Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 09:23

Αυξημένη προσφορά ακινήτων για φοιτητές - Από 180 έως 400 ευρώ τα ενοίκια στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι γονείς των εισακτέων στα πανεπιστήμια, καθώς τα ενοίκια παραμένουν ακριβά παρά την αύξηση της προσφοράς μικρών διαμερισμάτων λόγω της μείωσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

 

Στην Καλαμάτα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσφέρονται περισσότερα ακίνητα από πέρυσι, με ενοίκια που ξεκινούν από 180 ευρώ για τις γκαρσονιέρες και φτάνουν τα 400 ευρώ για επιπλωμένο δυάρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί εισακτέοι δεν βιάζονται να ενοικιάσουν διαμέρισμα και περιμένουν την εξέλιξη της πανδημίας, αφού δεν είναι λίγες οι σχολές που θα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέχρι τέλος Ιουνίου, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης τους μήνες τουριστικής αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο.

Ειδικότερα στην Καλαμάτα και μέσω αγγελιών της "Ε" οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν επιπλωμένη γκαρσονιέρα από 180 ευρώ και δυάρι από 300 ευρώ/μήνα.

Σύμφωνα με το E-Real Estates, στην Καλαμάτα οι τιμές των επιπλωμένων στούντιο κυμαίνονται από 220 έως 260 ευρώ (200 - 250 ευρώ η περσινή διακύμανση), οι γκαρσονιέρες από 260 έως 300 (220 - 280 ευρώ η περσινή διακύμανση) και τα δυάρια από 330 έως 400 (πέρυσι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη η προσφορά).

 

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ακριβά ενοίκια και χρονικό ορίζοντα μίσθωσης μέχρι τον Ιούνιο (στις τουριστικές περιοχές) θα βρουν και οι Μεσσήνιοι εισακτέοι σε πανεπιστήμια της υπόλοιπης Ελλάδας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της "Ναυτεμπορικής" για τα φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα, “οι ζητούμενες τιμές, μέχρι στιγμής, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates. Οπως επισημαίνει ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του E-Real Estates, «η πανδημία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την τραγική μείωση του τουρισμού, συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια στην παραδοσιακή - μακροχρόνια μίσθωση. Φέτος οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε σχέση με το 2019) κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές είναι αυξημένες. Π.χ. στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από 6,25% έως και 39,28%». Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο, με βάση την κίνηση που παρατηρείται στα γραφεία του κτηματομεσιτικού δικτύου, η χρονιά φέτος θα είναι γενικότερα διαφορετική. Φαίνεται πως αρκετοί γονείς δεν θα «τρέξουν» να κλείσουν σπίτι αμέσως. Θα περιμένουν την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να γλιτώσουν κάποια έξοδα τους πρώτους μήνες, ειδικά αν τα μαθήματα γίνουν διαδικτυακά.

«Η εκτίμησή μας είναι», σημειώνει ο κ. Μπάκας, «ότι ιδιαίτερα στις περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες παζάρι των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας. Το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα και σήμερα για ένα ανακαινισμένο ακίνητο κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα. Στην περιοχή Νεάπολη - Μουσείο επίσης οι τιμές είναι αυξημένες. Για τις γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ/μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ/μήνα.

Στα Εξάρχεια οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350 έως 470 ευρώ/μήνα, ενώ πέρυσι από 250 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα ακίνητα (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) που ήταν καταχωρισμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια - Νεάπολη - Μουσείο ήταν 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb. Πολλά από αυτά έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση. Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές της Παντείου και οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες, ωστόσο υπάρχει η επιλογή της αναζήτησης κατοικίας στον Υμηττό, τη Δάφνη, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, μια περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει μετρό".