Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 12:05

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΛΗΜΗΣ" Πυρηνοκάρβουνο από Καλαμάτα στην Ευρώπη

 ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΛΗΜΗΣ"  Πυρηνοκάρβουνο  από Καλαμάτα  στην Ευρώπη

Νέα εποχή ανοίγεται πλέον για την εταιρεία "Βασ. & Αικ. Κοτταρίδη Ο.Ε.", αφού προσεχώς ξεκινάει τη συνεργασία της με την γερμανική "Oliobric", η οποία σκοπεύει να διαθέσει τα προϊόντα πυρηνοκάρβουνου σε αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα στα σκαριά είναι και το νέο καινοτόμο προϊόν, τα pellets από πυρηνόξυλο, κατάλληλο για λέβητες βιομάζας. Στα δυνατά χαρτιά της εταιρείας και ο γεωργικός ασβέστης που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για τη λίπανση και την απολύμανση γεωργικών εκτάσεων. Περισσότερα από 40 χρόνια η εταιρεία παρέχει στους πελάτες της εντός και εκτός Ελλάδας καινοτόμα προϊόντα και μέσα από την πολυετή εμπειρία υπόσχεται το καλύτερο.

 

Η ιστορία αρχίζει το 1968, όταν ο Κλήμης Κλημεντίδης ξεκινάει από το πρώτο καμίνι απέναντι από το σημερινό εργοστάσιο του “Καρέλια” την παραγωγή και διάθεση οικοδομικών υλικών και ασβέστη. Χρησιμοποίησε πυρηνόξυλο ως καύσιμο για την παραγωγή ασβέστη. Το υπόλειμμα που προκύπτει από αυτήν την καύση είναι η πυρηνόσκονη, την οποία πολύ παλιά τη χρησιμοποιούσαν ως θερμαντικό μέσο, στα μαγκάλια. Ομως, όταν τα πράγματα και οι εποχές άλλαξαν και εκτός από τα μαγκάλια βρέθηκαν και άλλες εστίες θέρμανσης ο Κλήμης Κλημεντίδης σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αλλιώς την πυρηνόσκονη. Αποφάσισε να την επεξεργαστεί μέσω μιας πρέσας και να της δώσει ένα σχήμα τύπου μπρικέτας, κι έτσι προέκυψε το πυρηνοκάρβουνο, προϊόν ατελούς καύσης του πυρηνόξυλου, το οποίο βρίσκεται στην αγορά από το 1992. Το 1994 με την ανάληψη της εταιρείας από την κόρη του Κλήμη Κλημεντίδη, Κατερίνα και το σύζυγό της Βασίλη Κοτταρίδη, πολιτικό μηχανικό, η εταιρεία αλλάζει επωνυμία σε "Βασ. & Αικ. Κοτταρίδη Ο.Ε.", ενώ το 2010 στην επιχείρηση εντάσσονται και οι κόρες τους, Δήμητρα Κοτταρίδη - Μάκιου γεωλόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κλημεντία Κοτταρίδη - Βορρεάκου μηχανικός Η/Υ του Πολυτεχνείου Πάτρας.

Η εταιρεία εκτός από τα παράγωγα του πυρηνόξυλου, παράγει και εμπορεύεται σε χονδρική και λιανική περισσότερα από 60 είδη οικοδομικών υλικών, ασβέστη, καθώς και γεωργικό ασβέστη που προκύπτει μετά από επεξεργασία του ασβεστόλιθου και χρησιμοποιείται στη λίπανση και την απολύμανση καλλιεργούμενων περιοχών, κτηνοτροφικών μονάδων και λυμάτων ελαιοτριβείων. Η κατάλληλα ελεγχόμενη προσθήκη του σε εδάφη που η σύστασή τους έχει αλλοιωθεί από διάφορους παράγοντες (όξινη βροχή, απόρριψη τοξικών ουσιών, υπερβολική χρήση λιπασμάτων κ.ά.) αναιρεί τα δυσμενή για τα εδάφη αποτελέσματα και επαναφέρει τις κατά στρέμμα αποδόσεις. Το έδαφος για καλλιέργειες γίνεται πάλι «παρθένο», με αποτέλεσμα και τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγικότητας της γης.

