Κυριακή, 27 Μαϊος 2012 20:22

Τυροκομείο Ματζούνη: 52 χρόνια εκλεκτή φέτα και μυζήθρα

Τυροκομείο Ματζούνη: 52 χρόνια εκλεκτή φέτα και μυζήθρα

Επιλέγοντας γάλα κατά κανόνα από την ορεινή Τριφυλία παράγει εκλεκτή φέτα και μυζήθρα η τυροκομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ματζούνη, που βρίσκεται στο Κάκκαβα Τριφυλίας. Με ιδιαίτερη προσοχή σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την επιλογή του γάλακτος μέχρι το τελικό προϊόν, στόχος της είναι η ποιότητα και η γεύση που θα κερδίσουν τον καταναλωτή. Κάνοντας τα πρώτα της βήματα το 1960, με σκοπό να τροφοδοτήσει το σούπερ μάρκετ της οικογένειας, η επιχείρηση σήμερα έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερα βήματα περνώντας στη νεότερη γενιά. Εχει αυξήσει την παραγωγή της ως μονάδα και πλέον τροφοδοτεί αρκετά σημεία σε όλη τη Μεσσηνία - και κυρίως καταστήματα εστίασης.

Με τη σταθερή ποιότητα και το μεράκι που χρειάζεται για να φτιάξει κάποιος τυρί, όπως σημειώνει ο ιδιοκτήτης Κώστας Ματζούνης, όλα αυτά τα χρόνια η επιχείρηση έχει καταφέρει να σταθεί στην αγορά της Μεσσηνίας και συνεχώς να κερδίζει έδαφος - αν και η οικονομική ύφεση έχει φρενάρει κάπως τα αναπτυξιακά σχέδια, όπως έχει συμβεί σε όλες τις επιχειρήσεις.
Η Τυροκομική Επιχείρηση «Ματζούνης Ελευθερίου Κωνσταντίνος» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1960 από τα αδέλφια Ελευθέριο και Αριστείδη Ματζούνη στο Κάκκαβα Τριφυλίας. Το 2000, καθώς συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο αδέλφια, πέρασε στα χέρια του Κώστα Ματζούνη, γιου του Ελευθέριου. Από το ξεκίνημά της η επιχείρηση εξειδικεύτηκε στην παραγωγή φέτας, μυζήθρας και σφέλας, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στα δύο πρώτα προϊόντα.
Στην αρχή η παραγωγή δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα που ξεπερνά τους 45 τόνους, καθώς στόχος ήταν το τυρί που παραγόταν να πουλιέται στο σούπερ μάρκετ που είχε η οικογένεια στην Κυπαρισσία - και αν υπήρχε περίσσευμα πωλείτο και σε άλλα καταστήματα. Πλέον από το 2000 και μετά, στα χέρια της νέας γενιάς αυξάνεται η παραγωγή και φυσικά η αγορά στην οποία απευθύνεται. Ετσι η εταιρεία ακολουθεί μια συνεχώς ανοδική τάση, αν και όπως μας επισημαίνει ο κ. Ματζούνης, τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίση η αγορά έχει «καθίσει» - κάτι που έχει επηρεάσει και την τυροκομική επιχείρηση.
Η προμήθεια γάλακτος, όπως μας επισήμανε ο ίδιος, γίνεται κυρίως από τον ορεινό όγκο της τ. Κοινότητας Τριπύλας, ενώ τα προϊόντα που παράγονται διοχετεύονται σε Κυπαρισσία, Καλαμάτα, Καρδαμύλη και Στούπα, κυρίως σε ταβέρνες αλλά και σε σούπερ μάρκετ - όπως «Ματζούνης» στην Κυπαρισσία και «Μουργής» στην Καλαμάτα.
Οσον αφορά την παραγωγή της φέτας, ο Κώστας Ματζούνης μας είπε πως «χρειάζεται κάποια ιδιαιτερότητα, θέλει μια μαστοριά, καθώς απευθυνόμαστε σε ζωντανό οργανισμό. Βέβαια όσο πιο καλή είναι η πρώτη ύλη, το γάλα, τόσο καλύτερα προϊόντα θα βγουν, αυτό είναι δεδομένο. Γι' αυτό επιλέγουμε συγκεκριμένες περιοχές για γάλα. Κατά τη γνώμη μου όσο πιο ορεινά τόσο καλύτερα, αφού εκεί τα χόρτα είναι πιο αγνά ενώ υπάρχουν και διάφορα είδη που δεν τα συναντά κανείς στον κάμπο».
Από τη στιγμή που τα γάλα φτάνει στο τυροκομείο περνά από το στάδιο της παστερίωσης, ώστε να ψυχθεί μετά και να πήξει. Από εκεί και πέρα μπαίνει στις διάφορες φόρμες-καλούπια, στραγγίζεται, κόβεται και αλατίζεται. Στη συνέχεια μπαίνει στους θαλάμους ωρίμανσης, για ένα διάστημα το οποίο εξαρτάται από την εποχή και τις θερμοκρασίες, κι ακολουθεί μια πιο μακρά ωρίμανση στα ψυγεία. Ετσι περνούν συνολικά 3 μήνες περίπου μέχρι το τυρί να φτάσει στην κατανάλωση.
Μιλώντας για τη φέτα και τα στοιχεία που προσέχουν ιδιαίτερα, ο κ. Ματζούνης μας είπε: «Η φέτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν το οποίο δεν το αγαπάνε μόνο οι Ελληνες, αλλά και όλοι οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα μας. Η υφή της και η γεύση της την κάνουν να ξεχωρίζει και γι' αυτό την προτιμούν. Ο κόσμος από ό,τι βλέπουμε την προτιμά σκληρή και όχι πολύ αλμυρή - κι αυτό προσπαθούμε εμείς να κάνουμε».
Σημείωσε ακόμη ότι η φέτα έχει δεχτεί σημαντικό πόλεμο από τα άλλα τυριά και κυρίως τα εισαγόμενα. «Εμείς έχουμε να τους απαντήσουμε ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας και οι Ελληνες μεταποιητές ίσως είναι οι κορυφαίοι στο είδος τους, καθώς προσέχουν και την τελευταία λεπτομέρεια», σχολίασε.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση, λέγοντας: «Οι στόχοι μας είναι πάντα να αυξάνουμε την παραγωγή και να διευρυνόμαστε χρόνος με το χρόνο - πάντα όμως με σταθερά βήματα γιατί οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι».

Τυροκομική Επιχείρηση
«Ματζούνης Ελευθερίου Κωνσταντίνος»
Κάκκαβα Τριφυλίας
6937-181714
27610 71413