για γκαρσονιέρα έως 700 ευρώ για τεσσάρι, ενώ για μεζονέτα αρκετές φορές η τιμή εκτινάσσεται πάνω από 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το έλλειμμα κατοικίας στην Καλαμάτα διευρύνεται συνεχώς. Από τη μια πλευρά μειώνεται συνεχώς η προσφορά (εξαιτίας της ένταξης ολοένα και περισσότερων καταλυμάτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, Booking κ.λπ.). Και από την άλλη, αυξάνεται η ζήτηση από Μεσσήνιους που εγκαταλείπουν τα χωριά τους για να αναζητήσουν εργασία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καθώς και από συνταξιούχους της Αττικής που έρχονται στη Μεσσηνία γοητευμένοι από την ποιότητα ζωής και το ήπιο κλίμα.

Ταυτόχρονα η κατασκευή κατοικιών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της μεγάλης φορολόγησης των ακινήτων και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, που εμποδίζει την ανάπτυξη της οικοδομής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ ότι τα υψηλά ενοίκια "άνοιξαν" και πολλά σπίτια που έμεναν κλειστά επειδή ήταν ασύμφορη η μίσθωσή τους. Παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε αξιοσημείωτη κινητικότητα στον τομέα των... επισκευών, αφού πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφάσισαν να επενδύσουν σε "παροπλισμένα" ακίνητα, καθώς διαπιστώνουν ότι μπορούν να τους αποφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Στην... απέναντι όχθη, όσοι δεν διαθέτουν ακίνητο ταλαιπωρούνται απίστευτα πλέον για να βρουν σπίτι - κι αν το βρουν, συχνά πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να το νοικιάσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Διαμέρισμα 58 τ.μ. στο κέντρο της Καλαμάτας ενοικιάζεται 370 ευρώ. Στην ίδια περιοχή 80 τ.μ. 500 ευρώ και στην οδό Κρήτης 122 τ.μ. 700 ευρώ.

Στην Κάτω Βέργα βρήκαμε 67 τ.μ. με 250 ευρώ, ενώ 110 τ.μ. με 530 ευρώ και στην Ανω Βέργα μεζονέτα 140 τ.μ. με 500 ευρώ.

Βρήκαμε επίσης μονοκατοικία 230 τ.μ. με 2.000 ευρώ, μεζονέτα 128 τ.μ. στα Λέικα με 740 ευρώ και παραθαλάσσιο διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Κάτω Βέργα με 2.700 ευρώ το μήνα.

Θ.Λ.