Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 10:33

Αύξηση τζίρου στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων

 

Κατά τη διάρκεια των φετινών θερινών εκπτώσεων ο τζίρος των καταστημάτων στην Καλαμάτα αυξήθηκε σε σχέση με πέρσι έως και 10%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα μειώθηκε κατά 28,19%. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με την οποία δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας που έγινε σε 113 πόλεις της Ελλάδας, αύξηση του τζίρου σημειώθηκε μόνο σε Καλαμάτα, Παξούς, Αξιούπολη και Νέα Αρτάκη. Σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων ο τζίρος μειώθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα ο τζίρος μειώθηκε έως και 50%. Στην Τρίπολη μειώθηκε από 20% έως 30%, στη Σπάρτη από 10% έως 20%, στην Κυπαρισσία από 40% έως 50%, στην Κόρινθο έως 10% και στο Ναύπλιο έως 45%. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, «ο κύκλος εργασιών την περίοδο των θερινών εκπτώσεων στο λιανικό εμπόριο διαμορφώθηκε σε 4,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 20,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο - ενώ συγκριτικά με το 2010 η υποχώρηση του τζίρου αγγίζει το 36,4%. Αυτό σημαίνει απώλειες ύψους 1,11 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, ενώ σε σχέση με το 2010 οι απώλειες διαμορφώνονται, μόνο για την περίοδο των εκπτώσεων, σε 2,52 δισ. ευρώ. Η οικονομική ύφεση και τα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στέρησαν από την ελληνική αγορά 1,11 δισ. ευρώ, ενώ αθροιστικά την τελευταία διετία 2,52 δισ. Οι απώλειες αυτές μεταφράζονται σε λουκέτα, χαμένα έσοδα (εναλλακτικό κόστος) για τα ασφαλιστικά ταμεία, διόγκωση της ανεργίας, ανασφάλεια και απόγνωση».    

Στην ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου τονίζεται πως «η πλειονότητα των εμπόρων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της αναφορικά με τις πωλήσεις των καταστημάτων τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - καθώς για το 90% περίπου ο τζίρος τους παρουσίασε πτωτική πορεία, ενώ μόλις για το 10% ο τζίρος τους κινήθηκε στα ίδια ή σε οριακά αυξημένα επίπεδα, συγκριτικά πάντα με πέρυσι. Οι μειωμένες τιμές στα ράφια και στις βιτρίνες των καταστημάτων φαίνεται πως δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι, εξαιτίας της αποψίλωσης των πραγματικών τους εισοδημάτων από τη συνεχόμενη  φοροεπιδρομή που υφίστανται εδώ και 3 χρόνια, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιαίτερα φθηνές φετινές εκπτώσεις.

Αλλωστε, η καθίζηση της κατανάλωσης αποδεικνύεται από τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά 11,3% και του όγκου κατά 12,0% κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2012 (εκτός καυσίμων και λιπαντικών), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Με το πέρας των θερινών εκπτώσεων, η διαμορφωθείσα κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα για το μέλλον του εμπορίου, καθώς τα συνεχή μέτρα λιτότητας, που συνεπάγονται μείωση μισθών και συντάξεων,  έχουν συμβάλει καθοριστικά στη μείωση κατά περίπου 30% κατά μέσο όρο της εμπορικής κίνησης στις θερινές εκπτώσεις του 2012, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η καταρράκωση του τζίρου προσεγγίζει ή και ξεπερνάει το 60%».