Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2012 17:02

"MILITSA OLIVE OIL" Σωτήρης Χαρίτος: Η κρίση, αφορμή για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στη Μεσσηνία

"MILITSA OLIVE OIL" Σωτήρης Χαρίτος:  Η κρίση, αφορμή για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στη Μεσσηνία

Εμπορος σχεδόν 40 χρόνια στην Αθήνα... αλλά η κρίση και οι συγκυρίες της ζωής τον ανάγκασαν να γυρίσει στις ρίζες του. Ο λόγος για τον Σωτήρη Χαρίτο, ο οποίος εδώ και λίγα χρόνια επέστρεψε από την πρωτεύουσα στη Μηλίτσα της Δ.Ε. Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης. Αξιοποιώντας τα προϊόντα της μεσσηνιακής γης αλλά και την πολυετή εμπειρία του στο χώρο του εμπορίου, έχει ήδη στήσει μία νέα επιχείρηση παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελιάς - ελαιόλαδου και άλλων προϊόντων, απευθυνόμενος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Ο Σωτήρης Χαρίτος άφησε τη Μηλίτσα και τη Μεσσηνία τελειώνοντας το σχολείο το 1968, και από το 1975 ασχολήθηκε επιτυχημένα με το χώρο του εμπορίου στην Αθήνα. Οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες όμως πρόσφατο τον ανάγκασαν να γυρίσει σελίδα στη ζωή του και να κάνει μία νέα αρχή. Τι καλύτερο λοιπόν από την επιστροφή στον τόπο που τον γέννησε;
Με πολύτιμη σύμμαχο τη σύζυγό του Αδαμαντία Πολυκαλά, ο Σ. Χαρίτος επιστρέφοντας στη Μεσσηνία έπρεπε να αναζητήσει μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα για να κάνουν οι δυο τους νέα αρχή. Ελαιόλαδο, ελιές, χειροποίητα σαπούνια από ελαιόλαδο, βαλσαμέλαιο αλλά και κρασί, είναι πλέον τα προϊόντα που παράγει η εταιρεία τους με την επωνυμία “Μηλίτσα”.
Ο ελαιώνας της επιχείρησης βρίσκεται στη Μηλίτσα σε υψόμετρο 300 μέτρων και απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κορώνη. Το έδαφος και το υψόμετρο της περιοχής καθορίζουν τη γεύση και το άρωμα του ελαιόλαδου που παράγει η "Μilitsa Olive Oil", που είναι ξεχωριστό. Στους ελαιώνες καλλιεργείται αποκλειστικά η κορωνέικη ποικιλία. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια για την ποιοτική διασφάλιση των προϊόντων.
Οι ελιές και το ελαιόλαδο “Μηλίτσα” απευθύνονται κατά κύριο λόγο στις διεθνείς αγορές με βασικότερη αυτή τη στιγμή της Γερμανίας. Παράλληλα αυτό το διάστημα υπάρχουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις και επαφές για διάθεση των προϊόντων και σε νέες αγορές, όπως Ρωσία, Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το βαλσαμέλαιο (ή σπαθόλαδο), το οποίο παράγει η εταιρεία της οικογένειας Χαρίτου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μείγμα με ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας, το οποίο αποτελεί επουλωτικό πληγών, τραυμάτων κ.ά. Από την αρχαιότητα μάλιστα είναι γνωστό και ως “βάλσαμο των Σπαρτιατών”. Το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται και μέσω επιλεγμένων φαρμακείων σε όλη την Ελλάδα.  Θεραπεύει δερματοπάθειες, είναι κατάλληλο για τα εγκαύματα και επουλώνει τραύματα. Στη Γερμανία μάλιστα συνταγογραφείται, και ως τώρα έχουν δοθεί 25 εκατομμύρια συνταγές... Τα αποτελέσματά του όπως μαθαίνουμε είναι και η... βασική του διαφήμιση - αφού όσοι το έχουν δοκιμάσει το αναζητούν και πάλι.
Στα άμεσα πλάνα της εταιρείας βρίσκεται η αναβάθμιση τόσο των κτηριακών εγκαταστάσεων στη Μηλίτσα, όσο και του μηχανολογικού εξοπλισμού.
"Η κρίση μάς οδήγησε στην επιστροφή. Πάντα υπήρχε στο μυαλό μας και πίστευα ότι όταν βγούμε στη σύνταξη θα επιστρέψουμε, αλλά οι συνθήκες το επιτάχυναν" σημειώνει ο Σωτήρης Χαρίτος, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μηλίτσας.
Η επιχείρησή του, αν και βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα, έχει επενδύσει αρκετά στη συμμετοχή της σε εκθέσεις, όπου έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τα προϊόντα της τόσο στο κοινό όσο και σε επαγγελματίες της εστίασης. Προσφάτως μάλιστα συμμετείχε σε τριήμερη έκθεση Τροφίμων και Ποτών στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου μεταξύ άλλων απέσπασε κολακευτικά σχόλια δημοσιογράφων από έντυπα γευσιγνωσίας πανελλαδικής κυκλοφορίας - οι οποίοι μάλιστα πολύ σύντομα αναμένεται να δημοσιεύσουν και σχετικό αφιέρωμα.

"ΜΗΛΙΤΣΑ OLIVE OIL"
Μηλίτσα Μεσσηνίας
Τηλ.: 27250 71228, 6980-199360
e-mail: sot.xaritos@gmail.com
site: www.militsaoliveoil.gr


• Ευχαριστούμε πολύ τον Γιάννη Λάσκαρη για τη συμβολή του στο ρεπορτάζ.