Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 14:00

Επιδότηση 12.395.257 ευρώ στην εταιρεία “Μορέας” για τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου

Γράφτηκε από τον
Επιδότηση 12.395.257 ευρώ στην εταιρεία “Μορέας” για τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου

Μία ακόμα καταβολή επιδότησης λειτουργίας συνολικού ποσού 12.395.257 ευρώ στην εταιρεία “Μορέας” ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, λόγω των χαμηλών εσόδων του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της σύμβασης παραχώρησης.

Το ποσό της συγκεκριμένης επιδότησης αφορά το 6μηνο από τις 3 Μαρτίου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου φέτος.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι “το σύνολο των άμεσων εσόδων του παραχωρησιούχου στην εξάμηνη περίοδο από 3.3.2020 έως 2.9.2020 (ανέρχονται στο ποσό των 14.621.457,56 ευρώ), υπολείπεται του Ορίου Κινδύνου Κυκλοφορίας - Εσόδων (Ο.Κ.Κ.Ε.), όπως αυτός αναπροσαρμόστηκε κατά την ημερομηνία έναρξης παραχώρησης με την από 3.3.2008 συμφωνία”.
Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, ο “Μορέας” θα εξακολουθήσει να παίρνει 2 φορές το χρόνο, μέχρι το 2034, ποσά για την επιδότηση λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες. Επειδή τα έσοδα της εταιρείας από τα διόδια είναι χαμηλά, αρκετά κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις (προ κρίσης και μνημονίων), τα χρήματα αυτά της επιδότησης, που αποτελούν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προορίζονται για τις τράπεζες, για την εξόφληση των δανείων που έχει πάρει η κοινοπραξία για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2016 μέχρι και το Μάρτιο ο “Μορέας” είχε επιδοτηθεί με 73,6 εκ. ευρώ.
Οι επιδοτήσεις προβλέπονται στην αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και του κλάδου Λεύκτρο - Σπάρτη, λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον ΦΠΑ το υπουργείο Υποδομών, μέχρι το Μάρτιο είχε καταβάλει συνολικά 91,3 εκ. ευρώ για τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.
Γ.Σ.


NEWSLETTER