Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 09:46

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου: Ανάγκη δημιουργίας τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου: Ανάγκη δημιουργίας τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την ανάγκη δημιουργίας μιας Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που θα στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις απορροφώντας τα  διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, συζήτησαν οι έμποροι της Πελοποννήσου σε συνάντησή τους την περασμένη Κυριακή στη Σπάρτη. Στη συνάντηση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου (ΟΕΣΠ) δήλωσε επίσης κατηγορηματικά αντίθετο στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.



Αντίθετα με τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης, για την ΟΕΣΠ κύριο μέλημα είναι η δημιουργία ενός ωραρίου που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τους καταναλωτές και δεν θα επιφέρει πρόσθετα λειτουργικά έξοδα στις επιχειρήσεις. Αλλωστε όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν λείπει χρόνος από τους καταναλωτές, αλλά τα χρήματα.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκαν επίσης τα φλέγοντα προβλήματα του εμπορικού κόσμου, η έλλειψη ρευστότητας, η εξοντωτική φορολογία, τα ασφαλιστικά θέματα, η ανάγκη κεφαλαιοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η άμεση χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους εμπόρους που έχουν παύσει τις δραστηριότητές τους λόγω οικονομικής ύφεσης.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα νέα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, που θα δώσουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής και κτηριακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων. Παρουσιάσθηκε επίσης ενώπιον των μελών του Δ.Σ. πρότυπη αίτηση με την οποία δύνανται οι δανειολήπτες πυρόπληκτων μη εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο δανείων, να ζητήσουν από τα πιστωτικά ιδρύματα αναστολή των δόσεων για το 2012. Στα πλαίσια της υπηρεσίας υποστήριξης της ΕΣΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάρθηκε η απόφαση για προώθηση του εντύπου σε όλο το φάσμα της περιφέρειας της Ομοσπονδίας, για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι λόγω της εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης.
Σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν επίσης και η προώθηση των θέσεων της Ομοσπονδίας, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ενημέρωση των μελών. Στα πλαίσιο αυτό πάρθηκε απόφαση δημιουργίας αναβαθμισμένης ιστοσελίδας, η οποία θα παρέχει πλήρη ενημέρωση καθώς και δημιουργία ενημερωτικού φυλλαδίου της Ομοσπονδίας, το οποίο θα διαμοιράζεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες με στόχο να γνωρίσουν ακόμη περισσότερο την Ομοσπονδία και τα αιτήματα της, έτσι όπως εκφράζονται μέσα από τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη.
Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας πήγε στην Σπάρτη για να παραβρεθεί στο 40ήμερο μνημόσυνο του πρώην αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ηλία Κρικέλα. Ακολούθησε η συνεδρίαση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, στη διάρκεια της οποίας παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Φιλιππόπουλος.