Η δραστηριότητα της εταιρείας φυσικά δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα, αφού εδώ και χρόνια υπάρχει εξαγωγική δραστηριότητα σε Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Ιαπωνία κ.α. Στην Ιαπωνία μάλιστα θεωρούν ότι το πυρηκάρβουνο φέρνει καλή τύχη και βοηθάει στην αποβολή της αρνητικής ενέργειας.

Το μεγάλο βήμα πάντως από την εταιρεία επιχειρείται αυτό το διάστημα, αφού μετά από προσπάθεια μηνών μέσα στο Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η μεταπώληση των προϊόντων στις αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας μέσω της γερμανικής εταιρείας "Oliobric", όπως μας ενημέρωσε η Δήμητρα Κοτταρίδη.

Τα πλάνα πάντως δεν σταματούν εκεί, αφού σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων Σωτήρη Κριτσωτάκη, η εταιρεία θα λάβει μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις διεθνώς για τη διακόσμηση εξωτερικού χώρου (GLEE). Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, όπου θα παρουσιαστεί όλη η σειρά των προϊόντων από πυρηνοκάρβουνο. Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη στην αγγλική αγορά υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την "Βασ. & Αικ. Κοτταρίδη Ο.Ε.".

Προϊόντα της εταιρείας από πυρηνόξυλο

Η εταιρεία έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο το πυρηνόξυλο παράγοντας όπως προαναφέραμε μία σειρά προϊόντων, τα οποία έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά στην εγχώρια και όχι μόνο αγορά. Πρόκειται για το πυρηνοκάρβουνο μπρικέτα που είναι κατάλληλο για μπάρμπεκιου. Το προϊόν συνοδεύεται από πιστοποιήσεις, κατοχύρωση ευρωπαϊκής πατέντας, βραβεία και χημικές αναλύσεις που αποδεικνύουν τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα σε σχέση με το ξυλοκάρβουνο, αφού δεν μυρίζει, δεν καπνίζει, δεν πετάει σπίθες, ανάβει εύκολα και έχει μεγάλη θερμογόνο δύναμη (6.366 kcal /kg ) και ομοιόμορφο σχήμα εξαιρετικής μηχανικής αντοχής χωρίς να θρυμματίζεται. Επίσης διατίθεται το πυρηνόξυλο μπρικέτα που είναι κατάλληλο για σόμπες, στόφες και ξυλολέβητες. Το πρόσφατο δημιούργημα της εταιρείας πάντως είναι τα pellets από πυρηνόξυλο, προϊόν κατάλληλο για λέβητες βιομάζας. Ολα τα προϊόντα συνοδεύονται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και εργαστηριακές αναλύσεις.

Μεγάλη στιγμή για την εταιρεία το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο EMAS που κέρδισε το 2009 για την παραγωγή κάρβουνου από το κουκούτσι της ελιάς σε ειδική τελετή στο Εθνικό Μουσείο της Σουηδίας στη Στοκχόλμη. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Ο χώρος της οικοδομής έχει πληγεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης και η ανοικοδόμηση δεν κινείται στα παλιά επίπεδα" σημειώνει η Δήμητρα Κοτταρίδη, η οποία όμως εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την εξέλιξη των πραγμάτων. Αναφερόμενη δε στην πορεία των παραγώγων του πυρηνόξυλου σημειώνει ότι "τα προϊόντα που προσφέρει η εταιρεία είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά στην αγορά, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αγγίξει πλέον τα ύψη".

 

 

 

"ΒΑΣ. & ΑΙΚ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ Ο.Ε."

Πυρηνοκάρβουνο - Ασβεστοποιία

2ο χλμ. Καλαμάτας - Μεσσήνης, Ασπρόχωμα

Τηλ: +30 27210 69454

Φαξ: +30 27210 69388

www.klimiscoal.gr

Ταχ. διεύθυνση: Κλαδά 2, Καλαμάτα, Τ.Κ. 24100