Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012 13:27

"ΑΦΟΙ Δραγώνα Α.Ε.": 117 χρόνια μεγάλο όνομα στις εξαγωγές τοπικών προϊόντων

Με ιστορία 117 χρόνων η εταιρεία "Αφοί Δραγώνα Α.Ε." είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εξαγωγικές εταιρείες της Μεσσηνίας. Προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου, σύκα, βότανα και άλλα προερχόμενα ως επί το πλείστον από τη μεσσηνιακή γη, διατίθενται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη κάνοντας ακόμα πιο γνωστό το όνομα "Καλαμάτα". Η δραστηριότητα και τα ποιοτικά προϊόντα των αδερφών Δραγώνα επιβραβεύονται όχι μόνο από την ευρεία αποδοχή που έχουν στη διεθνή αγορά, αλλά και από το γεγονός ότι η Costa Navarino έχει επιλέξει μεταξύ άλλων τα προϊόντα τους, τα οποία διαθέτει με τη φίρμα της τόσο στους επισκέπτες, όσο και στην αγορά.  

 

Το 1895 ο Αλέξανδρος Δραγώνας προχωράει στην ίδρυση προσωπικής επιχείρησης, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η εξαγωγή περίπου 4.000 τόνων ξερών σύκων ετησίως σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ρωσία κ.α., καθώς επίσης ελιών και ελαιολάδου. Σημαντική ήταν πάντως και η διάθεση μεταξωτών υφασμάτων, η οποία όμως σταμάτησε με την εμφάνιση του συνθετικού μεταξιού. Η ανάπτυξη της εταιρείας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακή για εκείνη την εποχή, αλλά ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος υποχρέωσε τον Αλέξανδρο Δραγώνα να σταματήσει προσωρινά τη δραστηριότητα της εταιρείας, την οποία συνέχισαν οι γιοι του Κώστας και Αριστείδης, με την επωνυμία "Αφοί Α. Δραγώνα". Οδηγός της επιτυχίας της νέας εταιρείας ήταν η χρήση των παλιών συνταγών και μεθόδων. Χρόνο με το χρόνο η δραστηριότητα μεγάλωνε όλο και περισσότερο και νέες αγορές υποδέχονταν τα προϊόντα, που είχαν ως κύρια προέλευση τη Μεσσηνία και ιδίως την Καλαμάτα. Το 1995 τη σκυτάλη πήραν τα παιδιά του Αριστείδη, ο Αλέξανδρος απόφοιτος Marketing and Management και Προγραμματισμού Η/Υ στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών και με σπουδές Πολιτικού Μηχανικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Φαίδρα απόφοιτη Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα το 2001 η επιχείρηση γίνεται ανώνυμη εταιρεία. Σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητη μονάδα 3.400 τ.μ. στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας απασχολώντας σε μόνιμη βάση 10 άτομα, ενώ σε εποχική το προσωπικό αγγίζει και τα 100.

Τυποποιημένες ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο (βιολογικό, συμβατικό και ΠΟΠ), διάφορες ποικιλίες ελιών (ζαρωμένες, γεμιστές, Αμφίσσης κ.ά.) και παράγωγά τους (πάστα ελιάς κ.ά.), ξερά σύκα σε παραδοσιακές και μοντέρνες συσκευασίες, καθώς και αρωματικά βότανα και φυτά, αποτελούν τη βάση των προϊόντων της εταιρείας με τα κυριότερα brands να είναι τα "Angel" (από το 1905), "Phedra", "Areti", "Arethousa" και "Nestor" -ανάλογα με τη χώρα διάθεσης. Η γκάμα όμως δεν σταματάει εδώ, αφού διατίθεται επίσης μία σειρά γλυκών κουταλιού ελιάς και μαρμελάδων από ελιά, καθώς και από σύκο, φιστίκι Αιγίνης, κουμκουάτ, μανταρίνι κ.ά., νεροκομπόστα ελιάς, αποξηραμένα φύλλα ελιάς για αφέψημα και χοντρό αλάτι με βότανα. Προσεχώς πάντως η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει μία σειρά προϊόντων, με την επωνυμία "Angel Gold", τα οποία ουσιαστικά θα είναι επιλεγμένες γεύσεις από τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα σε μικρές ιδιαίτερες συσκευασίες.

"Η επιχείρηση στηριζόταν πάντοτε στα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Το όνομα Δραγώνας είναι πλέον ιδιαιτέρως γνωστό και συνδυασμένο με την ποιότητα στις αγορές του εξωτερικού που απευθυνόμαστε" τονίζει ο Αλέξανδρος Δραγώνας, που είναι μέλος της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Καλαμάτας, η οποία προσεχώς αναμένεται να λάβει πιστοποιήσεις και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. 

Σημαντικό στοιχείο για την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων είναι και η λειτουργία χημείου εντός της μονάδας με αποτέλεσμα την αμεσότητα στις αναλύσεις.

Κατά καιρούς τα προϊόντα της εταιρείας παρουσιάζονται σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, με σημαντικότερες τη SIAL στο Παρίσι, το "Food Show" στη Νέα Υόρκη, καθώς και σε άλλες πόλεις όπως το Μόντρεαλ. Εξέχουσα στιγμή πάντως στην πολυετή πορεία της επιχείρησης, ήταν όταν το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες η αυστραλιανή εφημερίδα "The Sydney Morning Herald" φιλοξένησε αφιέρωμα του γνωστού σεφ και γευσιγνώστη Peter Conistis στα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και οι ελιές Καλαμών "Angel".

Το γεγονός πάντως ότι τα προϊόντα της εταιρείας διατίθενται ως επί το πλείστον σε αγορές του εξωτερικού όπως η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, Ρωσία Αίγυπτος, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική κ.ά., έχει βοηθήσει, ώστε η κρίση να μην έχει αγγίξει ιδιαιτέρως τη δραστηριότητά της. "Υπάρχει αυξημένη επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα, αλλά οι διαχρονικές μας σχέσεις με επιχειρήσεις του εξωτερικού μάς έχει εξασφαλίσει ένα πολύ καλό κλίμα. Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης είναι οι καθυστερήσεις στην προμήθεια πρώτης ύλης για τυποποίηση, γεγονός που δημιουργεί κάποιες καθυστερήσεις στην παραγωγική διαδικασία" σημειώνει η Φαίδρα Δραγώνα.

Στη Μεσσηνία πάντως τα προϊόντα της "Δραγώνας Α.Ε." είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα σημεία κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος.

 

"ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ Α.Ε."

Εργοστάσιο: Ασπρόχωμα Καλαμάτας

Τηλ.: 27210 69587

Γραφείο: Κλαδά 12, Καλαμάτα

Τηλ.: 27210 23172

Φαξ: 27210 84134

Site: www.dragonas.gr

e-mail: kalamata@dragonas.gr