Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 10:06

Αντίθετοι σε ωράριο και 4 φορές εκπτώσεις οι Εμπορικοί της Μεσσηνίας

Αντίθετοι σε ωράριο και 4 φορές εκπτώσεις οι Εμπορικοί της Μεσσηνίας

Δεν συμφωνούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Μεσσηνίας στις προωθούμενες αλλαγές από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και στην καθιέρωση εκπτώσεων 4 φορές το χρόνο. Αντίθετοι είναι και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές γιατί, σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο για την αγορά, θα αυξήσει τα έξοδά τους. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΣΠ) Βασίλης Παγώνης μιλώντας στην “Ε” είπε ότι το 98% των συλλόγων είναι αντίθετοι στο άνοιγμα περισσότερων των δύο Κυριακών το χρόνο. “Η αγορά ταλανίζεται από άλλου είδους προβλήματα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας τους και στην ουσία δεν θα προσφέρει τίποτα στο καταναλωτικό κοινό”, ανέφερε - ενώ χαρακτήρισε παρελκυστική τη συζήτηση για το ωράριο και τις εκπτώσεις τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. “Εμείς δεν θέλουμε ευκαιριακές συζητήσεις αλλά επανεξέταση του νομικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, για να παρθούν αποφάσεις ουσίας για τα προβλήματα που μας ταλανίζουν και σχετίζονται με το παρεμπόριο, τη χωροταξία κ.ά.”, είπε ο κ. Παγώνης. 

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΕΣΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Αναφορικά με το θεσμό των εκπτώσεων ο Βασίλης Παγώνης αναγνωρίζει ότι πρέπει “να δούμε την αλλαγή του πλαισίου γιατί άρχισε να ξεχειλώνει η κατάσταση με τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες όλο το χρόνο”. Προτείνει λοιπόν να διατηρηθούν οι δύο εκπτωτικές περίοδοι το χρόνο διάρκειας έξι εβδομάδων η κάθε μια, που το χειμώνα θα ξεκινούν στα μέσα Ιανουαρίου και το καλοκαίρι στα μέσα Ιουλίου. Επίσης προτείνει αντί για προσφορές, να γίνονται δύο ενδιάμεσες 10ήμερες εκπτωτικές περίοδοι, το Μάιο και το Νοέμβριο.

Στην διατήρηση του θεσμού των εκπτώσεων όπως λειτουργεί μέχρι τώρα συμφωνεί και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη. «Είναι απαράδεκτο», λέει εμφατικά για τις εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο. «Οι εκπτώσεις ως έχουν, δύο φορές το χρόνο, είναι μια χαρά. Μετά όλοι οι συνάδελφοι έχουμε καθιερώσει τα 10ήμερα προσφορών - και αυτά είναι πολύ καλά γιατί ό,τι σου έχει μείνει στις εκπτώσεις το βγάζεις σε προσφορά», λέει. Παραπάνω φορές το χρόνο εκπτώσεις, όπως σημειώνει η Λ. Ψηλάκη, σημαίνει για τους εμπόρους περαιτέρω συρρίκνωση στο ποσοστό του κέρδους τους, που ούτως ή άλλως είναι μειωμένο. Οσο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και το συνεχόμενο ωράριο λέει ότι εξυπηρετεί τους τρεις μεγάλους Εμπορικούς Συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις πολυεθνικές. «Ζητάν να σπάσουν την αργία της Κυριακής και θέλουν να το επιβάλλουν και στα υπόλοιπα καταστήματα - με λίγα λόγια την μικρομεσαία επιχείρηση τείνουν να την καταστρέψουν, να την εξαφανίσουν: Εκεί πάει το θέμα, διότι εγώ σαν μικρομεσαία επιχείρηση δεν μπορώ να είμαι από το πρωί έως το βράδυ και Κυριακή». 

Την αντίθεση όλου του εμπορικού κόσμου στο άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τονίζει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης Αρτέμης Φανός, γιατί “αυξάνονται τα έξοδα”. Ηδη, όπως είπε στη συνέχεια, οι τζίροι των καταστημάτων έχουν συρρικνωθεί, ενώ δεν υπάρχουν λεφτά για επιπλέον υπαλλήλους. “Είναι δύσκολη περίοδος για το εμπόριο και συνεχώς χειροτερεύει. Σε αυτό λοιπόν το περιβάλλον το άνοιγμα τις Κυριακές θα ήταν σκότωμα για το μικρομεσαίο επιχειρηματία”, επεσήμανε. Σχετικά με το θεσμό των εκπτώσεων τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ως έχει γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι έμποροι θα αναγκάζονται να βγάζουν μέσα στη σεζόν καινούργιο εμπόρευμα σε μικρότερη τιμή, με αποτέλεσμα να μην έχουν κέρδος.

 

ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Κάθετα αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων έξι ή περισσότερες Κυριακές το χρόνο είναι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Οπως είπε, αυτό θα εξυπηρετούσε “τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών - ο κόσμος στην επαρχία έχει τους δικούς του ρυθμούς και τα ωράρια αλλά και οι ημέρες λειτουργίας βολεύουν τους καταναλωτές”. Παρατήρησε επίσης ότι η απελευθέρωση του ωραρίου δεν θα σημάνει απαραίτητα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Είπε πάντως ότι για τις τουριστικές περιοχές (και μόνο) θα ’πρεπε να επανεξεταστούν τα ωράρια.

Οσον αφορά την επέκταση του θεσμού των εκπτώσεων 4 φορές το χρόνο, είπε ότι “δεν είναι προς το συμφέρον των καταστημάτων, αλλά και των καταναλωτών. Το καλύτερο είναι να γίνονται δύο φορές το χρόνο για να είναι πραγματικές εκπτώσεις και να επωφελούνται και οι καταναλωτές”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Βιοτεχνών Γαργαλιάνων Φώτης Παναγόπουλος είπε ότι “το ωράριο για εμάς στην επαρχία, μας ικανοποιεί ως έχει. Θεωρούμε υπερβολή να ανοίγουμε Κυριακές όταν ακόμη και τις καθημερινές τα απογεύματα δεν υπάρχει κίνηση”. Και πρόσθεσε ότι το συνεχές ωράριο αλλά και η λειτουργία των καταστημάτων Κυριακές είναι άτοπο για την περιοχή τους γιατί δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εκεί καταναλωτών. Για τις εκπτώσεις περισσότερες φορές το χρόνο τόνισε ότι αν καθιερωθούν “καταργείται η έννοια του εμπορίου”. Οπως ανέφερε ακόμα και τώρα, όπως γίνονται οι εκπτώσεις, είναι λάθος: “Θα ’πρεπε να γίνονται κάθε τέλος της σεζόν και να βγαίνουν σε προσφορά τα εναπομείναντα εμπορεύματα”. Πρόσθεσε δε ότι “φοβάμαι πως περισσότερες των δύο εκπτωτικών περιόδων το χρόνο θα προκαλέσει πλαστές εκπτώσεις στην αγορά γιατί τα καταστήματα δεν θα έχουν κέρδος και καμία επιχείρηση δεν θα είναι πλέον βιώσιμη”.