Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 09:03

Ολα τα καταστήματα ανοικτά την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου με απόφαση Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ολα τα καταστήματα ανοικτά την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου με απόφαση Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας

 

Ολα τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς: Αυτό γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των καταστηματαρχών που ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους πριν εκδοθεί η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου. 

Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου υποστηρίζει ότι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου θα ήταν παράνομη αν δεν είχε εκδοθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας κάνει γνωστό στο καταναλωτικό κοινό καθώς και στους συναδέλφους εμπόρους και επαγγελματίες ότι κατόπιν της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, δηλαδή στις 23 και 30 Δεκεμβρίου, σε προαιρετική πάντοτε βάση και με την τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Η ρύθμιση αυτή γίνεται με στόχο τη τόνωση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο και τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Η διοίκηση του συλλόγου θέλει να τονίσει ότι δεν προέβαινε σε αυτή την απόφαση σε αντίθεση δυστυχώς μερικών συναδέλφων οι οποίοι χωρίς να λαμβάνουν υπ' όψιν το Βασιλικό Διάταγμα 750/1971, το οποίο απαγορεύει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με μία μόνο εξαίρεση, αυτή της Κυριακής προ των Χριστουγέννων (για φέτος την 23ην Δεκεμβρίου). Επίσης προβλέπει πως αν πέφτει Κυριακή η παραμονή Πρωτοχρονιάς τότε επίσης τα καταστήματα θα είναι ανοικτά (δεν ισχύει φέτος). 

Νόμιμη αλλαγή Βασιλικού Διατάγματος μπορεί να επέλθει με νομοθετική ρύθμιση ή με Προεδρικό Διάταγμα μόνο. Ανοιγμα καταστήματος Κυριακή είναι παράνομο και διώκεται. Επίσης διώκεται η "παρακίνηση σε παράνομη πράξη", εάν ο εκάστοτε Εμπορικός Σύλλογος δημοσιεύσει ωράριο με λειτουργία καταστημάτων σε ημέρα που απαγορεύεται. Γι' αυτό το λόγο κανένας Εμπορικός Σύλλογος δεν είχε εκδώσει ωράριο με ανοικτά τα καταστήματα στις 30 Δεκεμβρίου. Ακόμη και τα πολυκαταστήματα μετά από έρευνα στο εορταστικό τους ωράριο στις 30 Δεκεμβρίου ανέφεραν τη λέξη "κλειστά". 

Γι' αυτό το λόγο και μέχρι της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η Διοίκηση του Συλλόγου δεν δημοσίευε παράνομο ωράριο. Είναι δε απορίας άξιο η κίνηση ορισμένων συναδέλφων οι οποίοι εξέδωσαν παράνομο ωράριο το οποίο και διένειμαν σε συναδέλφους καλώντας τους να παρανομήσουν και να υποστούν ποινικές κυρώσεις ανοίγοντας τα καταστήματά τους σε Κυριακή που απαγορεύεται η λειτουργία τους, καθώς και οι ίδιοι ως παρακινητές σε παράνομη πράξη. Κάνει δε γνωστό σε όλους τους συναδέλφους ότι σαν διοίκηση του συλλόγου κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει και αυτή στις δύσκολες εποχές που περνά η μικρομεσαία επιχείρηση και η μεσαία τάξη. Η εκάστοτε διοίκηση του συλλόγου αγωνίζεται πάντα για το καλό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων των συναδέλφων. Δεν είναι δυνατόν να πράττουν διαφορετικά. 

Το ωράριο λειτουργίας την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου θα είναι 10.00 έως 17.00. Καλούμε τους συναδέλφους όπως τηρήσουν πιστά το εορταστικό ωράριο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και για την σωστή εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. Εύχεται σε όλο τον ελληνικό λαό χρόνια πολλά και επί πλέον στους συναδέλφους καλές δουλειές». 


NEWSLETTER