Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 15:56

Ξενοδοχείο 70 κλινών στο κληροδότημα Παναγιώταρου: Τι προβλέπει η επενδυτική πρόταση

Γράφτηκε από τον

Ξενοδοχείο δυναμικότητας 70 κλινών (ή 100 εφόσον το επιτρέψει το ΓΠΣ) θα δημιουργηθεί στο κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, σύμφωνα με την επενδυτική πρόταση του επιχειρηματία Θεόδωρου Μπρεζεράκου.

Η ίδια πρόταση προβλέπει αξιοποίηση των υδάτων της πηγής, αποκατάσταση, ανάδειξη και λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και αξιοποίηση του κτήματος για αγροτουριστικές δραστηριότητες. Αν υλοποιηθεί η πρόταση, στα όρια του ελαιώνα θα δημιουργηθεί πάρκινγκ 200 θέσεων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών στάθμευσης στην περιοχή.

Αυτή την περίοδο η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, ενώ εκκρεμεί και η δημοσίευση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με την οποία τροποποιήθηκε το ΓΠΣ, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση λήφθηκε σε συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου και προβλέπει την αλλαγή της χρήσης που ανάβει το "πράσινο φως" για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου.

Ο κ. Μπρεζεράκος μιλώντας στην "Ε" για το επενδυτικό σχέδιο δήλωσε ότι προχωράει χάρη στο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ο πρώην δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης.

Το επενδυτικό σχέδιο που έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης την τριετία προβλέπει μεταξύ άλλων:

1) Αποκατάσταση, ανάδειξη και λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και διασύνδεση με το δίκτυο, προκειμένου να συμψηφισθεί μέρος ή το σύνολο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Προβολή του κομματιού της ιστορίας της Καλαμάτας ως ενός από τα πρώτα αστικά και βιομηχανικά κέντρα της χώρας.

2) Αξιοποίηση των υδάτων της πηγής, για την εξοικονόμηση νερού και την κάλυψη των αναγκών της μονάδας (πλην πόσιμου).

3) Αποκατάσταση και ανάδειξη των μορφολογικών στοιχείων και εγκαταστάσεων του κτηρίου του παλαιού ελαιοτριβείου και ανάλογες επεμβάσεις στις όψεις των νεότερων κτισμάτων. Ανάδειξη και προβολή του χώρου νεροτριβής και του μύλου, που θα ενταχθούν στους χώρους υποδοχής.

4) Αξιοποίηση του κτήματος για αγροτουριστικές δραστηριότητες και κάλυψη μέρους των αναγκών εστίασης με τοπικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Αξιοποίηση της παραγωγής του υφιστάμενου ελαιώνα, με τυποποίηση (με το brand name της μονάδας) και πώληση των προϊόντων από το κατάστημα/πωλητήριο.

5) Ελαχιστοποίηση αποβλήτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση".

Οσο για το μίσθωμα η πρόταση αναφέρει: "Το τεκμαρτό ετήσιο μίσθωμα για ένα αντίστοιχο ακίνητο, εφ όσον αυτό θα ήταν πλήρως αποπερατωμένο σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, έτοιμο να στεγάσει τις συγκεκριμένες χρήσεις, θα ήταν 50.000 ευρώ. Δεδομένου όμως ότι απαιτείται εκ μέρους του μισθωτή επένδυση της τάξεως του 1.000.000 ευρώ για κτηριακές υποδομές και περιβάλλοντα χώρο και δεδομένου ότι μετά το πέρας της μίσθωσης το σύνολο των εγκαταστάσεων θα παραμείνει ως έχει στον εκμισθωτή, το ενοίκιο πρέπει να μειωθεί αναλόγως. Γίνεται η παραδοχή ότι μετά το πέρας της 20ετούς περιόδου της μίσθωσης, η αξία των πρόσθετων εργασιών στα ακίνητα θα έχει υποτιμηθεί κατά 50%. Επομένως η απομένουσα αξία θα είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ, η οποία αν κατανεμηθεί ισόποσα στα 20 έτη δίνει ένα ποσό της τάξεως των 25.000 ευρώ, κατά το οποίο πρέπει να μειωθεί το ετήσιο μίσθωμα.

Βάσει αυτών το προσφερόμενο ετήσιο μίσθωμα είναι 25.000 ευρώ. Το μίσθωμα θα αρχίσει να καταβάλλεται από την έναρξη του 4ου έτους της μίσθωσης, ενώ το μίσθωμα των 3 πρώτων ετών -συνολικού ύψους 75.000 ευρώ- κεφαλαιοποιείται και καταβάλλεται σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις επίσης από την έναρξη του 4ου έτους της μίσθωσης".

Θ.Λ.